Τιμητικό αφιέρωμα στο μαρτυρικό χωριό Κομμένο διοργανώνει το Σάββατο 12 Αυγούστου και ώρα 8.30 το βράδυ η Πανελλήνια Ένωση Θυμάτων και Φίλων Θυμάτων Μαρτυρικού Χωριού Καταρράκτης Άρτας. Στη διοργάνωση συμμετέχει ο Όμιλος Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου (ΟΜΟΚ). Η εκδήλωση, την οποία στηρίζει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.
Στη διάρκεια του αφιερώματος θα παρουσιαστούν τα δύο βιβλία του Δημήτρη Βλαχοπάνου «γάμος στις φλόγες» και «Βουρκωμένο ποτάμι», τα οποία επανεκδόθηκαν πρόσφατα από τις εκδόσεις 24 γράμματα και αναφέρονται στο ολοκαύτωμα του Κομμένου από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Για τα βιβλία θα μιλήσουν η εκ Κομμένου Κων/νιά Δήμου, Ηθοποιός και υπεύθυνη των εκδόσεων «Ιάκνις», και ο εκ Καταρράκτη δημοσιογράφος Γιάννης Φλώρος. Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει ο Δημήτρης Φλώρος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων και Φίλων Θυμάτων Μαρτυρικού Χωριού Καταρράκτη Άρτας. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος και το μέλος της Σ. Ε. του ΕΣΔΟΓΕ Ηλίας Λάμπρης. Θα προβληθεί ολιγόλεπτο βίντεο με θέμα το ολοκαύτωμα του Κομμένου και τον ματωμένο γάμο της Αλεξάνδρας.
Σημειώνεται ότι φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τα στυγερά ολοκαυτώματα και τις κτηνώδεις σφαγές με τις οποίες έπνιξαν ολόκληρη την Ήπειρο στο αίμα οι στρατιώτες της 1ης Ορεινής μεραρχίας καταδρομών (εντελβάις). Μεταξύ αυτών σημαντική θέση κατέχει και το ολοκαύτωμα του Καταρράκτη, όταν κατά το διήμερο 26 και 27 Οκτωβρίου 1943 ο 6ος λόχος του 98ου συντάγματος πεζικού, σε εφαρμογή του σχεδίου της επιχείρησης «Τίγρης», δολοφονεί 18 κατοίκους και πυρπολεί και ισοπεδώνει το μεγαλύτερο μέρος του χωριού.
Το ολοκαύτωμα του Κομμένου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχτεί στο διάρκεια των αιώνων. Πρόκειται για μια γενοκτονία, καθώς το πρωινό της 16ης Αυγούστου 1943 ξεκληρίστηκε ο μισός σχεδόν πληθυσμός του χωριού και χάθηκαν ολόκληρες οικογένειες. Μεταξύ των 317 θυμάτων εκείνης της ημέρας περιλαμβάνονται 97 παιδιά έως 15 χρονών. Και μεταξύ των παιδιών αυτών περιλαμβάνονται 36 βρέφη και νήπια έως 5 χρονών.
Οι μέρες που διανύουμε είναι κρίσιμες. Είναι αρκετά τα κέντρα εκείνα, με κυριότερο το γερμανικό κράτος, που επιχειρούν να διεισδύσουν στην ιστορία μας με την πρόθεση να την παραχαράξουν και να τη συσκοτίσουν, σε μια κατεύθυνση να ελαφρύνουν την αγριότητα των εγκλημάτων που διέπραξε ο γερμανικός στρατός και να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη νέα γενιά, έτσι που να λησμονηθεί το ιστορικό αίτημα των αποζημιώσεων που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα. Τους απαντάμε πως δε θ’ αφήσουμε να περάσει η πολιτική τους αυτή.
Το σύνθημά μας είναι: δε λησμονούμε τους νεκρούς μας, δε συγχωρούμε τους σφαγείς τους.
Δείτε εδώ κείμενα του κ. Βλαχοπάνου.