Χρήσιμες οδηγίες για τις αγορές και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές την εορταστική περίοδο του Πάσχα από την Περιφέρεια Ηπείρου
Α). Τις ημέρες του Πάσχα το ηλεκτρονικό εμπόριο θα αυξηθεί σημαντικά. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεχτικοί καθώς έχουν καταγραφεί περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, των ηλεκτρονικών καταστημάτων και των διαφημίσεων που προβάλλουν. Για τον λόγο αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει,
• Να βεβαιώνονται ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα που επιλέγουν, παρέχει τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητάς του, όπως υποχρεούται (υπεύθυνος διαχειριστής, εμπορική επωνυμία, ΑΦΜ, αριθμός ΓΕΜΗ), καθώς και τη διεύθυνσή του με τα στοιχεία επικοινωνίας του (τηλέφωνο, fax, e-mail). Για τη διασταύρωση των στοιχείων των επιχειρήσεων που έχουν έδρα ή υποκατάστημα στην Ελλάδα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://www.businessregistry.gr/publicity/index
• Να ελέγχουν αν υφίστανται και διατυπώνονται με σαφήνεια οι «όροι και προϋποθέσεις» για τη διενέργεια της συναλλαγής.
• Να βεβαιώνονται ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα διαθέτει σύστημα ασφαλούς πληρωμής («λουκετάκι» στο κάτω μέρος της σελίδας και διεύθυνση που ξεκινά με https://) πριν προχωρήσουν σε συναλλαγή μέσω υπηρεσίας μεταφοράς χρημάτων.
• Προσωπικές πληροφορίες και κωδικοί των καρτών δεν θα πρέπει να δίδονται.
• Πολλές τράπεζες προσφέρουν πλέον την επικύρωση της συναλλαγής με έξτρα pin που αποστέλλεται στο κινητό με sms.
• Η συναλλαγή διασφαλίζεται περισσότερο επιλέγοντας στον τρόπο πληρωμής την αντικαταβολή.
• Θα πρέπει να αποφεύγονται οι προμήθειες οποιοδήποτε τροφίμου από ανώνυμους, πλανόδιους μικροπωλητές ή άγνωστους προμηθευτές. Οι πλανόδιοι πωλητές που είναι αδειοδοτημένοι θα πρέπει να έχουν αναρτημένη την άδεια πώλησης και να την επιδεικνύουν όποτε ζητηθεί.
Β). Αγορά αμνοεριφίων:
1. Ελληνικής καταγωγής που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και έχουν σφαγεί στην Ελλάδα πρέπει να φέρουν δύο σφραγίδες: α) σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού», στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και β) σφραγίδα παραλληλόγραμμου σχήματος χρώματος ερυθρού, εντός της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη <<ΕΛΛΑΣ>> ή <<ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ>>
2. Τα σφάγια αμνοεριφίων που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε άλλες κοινοτικές χώρες και έχουν σφαγεί στη χώρα μας πρέπει να φέρουν, σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού» (χρωστική Ε 133), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και την ανάλογη επισήμανση για τη χώρα εκτροφής π.χ. Ελληνικής Εκτροφής, Ρουμάνικης Εκτροφής.
3. Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε άλλες κοινοτικές χώρες και διακινούνται προς τη χώρα μας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά, σφραγίδα σε χρώμα επιλογής της κάθε κοινοτικής χώρας, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικό σφαγείου χώρας και διακριτικών) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.
4. Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες (μη κοινοτικές) και εισάγονται στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά, σφραγίδα που προβλέπει η κάθε τρίτη χώρα η οποία θα είναι χρώματος καστανού.
5. Η συκωταριά, η οποία δε συνοδεύει το αρνί, θα πρέπει να βρίσκεται εντός πλαστικού περιέκτη και να υπάρχει ετικέτα στην οποία θα αναγράφονται ευκρινώς τα στοιχεία της εταιρείας, ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης, η χώρα προέλευσης, οι ημερομηνίες παραγωγής και λήξης, οι ημερομηνίες ψύξης και κατάψυξης, καθώς και η θερμοκρασία συντήρησης.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μην ξεχνάμε ότι προτιμούμε και αγοράζουμε ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ προϊόντα.
Source: Arta News