Πότε πληρώνονται φόροι και επιδόματα

Share:

Kανονικά πρέπει να πληρωθεί η δόση του φόρου εισοδήματος τέλος του μήνα, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και για τα τέλη κυκλοφορίας που πήραν παράταση έως τέλος Φεβρουαρίου.

Έτσι, ακόμα κι εκείνοι που πλήττονται ή παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας λόγω Covid πρέπει να πληρώσουν τον φόρο, συνεπώς η δόση του Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά, όπως επίσης οι δόσεις ρυθμίσεων καθώς και ο ΦΠΑ.

Επιπλέον, όσοι έχασαν τις υπερπολύτιμες ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων, γιατί δεν πλήρωσαν κάποιες δόσεις στην διάρκεια του πιο καυτού καλοκαιριού των τελευταίων πολλών δεκαετιών, έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν εφόσον καταβάλουν τη δόση του Δεκεμβρίου.

Στις προγραμματισμένες καταβολές από το Κράτος και ειδικά από τον ΟΠΕΚΑ, με πιο σημαντική αυτή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, καθώς αυτόν το μήνα η ενίσχυση θα είναι διπλή.

Η ενίσχυση αφορά σε 482.335 ευάλωτους συμπολίτες μας, οι οποίοι ανήκουν σε 256.562  νοικοκυριά. Πέραν τούτου, την Πέμπτη ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τα εξής επιδόματα:

 • Επίδομα Παιδιού (Α21, πρόκειται για την έκτη και τελευταία δόση του επιδόματος για το 2020)
 • Επίδομα Γέννησης
 • Επίδομα Στέγασης
 • Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής Ανασφάλιστων υπερηλίκων
 • Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα
 • Επίδομα Ομογενών
 • Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων
 • “Σύνταξη Υπερηλίκων του ν. 1296/1982”
 • Επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για τα έτη 2019 και 2020.
 • “Συνεισφορά Δημοσίου του ν. 4605/2019” (προηγούμενο πλαίσιο για προστασία α’ κατοικίας)
 • Συνεισφορά δημοσίου για  δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τις συνέπειες του κορωνοϊού” Ν. 4714/2020  (Πρόγραμμα Γέφυρα)

Στις 31 του μήνα εκπνέει και η προθεσμία δήλωσης των αναστολών συμβάσεων εργασίας για όλες τις επιχειρήσεις, δηλαδή και για τις κλειστές με κρατική εντολή και για τις πληττόμενες.

Οι εργαζόμενοι των οποίων συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το παρελθόν και οι συμβάσεις εργασίας τους τίθενται σε αναστολή κατά τον μήνα Δεκέμβριο δεν προβαίνουν σε καμία δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ παρά μόνο στην περίπτωση που επιθυμούν να τροποποιήσουν μισθώματα ή ΙΒΑΝ. Επίσης, δεν απαιτείται δήλωση ακόμη και όταν δεν είναι ο ίδιος εργοδότης που θέτει τη σύμβαση εργασίας τους σε αναστολή κατά τον μήνα Δεκέμβριο . Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ κατά τον μήνα Δεκέμβριο, υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη του.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι επιχειρήσεις εργοδότες που έχουν ΚΑΔ ο οποίος εντός του μήνα Δεκεμβρίου, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι κλειστό από δημόσια αρχή και στη συνέχεια είναι πληττόμενο για το υπόλοιπο του μήνα, τότε υποβάλλεται ξεχωριστό έντυπο- δήλωση αναστολής για κάθε [ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ] (πληττόμενο ή κλειστό από δημόσια αρχή αντίστοιχα). Στη δήλωση των αναστολών Νοεμβρίου παρατηρήθηκαν πολλά τέτοια σφάλματα, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να μην πάρουν εξαρχής το προβλεπόμενο ύψος της ειδικής αποζημίωσης που δικαιούνταν.

Οι πληρωμές για τις αναστολές συμβάσεων του Δεκεμβρίου θα γίνουν μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, σε αναλογία των 534 ευρώ επί των 30 ημερών. Με το “κλείσιμο” των αναστολών του Δεκεμβρίου ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή του υπολοίπου Δώρου Χριστουγέννων από το Κράτος.

Ποιες άλλες προθεσμίες εκπνέουν στις 31 Δεκεμβρίου

 • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να διορθώσουν τα λάθη στις δηλώσεις COVID της περιόδου Μαρτίου- Αυγούστου
 • να συμπληρωθούν οι δηλώσεις COVID από τους ιδιοκτήτες για τα μειωμένα ενοίκια του Νοεμβρίου
 • οι κληρονόμοι να υποβάλουν χειρόγραφα φορολογικές δηλώσεις για όσους απεβίωσαν το 2019
 • μισθωτοί και συνταξιούχοι να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις για αναδρομικά μισθών ή συντάξεων ή και ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που αφορούν το 2017
 • να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις όσοι έλαβαν ειδοποίηση και πράξη επιβολής εκτιμώμενου φόρου ότι εντοπίστηκαν να μην έχουν δηλώσει εισοδήματα από το 2014.

Source: Arta News

Previous Article

Ασφαλιστικές εισφορές: Από την Τετάρτη (30/12) οι επιστροφές σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

Next Article

ΑΡΤΑ: ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟ ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΟ ΓΚΡΕΜΟ

Σχετικά άρθρα