Οι γέφυρες των αρχαίων που ενώνουν την πρακτική με την ανθρωπιστική παιδεία (ένα μοναδικό ταξίδι από τον καθηγητή Θεοδόση Τάσιο)

Share:

kostavasilis

Σε μια εποχή κατά την οποία εκτυλίσσεται μια πολύ έντονη προσπάθεια να απαξιωθούν τα στοιχεία που μας διαφοροποιούν ως λαό και να περάσουν στη λήθη χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν το πολιτισμικό μας γίγνεσθαι ως Ελλήνων, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακούγεται η φωνή πνευματικών ανθρώπων που συνθέτουν τη θετική με την ανθρωπιστική παιδεία και μπορούν να αρθρώσουν λόγο ολοκληρωμένο, τεκμηριωμένο και, προπάντων, ελληνικό. Τέτοια φωτισμένη προσωπικότητα είναι ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, και ακαδημαϊκός, Θεοδόσης Τάσιος ο οποίος μίλησε σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από το σύλλογο «Αστρολάβος» με τη συνδρομή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας και του Δήμου Αρταίων, στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου μπροστά σε πλήθος κόσμου, για τις γέφυρες των αρχαίων και όχι μόνο.

Ο Θεοδόσης Τάσιος υπήρξε τακτικός καθηγητής του ΕΜΠ από το 1969, ενώ έχει παράλληλα διδάξει στα Πανεπιστήμια της Βαγδάτης, της Σανγκάης, της Ναντζίν, της Παβίας και στο «Διεθνές Κολέγιο Επιστημών των Κατασκευών». Είναι ευαισθητοποιημένος σε κοινωνικά και φιλοσοφικά θέματα, αρθρογραφεί σε έντυπα της Ελλάδας και του εξωτερικού, και είναι Επίτιμος Πρόεδρος στην Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία. Υπήρξε συνδιοργανωτής της έκθεσης «Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας» που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Είναι ειδικός στη γεφυροποιία και έχει σχεδιάσει την πρώτη γέφυρα του Ευρίπου (την πρώτη συρταρωτή γέφυρα της εποχής της), αλλά και τη γέφυρα που χρησιμοποιούμε πλέον όλοι οι αρτινοί για να περνάμε τον Άραχθο. Έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας σε πλειάδα ξένων και ελληνικών πανεπιστημίων και πολυτεχνείων, ενώ έχει επίσης τιμηθεί με το τίτλο του μέλους της Ακαδημίας Επιστημών του Τορίνου αλλά και ως επίτιμος πρόεδρος της Ευρωδιεθνούς Επιτροπής Σκυροδέματος. Έχει υπηρετήσει σε υψηλές θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς και επιστημονικές ενώσεις πάνω στον κατασκευαστικό κλάδο, έχει συμμετάσχει σε διεθνείς διασκέψεις, υπήρξε ομιλητής και εισηγητής σε πολλά συνέδρια και συναντήσεις. Η έρευνα και η επιστημονική του δραστηριότητα εντοπίζεται στον αντισεισμικό σχεδιασμό, στη διατήρηση των μνημείων και στη φιλοσοφία της τεχνολογίας.

theodosis tasios24

Στην Άρτα ήρθε για δεύτερη φορά, καθώς και στο παρελθόν έχει μιλήσει στον ίδιο χώρο, πάλι ως προσκεκλημένος του «Αστρολάβου», για τις επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες των αρχαίων Ελλήνων. Και είναι προς τιμήν του Δήμου Αρταίων το γεγονός ότι ανακήρυξε τον διακεκριμένο παγκοσμίως αυτόν επιστήμονα σε επίτιμο δημότη του Δήμου μας. Στην ευχαριστήρια αντιφώνησή του μετά την ανακήρυξή του, ο κος καθηγητής αναφέρθηκε στην ξεχωριστή παρουσία της περιοχής μας στην ελληνική ιστορική διαχρονία. Μίλησε για τη δημοκρατική παράδοση της Αμβρακίας ήδη από τον 6ο αιώνα π.Χ. και την παρουσία της με πλοία στον ελληνικό στόλο στη Σαλαμίνα, για την μοναδική προσπάθεια του Πύρρου να διαμορφώσει ένα πλαίσιο αντίστασης στη διαφαινόμενη Ρωμαϊκή επέκταση, στην κατάθεση ελληνικότητας που έγινε με την ίδρυση του Δεσποτάτου της Ηπείρου την περίοδο της Λατινοκρατίας στη Ελλάδα το 13ο και 14ο αιώνα, στις απίστευτα καινοτόμες για την εποχή τους αρχιτεκτονικές τεχνικές της Παρηγορήτισσας, τη φωτεινή παρουσία του (αρτινής καταγωγής) Μάξιμου του Γραικού στη Ρωσία και τις καινοτομίες που εισήγαγε στη ρωσική εκκλησία αλλά και λογοτεχνία, τη συμβολή των αρτινών στην κήρυξη της Ελληνικής επανάστασης, κυρίως δε του Νικόλαου Σκουφά και τόνισε ότι όλες αυτές οι εκφράσεις ελληνικότητας αποτελούν στοιχεία που τον καθιστούν ευγνώμονα για την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη της πόλης μας.

Στην ομιλία του οι παριστάμενοι (αλλά και όσοι είχαν τη διάθεση να την παρακολουθήσουν μέσω του ArtTV), μπόρεσαν να αντιληφθούν πώς οι κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις άφησαν το στίγμα τους στην επιστήμη και την τεχνολογία της εποχής τους. Αναφέρθηκε στην ύπαρξη των πόλεων-κρατών και τις μεταξύ τους αντιπαλότητες που είχε ως αποτέλεσμα την κατασκευή προσωρινών ξύλινων γεφυρών, ώστε να αποσυναρμολογούνται σε καιρό πολέμου. Τόνισε ότι πέτρινες γέφυρες στην αρχαιότητα άρχισαν να δημιουργούνται όταν άρχισαν να οργανώνονται ευρύτερες κρατικές οντότητες (συμπολιτείες και βασίλεια) και εμπεδώθηκε ειρήνη. Μίλησε για τους σημαντικότερους μηχανικούς γεφύρωσης που ήταν όλοι τους Έλληνες, ακόμη κι αν βρίσκονταν στην υπηρεσία Περσών ή Ρωμαίων αρχικά (μέχρι που οι Ρωμαίοι απέκτησαν τη δική τους τεχνογνωσία). Παρουσίασε μάλιστα και οδηγίες που βρέθηκαν χαραγμένες σε στήλες όπου αναγράφονταν οι προδιαγραφές κατασκευής. Μίλησε για τον τρόπο κατασκευής των πλωτών γεφυρών στην αρχαιότητα, όπως την πλωτή γέφυρα του Νικία που κατασκευάστηκε μέσα σε μια νύχτα, αλλά και το επίτευγμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου κυρίως με τη γεφύρωση με πλωτή γέφυρα του ποταμού Ύδασπη, ώστε να προβεί σε κυκλωτική κίνηση επί του βασιλέως Πώρου. Αναφέρθηκε, τέλος, στη χύτευση του ρωμαϊκού σκυροδέματος σε πασαλοσανίδες ώστε να μπουν τα βάθρα των γεφυρών κάτω από το νερό, τεχνική που χρησιμοποιήθηκε και στη σύγχρονη εποχή για ένα διάστημα.

Πρέπει να επισημάνουμε, όπως τόνισε και ο συντονιστής της εκδήλωσης, εκπρόσωπος του «Αστρολάβου» (και Ειδικός Γραμματέας του «ΣΚΟΥΦΑ»), Βασίλης Κατσώτης, ότι προσωπικότητες σαν αυτές του Θεοδόση Τάσιου, που έχουν τέτοια εμβέλεια και αποδοχή, με τις παραστάσεις του από την φιλοξενία στην πόλη μας, τις εντυπώσεις του από την ξενάγηση στα μνημεία της, αλλά και τη συγκινητική προσέλευση του κοινού στην διάλεξη του, θα αποτελέσουν ζωντανή διαφήμιση για τον τόπο μας. Αξίζει, επομένως, τέτοιες πρωτοβουλίες να βρίσκουν μιμητές.

Δείτε εδώ κείμενα του κ.Κωσταβασίλη

Previous Article

Ο προσκυνητής

Next Article

Άγγελος Συρίγος – Ευάνθης Χατζηβασιλείου: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

Σχετικά άρθρα