Έκθεση παλαιτύπων και σπάνιων εκδόσεων

Share:

Το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων και το Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνουν την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023, ώρα 11.00, στο πλαίσιο της ανάδειξης της πλούσιας και αθησαύριστης γνωσιακής παρακαταθήκης της Σχολής, Έκθεση Παλαιτύπων και Σπανίων Εκδόσεων του 17ου, του 18ου και του 19ου αιώνα στην Αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Σχολείου (Πλατεία Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος).

Παρουσιάζονται κείμενα που προέρχονται από τις Βιβλιακές Συλλογές της Παλαιάς και της Νέας Ζωσιμαίας Σχολής, ορισμένα εκ των οποίων χρονολογούνται από τα τέλη του 17ου αιώνα και αποτέλεσαν διδακτικά εγχειρίδια. Ανάμεσα στα τεκμήρια της Έκθεσης περιλαμβάνονται κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής και της Λατινικής Φιλολογίας, επιστημονικά συγγράμματα Μαθηματικών, Φυσικής και Αστρονομίας, Φιλοσοφικά, Ιστορικά και Θεολογικά πονήματα, καθώς και αρχέτυπες εκδόσεις έργων του Μεθοδίου Ανθρακίτη, του Μπαλάνου Βασιλόπουλου, του Κοσμά Μπαλάνου, του Νικηφόρου Θεοτόκη, του Ευγενίου Βούλγαρη, του Άνθιμου Γαζή, και του Αδαμαντίου Κοραή, που κυκλοφορήθηκαν με δαπάνες Ηπειρωτών Ευεργετών, όπως των Αδελφών Μαρούτση, του Καραϊωάννου και των Αυταδέλφων Ζωσιμάδων.

Στην Έκθεση προβάλλονται επίσης συγγράμματα της ευρωπαϊκής επιστημονικής και φιλοσοφικής Γραμματείας της περιόδου του Διαφωτισμού, όπως είναι τα έργα των Fénelon, Bossuet, Montesquieu, Voltaire, Rousseau, Barthélemy,Buffon, καθώς και κείμενα γραμμένα στα αραβικά, τα οποία επιβεβαιώνουν την ευρύτατη διάθλαση των ιδεών, το υψηλό επίπεδο των σπουδών και το πολυπολιτισμικό σύνθεμα των μαθητών της Ζωσιμαίας Σχολής κατά τον 19ο αιώνα στην υπό τουρκική κατοχή πόλη των Ιωαννίνων.

Ανάμεσα στα σπάνια εκθέματα περιλαμβάνονται, επίσης, φυλλάδια και βιβλία με υποσημειώσεις και σχόλια μαθητών και καθηγητών της Σχολής, καθώς και παλαίτυπα με αυτόγραφα κτητορικά σημειώματα, ορισμένα από τα οποία προέρχονται από την γραφίδα του Νεοέλληνα φιλοσόφου Νικολάου Ζερζούλη (ca. 1710-1773).

   

Κωνσταντίνος Θ. Πέτσιος                                                                                                                                                                                                               

 Καθηγητής Ιστορίας της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων                                                                             

Διευθυντής του Εργαστηρίου Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας 

 

Κωνσταντίνος Αντωνίου   

Διευθυντής του πρότυπου Λυκείου της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων

 

Previous Article

Σύλληψη για διακίνηση λαθραίων καπνικών προϊόντων στην Άρτα

Next Article

Εξιχνίαση κλοπών μετάλλων στην Πρέβεζα

Σχετικά άρθρα