Αισθητή η ανάσα του κορωναϊού στην Άρτα

Share:

Γράφει : η Χριστίνα Μπίζα

Στα 7 έφτασαν τα κρούσματα με ερωτηματικά για την επαγρύπνηση

Ζούμε όλοι εξωπραγματικές καταστάσεις μετά την απειλή του κορωναϊού και στην Άρτα. Ήρθε ένας νεόφερτος υιός άγνωστος να μας επισκεφτεί και να μας γνωρίσει από κοντά. Παρά της συστάσεις όμως για τα μέτρα προφύλαξης αφού αυτό το συναπάντημα είναι επικίνδυνο έως και θανατηφόρο εμείς βγήκαμε σε δρόμους και πεζοδρόμους για να τον προϋπαντήσουμε ντε και καλά.

Ξαφνικά μας κατέλαβε μία αθλητική ευεξία. Από εκεί που για τσιγάρα οι καπνιστές πήγαιναν στο περίπτερο με το αυτοκίνητο και πάρκαραν κιόλας δίπλα στην καφετέρια για πιούν ξεκούραστα τον καφέ τους. Τώρα αφού μας το απαγόρεψαν για να προστατέψουν την υγεία μας βάλαμε τις αθλητικές φόρμες και αρχίσαμε τις προπονήσεις εκτός σπιτιού αναζητώντας όλα τα ταλέντα μας.

Καθημερινά ο κ Τσιόδρας μας ενημερώνει και μας υπενθυμίζει πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Ευτυχώς η έγκαιρη λήψη μέτρων απέτρεψε δραματικές εξελίξεις για τη χώρα μας. Υπάρχουν όμως ορισμένοι που ως παντογνώστες αγνοούν τις συμβουλές και τις συστάσεις συνωστίζονται έξω από τις τράπεζες θέτοντας σε κίνδυνο και τους ίδιους αλλά και τους γύρω τους.

Για να ακριβολογούμε όμως δεν ήρθε ο «καημένος» ο κορωναϊός εδώ απρόσκλητος αλλά έστω και άθελά μας τον φέραμε . Είμαστε και εμείς όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες άνθρωποι που μετακινούμαστε είτε για δουλειές είτε για αναψυχή και έχουμε και πρόσφυγες και μετανάστες.

Ψαχνόμαστε όταν συμβαίνει κάτι και όταν βλέπουμε τα κρούσματα να αυξάνονται  κοιτάζουμε όλο απορία γύρω μας για το πώς συνέβη και αναρωτιόμαστε. Γιατί αναρωτιόμαστε; Γιατί μαζεύουμε τις πλάτες και αλληλοκοιταζόμαστε με ξενισμένο πρόσωπο αλλά και με φόβο;

Λειτουργούν κάποιοι, ευτυχώς, όχι η πλειοψηφία με την αντίληψη ότι είναι υπεράνω και ότι όλα θα γίνουν γύρω από αυτούς χωρίς τίποτε να τους αγγίξει ούτε υπάρχει μεταδοτικότητα όπως μας προειδοποιούν. Όλοι γνωρίζουμε ότι ταξίδεψαν συμπολίτες μας και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και ήρθαν από το εξωτερικό από περιοχές που είχαν πρόβλημα με την μετάδοση της νόσου. Ακόμη και από τους Αγίους Τόπους ήταν άνθρωποι που επέστρεψαν στην περιοχή σχεδόν το ίδιο διάστημα με τα αρχικά κρούσματα στη χώρα. Ήταν τότε που δεν είχαμε καλά καλά καταλάβει τι είναι αυτό που συνέβαινε.

Δεν είναι μεμπτό να ταξιδεύει κάποιος ούτε για αναψυχή ούτε για επαγγελματικές δραστηριότητες, ούτε όλοι οι μετανάστες νοσούν. Όταν όμως γνωρίζουμε ότι υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουμε νοσήματα επικίνδυνα που οδήγησαν παγκόσμια χώρες ολόκληρες σε καραντίνα επιβάλλεται και την δική μας υγεία να προσέξουμε αλλά και των γύρω μας παραμένοντας στο σπίτι  όσο αυτό χρειάζεται.

Έγιναν τα κρούσματα 7 και βρίσκονται αρκετά άτομα σε καραντίνα και ευτυχώς δεν έχουμε θρηνήσει ακόμη νεκρούς. Πόσο αναλυτικά πρέπει να μας το πουν και σε ποια γλώσσα ότι πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες από όλους όσο ψηλά και να βρίσκονται.

Πόσο αναλυτικά πρέπει να μας το κάνουν σαφές ότι υπάρχει παγκόσμιο πρόβλημα και τώρα ήρθε και στην πόρτα μας. Πόσο αναλυτικά πρέπει να μας το επαναλάβουν ότι θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ατομικά και από την πλευρά των Δήμων με απολυμάνσεις δημόσιων χώρων όχι μόνο στα κεντρικά σημεία των Δήμων.

Πόσο αναλυτικά πρέπει να μας το ξαναυπενθυμίσουν ότι έχουμε πόλεμο και ότι όταν κυκλοφορούμε άσκοπα μπορεί να είμαστε εμείς η «σφαίρα» που μεταφέρει τον υιό ή μπορεί να είμαστε το σώμα που θα την δεχθεί. Όλα αυτά γίνονται έτσι που να μην το αντιλαμβανόμαστε αλλά που μας αφήνουν τα περιθώρια του σεβασμού για να οδηγηθούμε στο σωστό.

Επιβάλλεται να κάνουμε το σωστό με την καρδιά μας συμπολίτες μου αγαπημένοι γιατί όλοι είμαστε στρατιώτες και δεν έχουμε περιθώρια για επιπολαιότητες. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος γιατί μπορεί ο εχθρός  να μην είναι ορατός αλλά οι οδηγίες που μας έχουν δοθεί πρέπει να τηρούνται με μεγάλη προσοχή, υπομονή και δύναμη.

Δεν είμαστε τα μικρά παιδιά που ενώ βρισκόμαστε σε ιδιότυπες διακοπές πρέπει να αναζητούμε την σκανδαλιά για να ξεφύγουμε από τους κανόνες. Όταν δημοσιεύονται στοιχεία αύξησης των κρουσμάτων μας κόβεται η ανάσα και λίγο πολύ αφού όλοι γνωριζόμαστε στις μικρές κοινωνίες κάνουμε το σταυρό μας που δεν είμαστε εμείς. Όμως είμαστε κοντά από τον να συναντήσουμε τον αναπάντεχο επισκέπτη.

Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές και σε θρησκευτικό επίπεδο όμως η Πίστη υπάρχει μέσα στις ψυχές μας. Δεν ωφελεί να ζητάμε την βοήθεια της Παναγίας να μας βοηθήσει όταν είμαστε παραβάτες και για τον εαυτό μας αλλά για τους γύρω μας γιατί και η Παναγία μας όταν την επικαλούμαστε μας λέει «Ταράξου για να σε βοηθήσω». Αυτοί που αυτό το ερμήνευσαν ως προτροπή να τρέχουμε στους δρόμους και να στριμωχνόμαστε, στις ουρές για να είμαστε καλά σίγουρα κάτι κατάλαβαν λάθος. Επιβάλλεται να προσέχουμε φίλοι μου για το καλό όλων μας για να απαλλαγούμε από τους περιορισμούς συντομότερα και για να μην υπάρξει κίνδυνος για ακόμη περισσότερους.

Είναι τελικά μα την αλήθεια πολύ όμορφα αυτά τα μονοπάτια της αλληλεγγύης και του σεβασμού. Ίσως απ όλο αυτό όταν τελειώσει, γιατί θα τελειώσει, να έχουμε βρει την πραγματική μας ταυτότητα αυτή που θα κεντράρει με μεγαλύτερη  αγάπη στους γύρω μας. Είτε αυτοί είναι τα συγγενικά μας πρόσωπα είτε είναι οι φίλοι είτε οι γνωστοί.

Είναι μία ευχή όλο αυτό γιατί στον πόλεμο αναπτύσσονται  από την πίεση παράξενες καταστάσεις σε ανθρώπους που δεν μπορούν να το διαχειριστούν και λειτουργούν κάπως απρόβλεπτα.

Είναι και άνθρωποι όπως αυτοί που κάνανε τον κ. Τσιόδρα να κλάψει όταν του είπαν « Πολύ θόρυβο κάνετε για λίγους ηλικιωμένους και άρρωστους ανθρώπους που θα φύγουν από τη ζωή».

Πολύ σωστά είπε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι η μητέρα μας, ο πατέρας, ο παππούς, η γιαγιά μας, αλλά ακόμα και εμείς οι ίδιοι γιατί ο υιός λειτουργεί απρόβλεπτα και δεν κάνει διακρίσεις. Όταν οι φωνές αυτές πληθαίνουν αναρωτιόμαστε για το τι σε κοινωνία ζούμε;

Ο χρόνος για όλους μας κυλά και αύριο ο θύτης και το θύμα μπορεί να είναι ρόλοι εντελώς αντεστραμμένοι ως προς τις ηλικίες αλλά και ως προς τις προθέσεις. Αυτή η διαφθορά των αξιών κυρίως των υψηλά κατευθυνόντων οδηγούν τον κόσμο σε  επικίνδυνα μονοπάτια και τώρα πια αφήσαμε τα μονοπάτια και διευρύναμε τους κινδύνους σε ακριβές λεωφόρους.

Πάνω απ΄ όλα είναι η ανθρώπινη ζωή σε όλες της ηλικίες και μετά έρχονται όλα τα άλλα σε μία κοινωνία που βιώνουμε στις μέρες μας απερίγραπτες  πολεμικές καταστάσεις. Βλέπουμε μία διαλυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία σύρετε πίσω από απάνθρωπες πρακτικές της Γερμανίας και της Ολλανδίας παραβλέποντας την απελπιστική κατάσταση των χωρών του νότου, όπου στέγνωσαν τα δάκρια από τους ασταμάτητους θανάτους αλλά και που στέρεψαν και οι οικονομικοί πόροι για την επιβίωσή των λαών.

Απάνθρωπες πρακτικές που όπου και να συμβαίνουν έχουν ολέθρια αποτελέσματα. Ήρθαν στη γειτονική μας Ιταλία να βοηθήσουν Ρώσοι οι οποίοι κάνουν λόγο για βιολογικό πόλεμο, ήρθαν Κινέζοι και Κουβανοί εμπρός στην έλλειψη στήριξης από τους εταίρους μας. Λειτούργησαν στην Ε.Ε απλά  ως οικονομικοί εταίροι και μόνο χωρίς ίχνος Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης υπηρετώντας πιστά το Θεό του χρήματος. Αδιαφορούν για την ανθρώπινη ύπαρξη για την ανθρώπινη ζωή και δεν στηρίζουν καθόλου το αύριο της κρίσης οραματιζόμενοι σαν αρπακτικά ποιόν θα κατακρεουργήσουν από το βάρος  των πολεμικών επιπτώσεων.

Λησμόνησαν οι «φίλοι» μας οι Γερμανοί μία διαγραφή χρέους στη δική τους περίπτωση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο γιατί η επίπτωση δεν είναι τώρα στο ίδιο μέγεθος γι αυτούς προς το παρόν τουλάχιστον. Μια παροιμία λέει «Δεν είναι μακριά το σκοτάδι κλείσε τα μάτια κι έφτασε».

Μας θαυμάζουν για τους χειρισμούς μας για την έγκαιρη λήψη των μέτρων αλλά ταυτόχρονα  μας μισούν που προς το παρόν το καταφέρνουμε και ο Θεός να δώσει να φύγει όλο αυτό το βάρος σε όλα τα επίπεδα από όλους τους Λαούς της Γης. Δεν θέλουν όμως να στηρίξουν την επόμενη μέρα με οικονομικά μέτρα ανακούφισης της ανθρώπινης δυστυχίας.

Σκέφτονται απλά και μόνο τις οικονομικές απολαβές και πιθανά νέα μνημόνια. Είναι μία πρακτική η οποία δυστυχώς παγιδεύει στα δίχτυα της κερδοσκοπίας μεγάλους και μικρούς επιχειρηματίες λησμονώντας  ότι η ύπαρξή τους βασίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό τους το οποίο πάνω απ΄όλα πρέπει να σέβονται.

Υπάρχουν βέβαια ευτυχώς φωτεινές εξαιρέσεων επιχειρηματιών που με δωρεές στηρίζουν και στον τομέα της υγείας αλλά και της άμυνας της χώρας. Οι εκπλήξεις  σε όλο αυτό το παγκόσμιο πολεμικό κλίμα έχουν πολλές βαθμίδες και πολλές ανατροπές αφού στην Αμερική είδαμε να καταφθάνει για στήριξη και Ρωσική βοήθεια με τους Κινέζους να ρίχνουν ευθύνες για την εξάπλωση του υιού στους Αμερικανούς και οι Αμερικανοί να ρίχνουν τα βέλη τους στους Κινέζους ζητώντας μάλιστα και οικονομική αποζημίωση.

Ζούμε απερίγραπτες καταστάσεις και αυτό που έχουμε να κάνουμε στην παρούσα φάση είναι να προστατευθούμε και να προστατέψουμε και τους γύρω μας. Να μείνουμε στο σπίτι σύμφωνα με τις οδηγίες για να περάσει και αυτή η μπόρα και να τηρούμε  τους κανόνες όλοι.

Είναι πολυεπίπεδα τα μέτωπα για τη χώρα μας αφού έχουμε μία  Τουρκία δίπλα μας που καραδοκεί και που δεν σταματά τις απειλές και τις βλέψεις της ούτε στιγμή ακόμη και εν μέσω παγκόσμιας καραντίνας. Έχουμε χρέος να σταθούμε όρθιοι και να υπερασπιστούμε και την εδαφική μας ακεραιότητα.

Πρέπει και σαν περιοχή να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί γιατί μας αξίζουν και καλύτερες μέρες. Επιβάλλεται να ληφθούν απ όλες τις πλευρές όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε όταν θα έρθει η ώρα να κυκλοφορούμε υγιείς  και πάλι  χωρίς περιορισμούς, να μην λείπει κανείς.

Source: Arta News

Previous Article

Ανακοίνωση των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας Άρτας

Next Article

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Παρασκευή 3 Απριλίου)

Σχετικά άρθρα