Άγρια πολιτική κόντρα στην Αλβανία για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια

Share:

Ο Έντι Ράμα ανέφερε ακόμη ότι η απόφαση της Ελλάδας για τα 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος δεν έxει καμία σχέση με την αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ των δύο χωρών

«Διαξιφισμοί» στην Αλβανία, σχετικά με την επέκταση των ελληνικών υδάτων στα 12 μίλια, ανάμεσα στο

ν πρόεδρο της χώρας Ιλίρ Μέτα και τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, με τον πρώτο να κατηγορεί τον δεύτερο για κατάχρηση εξουσίας.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, o Ιλίρ Μέτα προειδοποίησε ότι θα κρατήσει αποφασιστική στάση στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα, αφού, όπως είπε, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην τον ενημερώνει.

«Δεν θα επιτρέψω να παραβιαστεί το κράτος και τα εθνικά συμφέροντα της Δημοκρατίας της Αλβανίας από οποιοδήποτε άτομο που καταχράται την εξουσία την οποία έχει εκχωρήσει ο αλβανικός λαός», επεσή

μανε ο Αλβανός πρόεδρος, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Παράλληλα, ο Μέτα ανακοίνωσε ότι έχει εξουσιοδοτήσει -εδώ και δύο χρόνια-, με πλήρη εξουσία διαπραγμάτευσης, εξ ονόματος της Αλβανίας, διαπραγματευτική ομάδα με 13 μέλη για συνομιλίες με την Ελλάδα. Ωστόσο όπως ανέφερε δεν έχει λάβει καμία ειδοποίηση ή αίτημα που να προτείνει τον τερματισμό, την αναστολή ή την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Απαντώντας ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας έκανε λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες από τον Ιλίρ Μέτα, σημειώνοντας ότι «το δικαίωμα των 12 μιλίων ασκείται όπου είναι δυνατόν και όχι όπου δεν είναι δυνατόν, όπως συμβαίνει στην περιοχή μεταξύ μας όπου η διαχωριστική γραμμή θα αποφασιστεί από το δικαστήριο. Η

 Ελλάδα το έχει ασκήσει πρόσφατα, όπως η Αλβανία το έχει ασκήσει από το 1990».

Ο Έντι Ράμα ανέφερε ακόμη ότι η απόφαση της Ελλάδας για τα 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος δεν έχει καμία σχέση με την αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ των δύο χωρών.

Σημειώνεται πως το Σάββατο τέθηκε σε ισχύ, με την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος των κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιόνιων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Η πράξη αυτή φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Source: Arta News

Previous Article

ΟΑΕΔ: Χωρίς έκτακτη ενίσχυση 33.000 μακροχρόνια άνεργοι που δεν υπέβαλαν ΙΒΑΝ

Next Article

Στη διαγραφή χρεών 118.906 φορολογουμένων προχώρησε η ΑΑΔΕ

Σχετικά άρθρα