ΑΡΤΑ-Ανάπτυξη και στήριξη των Κέντρων Υγείας για την υγειονομική θωράκιση

Share:

Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Μπορεί στην «πρώτη γραμμή για τη μάχη της ζωής» να βρίσκονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι κλίνες Covid, ωστόσο στο πόλεμο κατά της πανδημίας και την υγειονομική θωράκιση της χώρας το βάρος σηκώνουν τα εμβολιαστικά κέντρα και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Τα εμβολιαστικά κέντρα λειτουργούν άψογα, αλλά χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Στη μάχη του εμβολιασμού ειδικά εδώ στην Άρτα, εκτός από το Νοσοκομείο, παίρνει μέρος και το Κέντρο Υγείας της πόλης όπου εκτελούνται πάνω από 120 εμβολιασμοί την ημέρα σε δύο βάρδιες, από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 8 το βράδυ. Αυτή η προσπάθεια φέρνει αποτέλεσμα χάρις στο υγειονομικό προσωπικό. Το οποίο εργάζεται ακόμη και τα Σάββατα, χωρίς πρόσθετες παροχές, με το ίδιο «ισοπεδωτικό» μισθολόγιο και, κυρίως, χωρίς οι ιατροί και νοσηλευτές/ριες να έχουν ενταχθεί στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

Αν η εργασία σε περιβάλλον κορονοϊού δεν είναι ανθυγιεινή, τότε κάποιο λάθος γίνετε στη χώρα ως προς την αναγκαία πανστρατιά αντιμετώπισης της πανδημίας. Τα προβλήματα της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας συζητήσαμε με τον επιστημονικό Υπεύθυνο Βησσαρίωνα Καραδήμα, αλλά και τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στην α’ βάθμια φροντίδα Υγείας Ηπείρου-Κέρκυρας Αθανάσιο Παπανδρέου. Πάγιο αίτημα των εργαζομένων, κυρίως των κατοίκων των ορεινών και απομακρυσμένων χωριών της Άρτας, είναι η 24ωρη λειτουργία των Κέντρων Υγείας του Νομού (Άγναντα, Βουργαρέλι, Καλεντίνη, πόλη της Άρτας) ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των πολιτών και, χωρίς υπερβολές, να σώζονται ανθρώπινες ζωές. Τα Κέντρα Υγείας θα πρέπει να αναβαθμιστούν σε κάθε περίπτωση, ώστε να αποτελέσουν τον κύριο ρόλο τους, προσφέροντες πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, συμβάλλοντας παράλληλα στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, τα οποία καλούνται να επιτελέσουν ένα πιο σύνθετο υγειονομικό έργο. Και όχι το νοσηλευτικό πρ0οσωπικό να αποσπάται από τα Κέντρα Υγείας… Ένα πρόσθετο πρόβλημα που θέτουν οι κάτοικοι των απομακρυσμένων και ορεινών περιοχών είναι η αδυναμία εμβολιασμού.

Δύνανται να εμβολιαστούν, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας στα χωριά μας είναι αρκετά υψηλός, αλλά αυτό είναι θεωρητική ευχέρεια αφού θα πρέπει να μετακινηθούν έως και 60 ή 70 χιλιόμετρα προς την πόλη της Άρτας. Να κατέβουν το πρωί, να παραμείνουν μισή και πλέον ώρα στο Κέντρο Υγείας, να επιστρέψουν ακολούθως στο σπίτι τους με ταξί, αφού δεν έχει καθημερινή σύνδεση με το ΚΤΕΛ. Και μετά από τρεις εβδομάδες να μπουν σε νέα έξοδα και να επαναλάβουν αυτή την μετακίνησηταλαιπωρία από το χωρίο τους στην Άρτα.

Και μάλιστα μέσα στο χειμώνα και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, με μοναδικό πόρο την σύνταξη του ΟΓΑ. Η λειτουργία εμβολιαστικού κέντρου στη Φιλιππιάδα ύπαρξε μια καλή κίνηση, που σε μεγάλο βαθμό αποτελεί τιτάνιο έργο των επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας, ωστόσο εκεί γίνονται εμβολιασμού μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca (60-64 ετών). Η επέκταση των εμβολιαστικών κέντρων και σε άλλα Κέντρα Υγείας εκτός της πόλης αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ασφαλή-υγειονομική θωράκιση της χώρας.

Να ενταχθούν στο πρόγραμμα και τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, καθώς και άλλοι χώροι που θα υποδείξουν οι Δήμοι. Δεν αρκεί το γεγονός ότι μέχρι στιγμής ο Νομός Άρτας είναι «πράσινος», ως προς τα κρούσματα του κορονοϊού. Θα πρέπει το στοίχημα της υγείας να κερδηθεί με την κοινωνία όρθια.

Source: Arta News

Previous Article

Κούγιας: «Ο κύριος Λιγνάδης θα αθωωθεί»

Next Article

Μόσιαλος : Αποτελεσματικό και για τους άνω των 55/65 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca

Σχετικά άρθρα