Η ΕΡΤ και η καταγραφή της μνήμης στο Κομμένο

Share:

Στο Κομμένο θα βρίσκεται από την Τετάρτη 29 Ιουλίου και για τρεις μέρες τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ, με επικεφαλής τον δημοσιογράφο του Πρώτου Προγράμματος Θωμά Σίδερη και αποστολή του την καταγραφή μαρτυριών, εικόνων και πλάνων που θα αποτελέσουν το υλικό για τη δημιουργία ενός νέου ντοκιμαντέρ, με θέμα τη σφαγή του χωριού από τους στρατιώτες της 1ης γερμανικής μεραρχίας εντελβάις το πρωί της 16ης Αυγούστου 1943.

Μέσα από τις μαρτυρίες των ελάχιστων πλέον επιζώντων του ολοκαυτώματος, οι συντελεστές θα επιχειρήσουν να τιμήσουν ένα τραγικό γεγονός το οποίο έχει καταγραφεί ως το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου που διέπραξε τακτικός στρατός εναντίον άμαχων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων, αλλά και να κρατήσουν αναμμένη τη φλόγα της μνήμης και όρθια τη συλλογική και ιστορική συνείδηση.

Όπως δηλώνει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θωμάς Σίδερης, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την παραγωγή του ντοκιμαντέρ, φιλοδοξία της ΕΡΤ είναι να αποδοθεί το γεγονός της σφαγής «δωρικό, απογυμνωμένο, συγκλονιστικό». Κι αυτό θα το επιτύχουν με τους  αφηγητές να καταθέτουν την προσωπική τους μαρτυρία μιλώντας από το φυσικό τους τόπο, από το μέρος δηλαδή που τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 1943 «έζησαν»  τη φρίκη του Κομμένου.

Σημειώνεται ότι ο μήνας Αύγουστος αποτελεί για τους κατοίκους του Κομμένου μια σκληρή δοκιμασία, καθώς ανασύρονται οι τραυματικές μνήμες του εγκλήματος που χάραξε τη ζωή του χωριού και της χώρας στη μεταπολεμική περίοδο. Μέσα στις λίγες ώρες του πρωινού εκείνης της ματωμένης Δευτέρας οι Γερμανοί στρατιώτες μετέτρεψαν σε στάχτη ολόκληρο το χωριό και δολοφόνησαν 317 ανυποψίαστους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 36 βρέφη και νήπια έως πέντε χρονών. Το χωριό γιόρτασε την προηγούμενη μέρα το πανηγύρι του και ο Θόδωρος Μάλλιος τέλεσε το γάμο της κόρης του Αλεξάνδρας με τον Θεοχάρη Καρίνο από το διπλανό χωριό Παχυκάλαμος.

Το σύνθημα που διαπερνά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία είναι: δεν ξεχνούμε, δε συγχωρούμε, απαιτούμε από τη Γερμανία δικαιοσύνη και αποζημίωση. Ακριβώς γι’ αυτό και συνεισφέρει πολλαπλά κάθε δράση προς την κατεύθυνση αυτή. Πολύ περισσότερο η παραγωγή από το κρατικό κανάλι ενός ντοκουμέντου με μαρτυρίες επιζώντων.

 

Source: Arta News

Previous Article

Εκπαιδευτικό σεμινάριο από το Εργαστήριο Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής (ΕΓΕΠ)

Next Article

Το Επιμελητήριο Άρτας στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Σχετικά άρθρα