Μηνύματα των αυτοδιοικητικών εκλογών

Share:

ekloges081023 1 (1)

Οι πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που έγιναν στην περιοχή μας (και για τις οποίες δεν προκύπτει αναγκαιότητα διεξαγωγής δεύτερου γύρου την επόμενη Κυριακή) αναδεικνύουν κάποια ανησυχητικά ερωτήματα, διαμορφώνουν, όμως, και μια νέα πραγματικότητα η οποία αρχίζει ήδη να δημιουργείται. Το ένα σκέλος της πραγματικότητας είναι αυτό της παγιωμένης πλέον αποχής από τα κοινά. Μόλις το 62,04% των συμπολιτών μας ψήφισε για δήμαρχο Αρταίων (στο 80% της ενσωμάτωσης), το 57,68% για δήμαρχο Γ. Καραϊσκάκη (στο 90% της ενσωμάτωσης), το 55,23% για δήμαρχο Κεντρικών Τζουμέρκων (στο 100% της ενσωμάτωσης και το 60,99% για δήμαρχο Ν. Σκουφά (στο 85% της ενσωμάτωσης).

Αντίστοιχα, μόλις το 60% των συμπολιτών μας ψήφισε για περιφερειάρχη και περιφερειακούς συμβούλους. Αυτά τα δεδομένα μας δίνουν μια εικόνα αποχής που φτάνει από το 40% έως το 55% περίπου. Η κατάσταση αυτή είναι αρκετά ανησυχητική. Μπορώ να καταλάβω τη λογική της αποχής από τις εκλογές στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Δεν την αποδέχομαι, δεν την επικροτώ, αλλά προσπαθώ να την καταλάβω και έχει κάποια λογική. Εφόσον κάποιος διαφωνεί με τη συγκρότηση και τις αποφάσεις της νομοθετικής εξουσίας, αρνείται να συμμετάσχει στην εκλογή της και να νομιμοποιήσει, έτσι, με τη συμμετοχή του αυτή, τις όποιες δραστηριότητες και αποφάσεις της. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεδομένου ότι οι αποφάσεις που προκύπτουν από αυτές τις εκλογές μας αφορούν όλους και όλες άμεσα και θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή όλων μας. Επομένως δε μπορώ να φανταστώ, άρα και να καταλάβω, τη λογική όσων απείχαν την προηγούμενη Κυριακή. Ενδεχομένως αυτή η αποχή να οφειλόταν, σε κάποιο ποσοστό και στο γεγονός ότι οι περισσότεροι συνδυασμοί δεν είχαν επίσημη κομματική στήριξη, γεγονός που αμβλύνει την προθυμία αρκετών να ψηφίσουν. Όμως και πάλι αυτό δεν εμπόδισε 40% των πολιτών να απέχουν και από τις περιφερειακές εκλογές, όπου τα χρίσματα των κομμάτων δόθηκαν και μάλιστα με επισημότητα. Η τέτοια απαξίωση προς την πολιτική οφείλεται εν πολλοίς και στην αίσθηση αναποτελεσματικότητας που εκπέμπει, υποτασσόμενη στη λογική της εξυπηρέτησης μόνο των οικονομικών συμφερόντων. Η απεμπλοκή από αυτή τη λογική μπορεί να επαναφέρει τη χαμένη της αξιοπιστία.

ekloges 1

Το δεύτερο σκέλος της πραγματικότητας είναι τα αποτελέσματα των εκλογών. Στην περιφέρεια Ηπείρου είχαμε επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης των εκλογέων στο πρόσωπο του νυν περιφερειάρχη, Αλέξανδρου Καχριμάνη, ο οποίος στο 90% περίπου της ενσωμάτωσης είχε ένα σαφέστατο αποτέλεσμα νίκης από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 54.9% (52,7% στην Π.Ε. Άρτας). Ο Γιάννης Στέφος, που υποστηρίχτηκε από το Συ.Ριζ.Α.-Π.Σ. έλαβε 12,4% (13,1% στην Άρτα), ο Στέφανος Ζούμπας που υποστηρίχτηκε από το Πα.Σο.Κ.-Κινημ.Αλ. έλαβε 9,1% (7,6 στην Άρτα), Ο Γιώργος Πρέντζας της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) έλαβε 8,2 % (8,8% στην Άρτα), ο Σπύρος Ριζόπουλος έλαβε 8% (8% και στην Άρτα), ο Λάμπρος Γεωργόπουλος έλαβε 5,5% (8% στην Άρτα) και ο Ζώης Γαλατάς έλαβε 1,8% (1,5 στην Άρτα). Στις περιφερειακές εκλογές φαίνεται ότι αποτυπώνεται η κυριαρχία που έδειξε να έχει η Ν.Δ. στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, δεδομένου ότι ο κ. Καχριμάνης υποστηρίχτηκε επίσημα από το κυβερνών κόμμα, ενώ και άλλοι δύο συνδυασμοί (του κ. Ριζόπουλου και του κ. Γεωργόπουλου) φέρονται προερχόμενοι από τον ίδιο περίπου χώρο.

Στις δημοτικές εκλογές στο νομό Άρτας υπήρξε ένα αποτέλεσμα 50-50. Σε δύο δήμους είχαμε αλλαγή προσώπων στη θέση του δημάρχου, ενώ σε δύο οι δήμαρχοι παρέμειναν οι ίδιοι. Στον κεντρικό δήμο Αρταίων ο κ. Χριστόφορος Σιαφάκας με το 90% περίπου της ενσωμάτωσης εκλέγεται νέος δήμαρχος Αρταίων με ποσοστό 46,33% (περίπου 10216 ψήφοι), αφήνοντας δεύτερο τον νυν δήμαρχο, Χρήστο Τσιρογιάννη, με 39,75% (περίπου 9018 ψήφοι). Ο Στράτος Καλλώνης με τη Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ), έφτασε στο 8,57% (περίπου 1875 ψήφοι) και η Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή, με τη Βάσω Αμπελογιάννη στο 5,35% (περίπου 1170 ψήφοι). Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι προσδοκίες που καλλιέργησε ο κ. Σιαφάκας έπεισαν τους Αρτινούς, θα πρέπει τώρα ο ίδιος να επιβεβαιώσει αυτές τις προσδοκίες. Η Λαϊκή Συσπείρωση θα πρέπει να επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει την άνοδό της (διπλασιασμός σχεδόν του προηγούμενου ποσοστού της) ώστε να μην αποδειχτεί μια συγκυριακή προσθήκη ψηφοφόρων από τους χώρους του Συ.Ριζ.Α.-ΠΣ και του Πα.Σο.Κ.-Κινημ.Αλ. που δεν είχαν ψηφοδέλτιο που να τους εκφράζει πολιτικά. Η παράταξη της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής παρέμεινε σταθερή, θα πρέπει, όμως, να δει γιατί και πώς δεν έλαβε αυτή τις ψήφους που πήγαν στη Λαϊκή Συσπείρωση.

ekloges xr

Στο δήμο Νικολάου Σκουφά, ο κ. Κώστας Παπασιώζος εκλέγεται νέος δήμαρχος με το 94,5% της ενσωμάτωσης, με ποσοστό 54.01% (περίπου 4454 ψήφοι), ενώ η νυν δήμαρχος, Ροζίνα Βαβέτση μένει δεύτερη με 41,4% (περίπου 3414 ψήφοι). Ο Ηλίας Σαπρίκης, με τη Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) λαμβάνει 4,58% (περίπου 378 ψήφοι). Ο κ. Παπασιώζος επανέρχεται στα γνώριμα γι’ αυτόν πεδία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επικρατώντας της κας Βαβέτση (που προέρχεται από τον ίδιο χώρο) στην άτυπη «διαμάχη» των ορεινών και ημιορεινών κοινοτήτων του δήμου με τους πεδινούς (ο κ. Παπσιώζος προηγείται σε Άραχθο, Κομμένο και Κομπότι, ενώ η κα Βαβέτση στο Πέτα). Απομένει να φανεί αν η δεδομένη εμπειρία του όχι μόνο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και από τη Βουλή θα είναι πολύτιμη σύμμαχός του στο έργο που έχει μπροστά του.

Στους δήμους Γεωργίου Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων δεν είχαμε αλλαγές. Ο κ. Περικλής Μϊγδος επικράτησε της κας Ελευθερίας Κοσσυβάκη, καθώς έλαβε 55,72%, έναντι του 44,88% της αντιπάλου του η οποία έκανε έναν καλό αγώνα, απ’ ό,τι φαίνεται, δεδομένου πως το ποσοστό του επανεκλεγέντος δημάρχου είναι αρκετά χαμηλότερο από εκείνο της προηγούμενης εκλογής. Ο κ. Χρήστος Χασιάκος έλαβε 46,68% και εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή κι αυτός, αφήνοντας δεύτερο τον κ. Γιώργο Αθανασούλα (31,82%) και τρίτη την κα Ερασμία Ζαββιτσάνου (21,5%). Είναι εμφανές ότι οι κάτοικοι των δήμων αυτών επικροτούν το έργο της υπάρχουσας δημοτικής αρχής, οφείλουμε, όμως να παρατηρήσουμε πως εδώ εμφανίζονται και τα υψηλότερα ποσοστά αποχής στο νομό.

Ως τελική διαπίστωση μπορούμε να επισημάνουμε πως είχαμε δύο περιπτώσεις ανανέωσης που δεν είναι και τόσο ανανέωση, αφού και οι δύο νέοι δήμαρχοι έχουν θητεύσει για χρόνια σε θέσεις ευθύνης (δήμος Αρταίων και δήμος Αράχθου-Βουλή των Ελλήνων), και πως είναι δύσκολο να επιτύχεις εκλογή ή επανεκλογή αν είσαι γυναίκα (καμία εκ των υποψηφίων δημάρχων γυναικών δεν κατάφερε να εκλεγεί σε κανέναν από τους 4 δήμους, ούτε η κα Αμπελογιάννη στην Άρτα, ούτε η κα Βαβέτση στο Σκουφά, ούτε η κα Κοσσυβάκη στον Καραϊσκάκη ούτε η κα Ζαβιτσάνου στα Τζουμέρκα).

Αυτό από μόνο του είναι ή θα πρέπει να είναι τροφή για σκέψη.

Δείτε εδώ κείμενα του κ. Κωσταβασίλη.

 

Previous Article

Πρόγραμμα ημερίδας Επιμελητηρίου και ΣΕΒΕ

Next Article

Εξιχνίαση διακεκριμένων κλοπών στην Ήπειρο

Σχετικά άρθρα