Στο Κομμένο ο Σπαρταθλητής και γιατρός του ΕΣΥ Στέργιος Αράπογλου

Share:

Την Τετάρτη 26 Απριλίου το απόγευμα, 24η ημέρα του οδοιπορικού των 50 ημερών, ο Σπαρταθλητής και γιατρός του ΕΣΥ Στέργιος Αράπογλου θα βρίσκεται στο Κομμένο. Η δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση με τις τοπικές αρχές, τους κατοίκους του χωριού, εκπροσώπους φορέων, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), φίλους και πολίτες θα τον υποδεχτούν στην πλατεία του χωριού, στην οποία θα ολοκληρώσει τη διαδρομή της ημέρας και θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των 317 θυμάτων της γερμανικής ναζιστικής κτηνωδίας.

Ο Στέργιος Αράπογλου, Γενικός Χειρουργός της Ε΄ Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπερμαραθωνοδρόμος και Σπαρταθλητής, ξεκίνησε τη Δευτέρα 3 Απριλίου, στις 7.30 το πρωί, από τα ακριτικά Μαράσια του Έβρου την υλοποίηση ενός δρομικού εγχειρήματος, συνολικού μήκους 3.000km. Στις 23 Μαΐου, 50η ημέρα, ολοκληρώνει το οδοιπορικό του φτάνοντας στο άλλο άκρο της χώρας μας, στην Κάτω Ζάκρο του νομού Λασιθίου. Τον υποδέχονται 62 μαρτυρικές πόλεις και χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδος και της Κρήτης, που υπέστησαν Ολοκαυτώματα κατά την περίοδο 1940 – 1945 από τη ναζιστική Γερμανία, τη φασιστική Ιταλία και τη μοναρχοφασιστική Βουλγαρία.

Σκοπός του εγχειρήματος είναι η ανάδειξη του αγώνα διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και η υποστήριξη της πρότασης προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να διδάσκονται οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσα από τα σχολικά βιβλία, καθώς και τα λοιπά διδακτικά μέσα, έντυπα και ψηφιακά, την ιστορία και τις επιπτώσεις των Ολοκαυτωμάτων, σφαγών αμάχων, του λιμού της Κατοχής και όλων των ναζιστικών και φασιστικών θηριωδιών, διέπραξαν οι κατακτητές στην Πατρίδα μας κατά τη χρονική περίοδο 1940 – 1945. Η απόδοση Δικαιοσύνης και η διατήρηση της Μνήμης τους στις μελλοντικές γενιές αποτελεί τον σπουδαιότερο παράγοντα αποτροπής για την επανάληψή τους στη χώρα μας και οπουδήποτε κυριαρχεί η παράνοια του πολέμου.

Το πολυσήμαντο αυτό εγχείρημα του Στέργιου Αράπογλου τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ).

Η διαδρομή της 24ης μέρας ξεκινά από την Κάτω Μουσιωτίτσα (Ιωαννίνων), διέρχεται τα χωριά Ποταμιά, Κλεισούρα, Γωνιά, Παναγιά, Κερασώνα, Άγιο Γεώργιο, Παντάνασσα, Φιλιππιάδα, Καλαμιά, Ελεούσα, Άρτα, Κεραμάτες, Ανθότοπο, Ακροποταμιά, Παχυκάλαμο, Νεοχώρι, Λουτρότοπο, Νέο Συνοικισμό Λουτρότοπου και καταλήγει στο Κομμένο. Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 27 Απριλίου, το οδοιπορικό ξεκινά από το Κομμένο και μέσω Συκιών, Κομποτίου, Μενιδίου, Κατάφουρκου, Ανοιξιάτικου, Λουτρού, Αμφιλοχίας και Στάνου καταλήγει στο Ρίβιο Αιτωλοακαρνανίας.

Όλοι την Τετάρτη 26 Απριλίου στο μνημείο των πεσόντων του μαρτυρικού Κομμένου να υποδεχτούμε τον Στέργιο Αράπογλου και να δηλώσουμε την απαίτησή μας για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση.

Previous Article

Σύλληψη μελών συμμορίας για κλοπές στην Άρτα

Next Article

Κυριακή του Πάσχα

Σχετικά άρθρα