Οριστικοποιείται ο κατάλογος των χωρών από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα. Μέχρι τις 15 Ιουλίου, ωστόσο, δεν θα επιτρέπονται απευθείας πτήσεις, από Ηνωμένο Βασίλειο και Σουηδία. Ο κατάλογος κλείνει σήμερα καθώς ολοκληρώθηκαν νωρίτερα και οι σχετικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνοντας το «πράσινο φως» κατ’ αρχήν σε 14 χώρες.
Να διατηρηθεί το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων, ζήτησε ο πρωθυπουργός, σε ευρεία σύσκεψη, ενόψει του ανοίγματος της χώρας στον τουρισμό, τονίζοντας ότι θα γίνεται διαρκής αξιολόγηση των δεδομένων.
«Πρώτη μας προτεραιότητα είναι πάντα η ασφάλεια των επισκεπτών, η ασφάλεια των εργαζομένων, η στήριξη των δομών υγείας στα νησιά μας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πρόκειται για πρωτόγνωρη κατάσταση. Και λάθη και αστοχίες είναι αναπόφευκτα αλλά με καλή συνεργασία και έγκαιρη δράση μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι η χώρα μας έχει έτοιμες όλες τις διαδικασίες για να αντιμετωπιστούν τυχόν κρούσματα και όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποτροπή της διάδοσης του κορονοϊού.
Είναι σημαντικό ο τουρισμός να δουλέψει για την Ελλάδα και η Ελλάδα για τον τουρισμό, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Χριστίνα Τετράδη.
Σημειώνεται ότι όλοι οι επιβάτες των διεθνών πτήσεων προς την χώρα μας, έως και την Δευτέρα 31 Αυγούστου, θα πρέπει να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα Passenger Locator Form (PLF) τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in τους, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα καθώς και τα λοιπά στοιχεία, όπως αυτά καθορίζονται με το σχετικό έντυπο. Η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) αποτελεί βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό της χώρας μας και έχει σαν στόχο την προστασία πολιτών και την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Στα αεροδρόμια θα υπάρχουν υγειονομικά κλιμάκια με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την εποπτεία του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ, καθώς και τη συνεργασία του ΓΕΕΘΑ για τη διενέργεια των τεστ, τα οποία και θα γίνονται δειγματοληπτικά στοχευμένα σε επιβάτες από πτήσεις του εξωτερικού. Όσοι βγουν θετικοί στον κορονοϊό θα διαμένουν για 14 μέρες στα ξενοδοχεία καραντίνας που θα υπάρχουν στις πρωτεύουσες των νομών.
«Μπορούμε να είμαστε παράδειγμα και για την παγκόσμια συνεισφορά μας στο ερευνητικό κομμάτι», ανέφερε σε συζήτηση με ομάδα Ελλήνων επιστημόνων.
Εκτός της «λευκής λίστας» μένουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Βραζιλία.
Και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σήμερα στη λίστα των χωρών εκτός ευρωπαϊκής Ένωσης που θεωρούνται ασφαλείς όσον αφορά στον κορονοϊό και με τις οποίες προκρίνεται το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων από την 1η Ιουλίου.
Σύμφωνα με απόφαση της ΕΕ, τα σύνορα της θα είναι ανοιχτά από αύριο 1η Ιουλίου, για 14 τρίτες χώρες οι οποίες πήραν το πράσινο φως. Πρόκειται για τις: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδά, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.
Εκτός της «λευκής λίστας» μένουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Βραζιλία. Όσον αφορά στην Κίνα, τα σύνορα της ΕΕ θα ανοίξουν εφόσον και εκείνη ανοίξει τα δικά της σε όσους φτάνουν από την ΕΕ. Η απόφαση ελήφθη με βάση τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά των χωρών.
Η λίστα αυτή θα αναθεωρείται κάθε 15 μέρες. Χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία που έχουν δεχθεί βαρύ πλήγμα από το κορονοϊό εμφανίζονται πιο διστακτικές στο άνοιγμα των συνόρων, ενώ η χώρα μας μαζί με την Πορτογαλία προκρίνουν ένα πιο τολμηρό άνοιγμα.
Source: Ellada