Μητσοτάκης προς Ιερώνυμο: «Πάρτε πίσω την απόφαση» – Τι απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος

Share:

 Να πάρει πίσω την απόφαση άμεσα ζήτησε σήμερα από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο κατά τη διάρκεια της Ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης.

« Οι Συνοδικές αποφάσεις κ. Πρόεδρε δεν παίρνονται πίσω », απάντησε ο κ. Ιερώνυμος.
Την ίδια ώρα πανηγυρικό είναι το κλίμα στην ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ Αθηνών με τον κ. Ιερώνυμο να λαμβάνει εκατοντάδες τηλεφωνήματα από Ιεράρχες και κληρικούς για την ηρωική απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Μένει να δούμε όμως την αυριανή στάση της κυβέρνησης καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι αστυνομικοί θα βρίσκονται πέριξ των εκκλησιών και κόβουν πρόστιμα στους προσερχόμενους πιστούς.

Αν επαληθευτεί αυτή η πληροφορία τότε θα μιλάμε για βαθιά σύγκρουση Εκκλησίας – Πολιτείας με ανεξέλεγκτες διαστάσεις …

Τι αναφέρει το Μαξίμου

Με επίσημη ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο στο ενδιάμεσο της ορκωμοσίας των νέων μελών της Κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Κάλεσε, μάλιστα την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία.

Τόνισε δε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.

Ανοιχτοί οι ναοί τα Θεοφάνεια και προσφυγή στο ΣτΕ – Η Εγκύκλιος προς τις Μητροπόλεις

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εστάλη σε όλες τις Μητροπόλεις της χώρας, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί οι ναοί ανήμερα των Θεοφανείων.

«Η παρουσία πιστών εντός των εκκλησιών και την εορτή των Θεοφανείων θα είναι με αναλογία ένας ανά 15 τμ, με ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων και μέγιστο αριθμό πιστών εντός των ναών (έως 375 τμ) τους 25. Σε μητροπολιτικούς ναούς οι πιστοί θα φτάνουν τους 50 εντός των εκκλησιών» αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο δε, η Εκκλησία «προσφεύγει άμεσα εις το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της νέας ΚΥΑ υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.2 (ΦΕΚ Β’ 1/2-1-2021)».

Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται πως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, «διά του Μεγάλου Αγιασμού, θα ευλογήσει τα ύδατα της Πατρίδας μας σε περιοχή που δε θα ανακοινωθεί και δεν θα παραβρεθούν πιστοί».

Η ΔΙΣ στην ανακοίνωσή της μετά την έκτακτη συνεδρίαση χθες ζήτησε να «γίνει σεβαστή η ΚΥΑ» που προβλέπει οι ιεροί ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για τη συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των ιερών ναών κατά την εορτή των Θεοφανείων «χωρίς περαιτέρω προβλήματα».

Τόνισε δε, ότι «μοναδικός τρόπος επίλυσης των ζητημάτων της πολιτείας με τις θρησκευτικές κοινότητες» είναι να γίνει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΔΙΣ σε τηλεοπτικούς σταθμούς, Μητροπολίτη Αθηναγόρα, χθες, όπου ανέφερε πως «η αστυνομία θα κάνει την δουλειά της κι εμείς την δική μας».

«H Εκκλησία συμμορφώθηκε πλήρως στα μέτρα. Eχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τηρήσουμε πλήρως τους όρους που έθεσε η Κυβέρνηση για τα Χριστούγεννα. Όταν γίνεται μια συμφωνία από δύο μέρη και το ένα μέρος αποφασίζει να την αλλάξει, τότε πρέπει να ενημερώσει και το άλλο μέρος», επισήμανε.

Του Γιώργου Θεοχάρη – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Source: Arta News

Previous Article

Στο ρέμα Μπούση εκβράζεται η αδιαφορία των υπευθύνων

Next Article

Oρκίστηκε Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ο Γιώργος Στύλιος

Σχετικά άρθρα