«Κωδικός» Πάσχα στο χωριό: Τα self test δείχνουν το δρόμο της χαλάρωσης

Share:

Αισιόδοξη ότι θα καταφέρει να δώσει μια μεγάλη «ανάσα» στους ταλαιπωρημένους και κουρασμένους από την πανδημία Έλληνες είναι η κυβέρνηση, που έχει στους σχεδιασμούς της να επιτρέψει τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις για το Πάσχα με… όπλο τα self test.

Παρότι τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμένουν ακόμη προβληματικά, με αρκετές περιοχές να βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» και τα κρούσματα να είναι υψηλά, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που κάνουν τους επιδημιολόγους να μιλούν για μια «χαραμάδα» αισιοδοξίας.

Το τρίτο «κύμα» της πανδημίας υπήρξε ιδιαίτερα ανθεκτικό στη χώρα μας, κάτι που αποδίδεται εν μέρει και στις μεταλλάξεις που είναι πολύ πιο μεταδοτικές.Τα πρώτα θετικά στοιχεία επιτρέπουν, όμως, την χάραξη ενός πιο λεπτομερούς «οδικού χάρτη» για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη –μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτος αναφέρουν εδώ και αρκετές ημέρες πως το Πάσχα στο χωριό θα μπορούσε να είναι μια πραγματικότητα φέτος, πάντα με τη βοήθεια των self test αλλά και την τήρηση των μέτρων (μάσκες και αποστάσεις).

Έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο ότι η πολύπαθη εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα –κάτι που εκτίμησε άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Οι όποιες δηλώσεις για την «χαλάρωση» του Πάσχα, όμως, συνοδεύονται πάντα από αστερίσκους, με τα κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν πάντα πως η πρόκειται για μια κυβερνητική πρόσθεση, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τους επιδημιολόγους και με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Διευρύνεται η χρήση των self test

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη με την πρεμιέρα του μέτρου των self test εμφανίζεται η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει το πρωί επέκταση σε εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, τις μεταφορές και τα delivery στο τέλος της εβδομάδας και την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη να διευκρινίζει κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών ότι θα διατεθούν μέσω των φαρμακείων δωρεάν τεστ σε 900.000 εργαζόμενους.

Πρόκειται, όπως εξήγησε η κ. Πελώνη, για εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα –όπως για παράδειγμα στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη Δικαιοσύνη.

Στην εισήγησή του στην καθιερωμένη σύσκεψη της Δευτέρας ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως το ξεκίνημα του μέτρου των self test ήταν «ιδιαίτερα επιτυχημένο» και είπε πως αξίζουν συγχαρητήρια στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες των παιδιών, που στήριξαν την «τολμηρή πρωτοβουλία της πολιτείας».

«Έδειξαν ότι, όταν η κυβέρνηση εμπιστεύεται τον πολίτη, εκείνος ανταποκρίνεται με υπευθυνότητα. Πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι εντοπίσαμε 613 μαθητές και καθηγητές -ως επί το πλείστον- ασυμπτωματικούς, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στο self test» είπε ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε:

«Έμειναν σήμερα στο σπίτι τους, δεν εξέθεσαν τους συμμαθητές τους και τους συναδέλφους τους σε κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Και αυτή είναι η μεγάλη χρησιμότητα αυτού του νέου εργαλείου ανίχνευσης του ιού το οποίο έχουμε πια στη διάθεσή μας και γι’ αυτό και το μέτρο αυτό θα επεκταθεί πολύ σύντομα, στο τέλος αυτής της εβδομάδος, στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, σε εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό».

«Άνοιγμα» και άλλων δραστηριοτήτων

Το άνοιγμα εμπορικών κέντρων, φροντιστηρίων και κέντρων αισθητικής, θα εισηγηθεί στην επιτροπή των ειδικών, για την μεθεπόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, η εισήγηση αυτή θα γίνει εφόσον επιβεβαιωθεί η πτωτική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Επισήμανε πως εάν δεν είχαμε τα self test, θα είχαμε σήμερα φορείς να διασπείρουν τον ιό στα σχολεία και προανήγγειλε πως σύντομα το «εργαλείο» αυτό θα επεκταθεί στο λιανεμπόριο, ώστε να υπάρχει καλύτερη «χαρτογράφηση». Επίσης, σημείωσε πως, ως υπουργός Ανάπτυξης, υποστηρίζει το αίτημα του εμπορικού κόσμου για άνοιγμα των καταστημάτων χωρίς ραντεβού.

Ο κ. Γεωργιάδης συμπλήρωσε πως η κινητικότητα του κόσμου συνδέεται με την ανάγκη να ανοίξει η εστίαση με τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους.

Ερωτηθείς σχετικά με το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού στα μέσα Μαΐου, είπε πως «μπορεί να ανοίξει ο τουρισμός χωρίς να ανοίξει η εστίαση», παρά το γεγονός ότι ο συνδυασμός θα ήταν πολύ καλύτερος.

Source: Arta News

Previous Article

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Μέχρι 19 Απριλίου οι αιτήσεις – Ποιοι οι δικαιούχοι

Next Article

Λιανεμπόριο: Ποια μεγάλα καταστήματα ανοίγουν σήμερα – Τι ισχύει για εμπορικά κέντρα

Σχετικά άρθρα