Έκκριση μελατονίνης

Share:

Μεγάλος ντόρος έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στα μέσα ενημέρωσης για την μελατονίνη, ουσία που πήρε ο κορυφαίος τενίστας μας Στέφανος Τσιτσιπάς πριν από τον αγώνα με τον Ισπανό Κάρλος Αλκαράθ , στον προημιτελικό του Ρολάν Γκαρός , στο Παρίσι, με αποτέλεσμα να χάσει το παιχνίδι σχεδόν …με κατεβασμένα τα χέρια.

Ψάχνοντας βρήκα ότι η μελατονίνη είναι ορμόνη που παράγεται από ενδοκρινή αδένα του εγκεφάλου , την επίφυση. Ξεκινάει φυσιολογικά νωρίς το βράδυ και μεγιστοποιείται κατά τις ώρες 2-4 π.μ. , ενώ μειώνεται με την έκθεση του ατόμου στο φως. Εκτός από την αυπνία η μελατονίνη βοηθάει στην πρόληψη του τζετ λάγκ ( jet lag ) , δηλαδή στην ταξιδιωτική αδιαθεσία που μπορεί να εμφανιστεί από την αλλαγή ώρας. Συμπερασματικά η μελατονίνη είναι « η ορμόνη του ύπνου» και ξυπνάς όταν δεν έχεις μελατονίνη στο σώμα. Βέβαια ο άμοιρος Στέφανος την πήρε σε χάπι, για να ξεκουραστεί πριν τον αγώνα , αλλά εκ του αποτελέσματος φαίνεται, ότι εμπόδισε την …έκρηξη αδρεναλίνης που χρειαζόταν για να κερδίσει τον ικανότατο Ισπανό.

Τώρα πως συνδέεται το άρθρο με την ουσία , είναι που έχω την αίσθηση ότι αυτή η ιστορία με τις επαναλαμβανόμενες εκλογές μας κούρασαν , και αισθανόμαστε λες κι είμαστε γεμάτοι από μελατονίνη , αφού κάθε απόγευμα σκοτεινιάζει ο καιρός , οπότε φυσικό επακόλουθο είναι η εμφάνισης της «ορμόνης του ύπνου ». Είναι κι αυτά τα άχαρα πρωινά και βραδινά πολιτικά πάνελ στην τηλεόραση , που δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον – τα κόμματα εξάντλησαν τα όπλα που είχαν στη φαρέτρα τους – εκτός αν κάποιος «διάττων αστήρ» με τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του βάζει φωτιά στο σκηνικό , έτσι για να σπάσει τη μονοτονία.

Θα ήταν προτιμότερο να γίνουν οι εκλογές αυτή την Κυριακή που γιόρτασαν οι ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ – μαζί τους κι εγώ για όσους με ξέχασαν -, για να τελειώνουμε με αυτό το πανηγύρι , για να δούμε τι θα κάνουμε με τις φετινές διακοπές , αν και οι καιρικές αλλά οι συνθήκες ακρίβειας αντιτίθενται με τη σφοδρή επιθυμία όλων μας. Τώρα που μίκρυνε η νύχτα ,σημειώστε συμπτώματα ,που δεν είναι αμελητέα, όταν η μελατονίνη είναι σε έλλειψη, όπως αυπνία και δυσκολία βύθισης σε ύπνο, διακοπτόμενος μέσα στη νύχτα ύπνος, ευαισθησία στο άγχος , διαταραχές περιόδου στις γυναίκες, απουσία ονείρων, ενώ τροφές πλούσιες σε μελατονίνη είναι κυρίως τα κεράσια – λέτε γι’ αυτό η τιμή τους «έχει φτάσει στο Θεό» -, οι ντομάτες, τα σταφύλια, το ελαιόλαδο, το κρασί, τα καρύδια.

Σενάρια για τρίτες εκλογές θα ήταν τραγικό για τα έξοδα που χρειάζονται και που πληρώνουμε όλοι , την ώρα που τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να πριμοδοτήσουν διευρυμένα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ή τέλος πάντων να κλείσουν ανοικτές τρύπες και που είναι πολλές του προϋπολογισμού. Βαρεθήκαμε να ακούμε βαρύγδουπα λόγια που εκτοξεύονται χωρίς φειδώ , όχι μόνο για τη σωτηρία μας , αλλά και για την προοπτική ότι σε λίγο …θα τρώμε με χρυσά κουτάλια. Το διακύβευμα – τι τρομερή λέξη ! – είναι να κυβερνηθεί η χώρα !!!

Κύριοι υποψήφιοι αν θέλετε να μας βοηθήσετε ,μοιράστε δωρεάν αμπούλες μελατονίνης για να βυθιστούμε στον ύπνο της δικαίωσης…, χωρίς φανφάρες για μεγάλες παροχές , δίκαιες κατανομές, κληρονομιές και τέτοια , γιατί μας είναι ήδη γνωστό ότι «όσο μικρή είναι η κληρονομιά τόσο πιο μεγάλοι οι καβγάδες ». Στην εποχή μας είναι όλα τόσο φανερά ,που σπάνια κάποιος μπορεί να κρυφτεί πίσω από ψέματα και ανεδαφικές υποσχέσεις.

Αγαπηθείτε λοιπόν γιατί « οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αγάπη μένει …κι αυτή μας ανασταίνει ».

Καλά μακροβούτια

Υ. Γ. Μικρός φόρος τιμής στον μεγάλο συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο που έφυγε για άλλους ουρανούς και που αξιώθηκα να παρακολουθήσω την τελευταία του παράσταση στο Ηρώδειο πριν τέσσερα ακριβώς χρόνια (Ιούνιος 2019) με τραγουδιστές τον Γιάννη Χαρούλη και την Ελεωνόρα Ζουγανέλη και με τίτλο « άξιζε να υπάρξουμε για να συναντηθούμε ».

Άρτα 11.06.2023

Πάρις Ν. Κονιτσιώτης

Δείτε εδώ περισσότερα άρθρα του κ. Κονιτσιώτη.

Previous Article

Σύλληψη στα Ιωάννινα με ένταλμα σύλληψης

Next Article

Δημιουργία τοιχογραφίας στο κέντρο της Ηγουμενίτσας

Σχετικά άρθρα