Γονείς: ΣτηρίΖΩΝΤΑΣ τον έφηβο στην κρίση

Share:

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Νομού Άρτας σε συνεργασία με την Β΄/ Εκπαίδευση,σας προσκαλεί να συμμετέχετε στην Διαδικτυακή Ομάδα Γονέων με θέμα: «Γονείς: ΣτηρίΖΩΝΤΑΣ τον έφηβο στην κρίση»

Όσοι γονείς με παιδιά στην εφηβεία επιθυμούν να συμμετέχουν στην ομάδα, μπορούν να στείλουν μήνυμα στο E-mailτου Κ.Π.: kpnartas@gmail.comμε τα στοιχεία τους (όνομα, τηλέφωνο, E-mail) έως την Δευτέρα 15/02/2021. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι απαραίτητη προκειμένου να γίνει η αποστολή του συνδέσμου συμμετοχής.

Η ομάδα γονέων με παιδιά στην εφηβεία θα ολοκληρωθεί σε δέκα (10) διαδικτυακές συναντήσεις με συχνότητα μία (1) φορά την εβδομάδα (κάθεΤετάρτη)και ώρα 18:00 ξεκινώντας στις 17 Φεβρουαρίου 2021.

Συντονίστριες της ομάδαςείναι οι:κα Μπακέλα Μαρία- Κοινωνική λειτουργός &κα Φλώρου Σπυριδούλα- Κοινωνική Λειτουργός.

Σκεπτικό – Στόχοι του Προγράμματος 

Στα ταραχώδη χρόνια της εφηβείας οι γονείς έχουν ανάγκη από πρακτικές μεθόδους που θα τους βοηθήσουν- κατευθύνουν να καταλάβουν τα κίνητρα των εφήβων, να γίνουν πιο αποτελεσματικοί, να γνωρίσουν καλύτερα το παιδί τους, να μάθουν πιο πολλά για την εφηβεία, για το πώς να διαχειρίζονται δικές τους δυσκολίες ή των παιδιών τους.

Σ’ έναν κόσμο κινούμενο και μεταβαλλόμενο οι γονείς νιώθουν να βρίσκονται μετέωροι αυτοί και τα παιδιά τους.Νιώθουν την ανάγκη να έχουν περισσότερες γνώσεις σε θέματα όπως η χρήση ουσιών, η αμφιθυμία των νέων, οι «παράξενες» συμπεριφορές, η δύσκολη προσέγγιση, η βιολογική σωματική συναισθηματική και ψυχική κρίση των εφήβων.

Η παρέμβασή μας στους γονείς θα βοηθήσει ώστε να βρουν τρόπους για να βελτιώσουν την επικοινωνία, την αυτοεκτίμηση και να σκεφτούν πιθανούς τρόπους πρόληψης, πιο συγκεκριμένα μια προσέγγιση δεξιοτήτων.

Το να μεγαλώνει κανείς νέους ανθρώπους αποτελεί πηγή χαράς και συγκίνησης, δυσκολίας και προβληματισμού. Το πώς οι γονείς θα αφήσουν χώρο για αυτονομία, θα διαχειριστούν αποτελεσματικά τα όρια και θα διατηρήσουν τη συναισθηματική σχέση με τα παιδιά τους, είναι ένα από τα βασικά θέματα που θααπασχολήσουν τους γονείς της ομάδας.

Η διαδικασία της ομάδας που προτείνουμε, πιστεύουμε ότι θα διευκολύνει τους γονείς να αναγνωρίσουν και να επεξεργαστούν τους φόβους, τα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους σε σχέση με την εφηβεία. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να επιλέγουν θετικές και υγιείς στάσεις ζωής σε μια δύσκολη ηλικία για τα ίδια σε μια ευρύτερη κοινωνική και υγειονομική κρίση.

Στόχος των συναντήσεων είναι τόσο η εμψύχωση των γονέων στον ρόλο τους, όσο και η εξάσκηση σε τεχνικές και εργαλεία που βελτιώνουν την επικοινωνία στις σχέσεις της οικογένειας. Στην ομάδα οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν ομαδικά και να μοιραστούν εμπειρίες με άλλους γονείς πάνω σε κοινές δυσκολίες και προβληματισμούς.

Ενδεικτικά, θέματα που θα συζητηθούν στην ομάδα είναι:

  • Εφηβεία: Κατανοώντας καλύτερα το έφηβο- μεγαλώνοντας μαζί με τον έφηβο
  • Συγκρούσεις & Όρια στην οικογένεια / Διαχείριση κρίσεων π.χ. στην Πανδημία
  • Οι ανάγκες των παιδιών & των γονιών
  • Γνωρίζω τον εαυτό μου-Αξίες-Κανόνες
  • Βελτιώνοντας την επικοινωνία
  • Εικόνα εαυτού- Συναισθημάτων -Αυτοεκτίμηση
  • Εξαρτήσεις: Απαντώντας στις ανησυχίες των γονιών
  • Η επίδραση του διαδικτύου στην ανάπτυξη των παιδιών & ο ρόλος των γονιών

Το πρόγραμμα θα διαμορφωθεί με θέματα που μπορεί να προκύψουν ανάλογα με τις ανάγκες των γονέων.

  • Η συμμετοχή στην ομάδα είναι δωρεάν
  • Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση στο τηλέφωνο επικοινωνίας: 2681 0 23126 και ώρες: 9: 00 -13: 00.

 

Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ-ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ

Source: Arta News

Previous Article

O ΕΛΓΑ παρακολουθεί πιθανές επιπτώσεις από τον παγετό στα πορτοκάλια της Άρτας

Next Article

ΑΡΤΑ: Συντήρηση κτιριακών εγκαταστάσεων παιδικών σταθμών του Δήμου Ν. Σκουφά

Σχετικά άρθρα