Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 – 7: Ποιοι κερδίζουν τα περισσότερα, ποιοι θα επιστρέψουν τα λιγότερα

Share:

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 – 7: Μόλις τα 750 εκατ. ευρώ από τα 1,5 δισ. ευρώ που θα δώσει η κυβέρνηση κατά τον έκτο και έβδομο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα επιστραφούν πίσω στο Δημόσιο

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα μπορούν από τις 15 Φεβρουαρίου να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους για την υπαγωγή στον έκτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ανάλογα το μέγεθος της κάθε επιχείρησης και ανάλογα με την πτώση του τζίρου που είχε τον Ιανουάριο θα λάβει και την αντίστοιχη επιδότηση στις αρχές Μαρτίου.

Ωστόσο, τα ποσά του έκτου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα είναι πιο περιορισμένα σε σχέση με τους προηγουμένους και θα κυμαίνονται από 500 έως 50.000 ευρώ. Άλλωστε το συνολικό ποσό που θα δοθεί στον έκτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα είναι μόλις 500 εκατ. ευρώ.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 – 7:  Για τις κλειστές επιχειρήσεις η ενίσχυση θα δίνεται σε συνάρτηση με τον αριθμό των εργαζόμενων και τα ελάχιστα ποσά θα κυμανθούν από 1.000 έως 8.000 ευρώ ως εξής:
  • 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους.
  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους.
  • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους.
  • 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται ελάχιστη ενίσχυση 500-1.000 ευρώ σε συνάρτηση με τον τζίρο που απώλεσαν.

Πρέπει να σημειωθεί πως τα ποσά που θα δοθούν στον έκτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα ληφθούν υπόψη και στον έβδομο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ο οποίος θα έχει ύψος 1 δισ. ευρώ και από τον οποίο θα ενισχυθούν επιχειρήσεις που είχαν απώλεια τζίρου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η καταβολή του εβδόμου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα γίνει εντός Απριλίου. Και σε αυτή την περίπτωση θα επιστραφεί μόνον το 50% της ενίσχυσης, ενώ πάλι θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα ποσά για την εστίαση και τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή εντός Φεβρουαρίου.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 – 7: Ο προηγούμενος κύκλος

Να σημειωθεί πως εστιατόρια, μπαρ, ξενοδοχεία, εκμεταλλευτές ταξί ήταν οι περισσότεροι δικαιούχοι του πέμπτου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και αναμένεται να είναι οι ευνοημένοι και των επομένων δύο κύκλων.

Όπως προκύπτει από την «ακτινογραφία» των 732.000 αιτήσεων που υποβλήθηκαν στον πέμπτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, τα περισσότερα χρήματα, ως μέση ενίσχυση, κέρδισαν οι αεροπορικές εταιρείες οι οποίες έχουν υποστεί κάθετη πτώση τζίρου και τεράστιες ζημιές.

Οι εταιρείες με δραστηριότητα βάσει ΚΑΔ «Αεροπορικές μεταφορές επιβατών» εμφανίζονται ως οι πλέον ωφελημένες καθώς οι 19 επιλέξιμες εξ αυτών εισέπραξαν κατά μέσο όρο 50.472 ευρώ.

Ψηλά στη λίστα ακολούθησαν όσες ασχολούνται με «Δραστηριότητες Τηλεφωνικών Κέντρων», με μέση ενίσχυση 36.915 ευρώ για τις 17 που κρίθηκαν επιλέξιμες (31 επιχειρήσεις του κλάδου δεν θα λάβουν ενίσχυση).

Στα εστιατόρια η μέση ενίσχυση ανήλθε σε 4.592 ευρώ και μπορεί να κόπηκαν 9.434 αιτήσεις, εγκρίθηκαν όμως παράλληλα και 24.534 αιτήσεις. Στον κλάδο των ταξί κόπηκε μία στις δύο αιτήσεις και η μέση ενίσχυση ανήλθε σε 1.191 ευρώ.

Οι αιτήσεις που κόπηκαν έφτασαν τις 8.238, οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν ανήλθαν σε 16.264. Στα πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών, η μέση ενίσχυση ανήλθε στα 8.960 ευρώ, οι απορρίψεις ήταν 934 και οι εγκρίσεις 2.495.

Στο χονδρεμπόριο καλλυντικών 335 αιτήσεις απορρίφθηκαν και 329 εγκρίθηκαν με τη μέση ενίσχυση στα 10.414 ευρώ, ενώ στον πολύπαθο κλάδο του πολιτισμού οι δραστηριότητες εκμετάλλευσης αιθουσών θεαμάτων κέρδισαν μέση ενίσχυση 12.166 ευρώ με 38 αιτήσεις να απορρίπτονται και 92 να ενισχύονται.

Source: Arta News

Previous Article

Τη μνήμη του Πολιούχου της Αγίου Χαραλάμπους γιορτάζει η Πρέβεζα

Next Article

Νέες ασφαλτοστρώσεις στον Δήμο Αρταίων

Σχετικά άρθρα