Τα τελευταία κομμάτια στο δύσκολο παζλ των αποφάσεων για το φετινό Πάσχα μπαίνουν τα προσεχή εικοσιτετράωρα.
Στην σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους ειδικούς, που προηγείται της συνεδρίασης της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, μετά την αναγκαία επισκόπηση στην επικαιροποιημένη εικόνα της πανδημίας θα τεθούν επί τάπητος τα πλάνα που έχουν διαμορφωθεί για τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πολιτική για τη σταδιακή επανεκκίνηση των οικονομικών και των κοινωνικών δραστηριοτήτων.
Σε αυτόν τον «καμβά» και ενόψει των ανακοινώσεων της Παρασκευής θα φιλοτεχνηθεί συστηματικά με τις τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών η ανάγκη στήριξης των προοπτικών της επόμενης ημέρας.
Στην προμετωπίδα αυτών των προσπαθειών δεν αποκλείεται να βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ακόμη μια δημόσια παρέμβαση.
Η επιλογή πάντως της Τετάρτης για να υποβληθούν από τους λοιμωξιολόγους οι τελικές εισηγήσεις για το «επιχειρησιακό σχέδιο» των εορταστικών ημερών, υποδηλώνει και την κυβερνητική βούληση να δοθεί -κατά το επιδημιολογικά εφικτό- εγκαίρως στους πολίτες η δυνατότητα του προγραμματισμού.
Έστω και εάν το σκηνικό θα είναι πανομοιότυπο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, καθώς και τα δεδομένα δεν αναμένεται να παρουσιάσουν μια μεταβολή που να δίνουν τα περιθώρια για μια αλλαγή πλεύσης.
Ταυτόχρονα, με την διαφαινόμενη διατήρηση της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, δημιουργείται ο απαραίτητος χρόνος και χώρος, καταρχάς για να αμβλυνθεί το κλίμα για τη συγκεκριμένη επιλογή.
Να αναλυθούν διεξοδικά οι λόγοι που την καθιστούν επιβεβλημένη αλλά το κυριότερο κομβική κατά την κυβέρνηση για να περιχαρακωθεί η επόμενη φάση επιστροφής στην κανονικότητα, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, στην οποία δεσπόζει της 14ης , το ορόσημο για το άνοιγμα της αυλαίας του τουρισμού.
Αυτή περιλαμβάνει περισσότερα βήματα και με ταχύ χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, όπως την συνολική απελευθέρωση του λιανεμπορίου, την επιστροφή στα θρανία των μαθητών των γυμνασίων και των δημοτικών, καθώς επίσης την επαναλειτουργία της εστίασης.
Το στίγμα δόθηκε από τον πρωθυπουργό κατά την παρέμβασή του στην «Πολιτική Ακαδημία Στελεχών Plus» της Νέας Δημοκρατίας:
«Διότι η υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει στο τέλος της. Οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες. Θα βοηθήσει ο καιρός, θα βοηθήσουν τα self-test και είναι δεδομένο ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος. Mε προφανώς, ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου, όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό, υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη.
Στο κυβερνητικό καλεντάρι πάντως έχουν ήδη μαρκαριστεί κάποιες ημερομηνίες.
Για την πρεμιέρα της εστίασης αποκλειστικά στους εξωτερικούς χώρους, ως επικρατέστερη θεωρείται η 10η Μαΐου.
Υπό συζήτηση πάντως είναι και οι εναλλακτικές ημερομηνίες της 6ης και της 7ης Μαΐου.
Για το ορόσημο της 10ης Μαΐου αναζητείται η έγκριση και για την πρόταση επαναλειτουργίας των δημοτικών και των γυμνασίων.
Στην ίδια ημερολογιακή ζώνη, αμέσως μετά το Πάσχα, τοποθετείται το βήμα της πλήρους άρσης των περιορισμών που υπάρχουν στο καθεστώς λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, αλλά και των μεγαλύτερων φορέων της αγοράς.
Source: Arta News