Το πραγματικό Κ… που απειλεί την υγεία μας!

Share:

Η είδηση ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για να περάσει απαρατήρητη, ειδικά σε μια εποχή σαν τη σημερινή, όπου τα θέματα υγείας βρίσκονται στην επικαιρότητα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα CNN Greece (αλλά και άλλες σχετικώς έγκυρες που είτε αναπαράγουν είτε διασταυρώνουν την είδηση), μία ολοκληρωμένη θεραπεία για όλους τους τύπους καρκίνων ισχυρίζεται ότι είναι πιθανό να αναπτύξει μια ομάδα Ισραηλινών επιστημόνων. Η είδηση αυτή βασίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Jerusalem Post. «Πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε θέση μέσα σε έναν χρόνο να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη θεραπεία για τον καρκίνο» δήλωσε στην εφημερίδα ο Dan Aridor, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Accelerated Evolution Biotechnologies, που αναπτύσσει τη νέα θεραπεία. «Η θεραπεία μας για τον καρκίνο θα είναι αποτελεσματική από την πρώτη κιόλας μέρα χορήγησής της, θα διαρκεί μερικές εβδομάδες και θα έχει ελάχιστες ή και καθόλου παρενέργειες. Επίσης το κόστος της θα είναι αρκετά χαμηλότερο από τις άλλες θεραπείες που είναι διαθέσιμες στην αγορά», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι θα είναι εξατομικευμένη για κάθε ασθενή.

Η θεραπεία ονομάζεται MuTaTo,  (από τα αρχικά της φράσης «multi-target toxin»). Το φάρμακο λειτουργεί ως αντιβιοτικό κατά του καρκίνου και χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό πεπτιδίων που καταπολεμούν τον καρκίνο και μια τοξίνη που «σκοτώνει» στοχευμένα καρκινικά κύτταρα.

Οι Ισραηλινοί επιστήμονες εξέτασαν γιατί τα προηγούμενα φάρμακα για τον καρκίνο απέτυχαν. Ένας λόγος για τον οποίο αποτυγχάνουν τα φάρμακα κατά του καρκίνου είναι επειδή επιτίθενται μόνο σε ένα συγκεκριμένο στόχο μέσα ή πάνω σε ένα καρκινικό κύτταρο κάθε φορά. Οι μεταλλάξεις στα καρκινικά κύτταρα καθιστούν τα αντικαρκινικά φάρμακα αναποτελεσματικά. Ωστόσο, το MuTaTo χρησιμοποιεί αρκετά καρκινικά στοχευμένα πεπτίδια ταυτόχρονα σε ένα μόνο καρκινικό κύτταρο, μαζί με μια τοξίνη που καταστρέφει τον καρκίνο. «Διασφαλίσαμε ότι η θεραπεία δεν θα επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις», σημείωσε ο CEO της εταιρείας Dr. Ilan Morad.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο αποτυγχάνουν τα φάρμακα και η ασθένεια επιστρέφει, είναι επειδή τα φάρμακα δεν καταστρέφουν τα καρκινικά βλαστοκύτταρα. Ωστόσο, το MuTaTo είναι μικρό και αρκετά ισχυρό ώστε να καταστρέψει τα βλαστοκύτταρα και να διεισδύσει εκεί όπου δεν μπορούν να φτάσουν άλλα φάρμακα. Σύμφωνα με τον Morad, το MuTaTo θα μειώσει επίσης τις παρενέργειες της λήψης αντικαρκινικών φαρμάκων «δραματικά» επειδή το φάρμακο δεν στοχεύει σε μη καρκινικά κύτταρα.

Οι δημιουργοί της θεραπείας την συγκρίνουν, ως προς τη βασική της ιδέα και τον πολλαπλό τρόπο λειτουργίας της, με το τριπλό κοκτέιλ φαρμάκων που λαμβάνουν οι φορείς του HIV για να αποτρέψουν την εκδήλωση AIDS. Το συγκεκριμένο κοκτέιλ έχει βοηθήσει τα τελευταία χρόνια να μετατραπεί η συγκεκριμένη ασθένεια από «καταδίκη σε θάνατο» σε χρόνια και διαχειρίσιμη ασθένεια.

Η είδηση αυτή (ανεξάρτητα από το αν ανταποκρίνεται στην αλήθεια ή όχι) «χάθηκε» μέσα στον ορυμαγδό των ΜΜΕ για τον νέο κορονοϊό που εμφανίστηκε στην Κίνα και φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την υγεία, εφόσον δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή του. Νομίζω, όμως, ότι γίνεται πολλή φασαρία για κάτι που αποτελεί ζήτημα μικρότερης σπουδαιότητας από ό,τι στην πραγματικότητα είναι. Κι αυτό διότι, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος Αντώνης Καρπετόπουλος «πόσοι έχουν πεθάνει στην Κίνα από τον ιό; Οκτακόσιοι άνθρωποι; Ας πούμε χίλιοι. Πόσοι έχουν αρρωστήσει; Λένε 35 χιλιάδες, ας πούμε 50. Είναι πολλοί; Σίγουρα. Αλλά και ελάχιστοι αν σκεφτείς ότι μιλάμε για μια χώρα με ένα δισεκατομμύριο κατοίκους.» Από την άλλη, ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Κάθε χρόνο 7 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 11 εκατομμύρια νοσούν, το 70% των οποίων σε χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Αναμονή μηνών, με αποτέλεσμα οι ασθενείς με καρκίνο να «λιμνάζουν» στις λίστες αναμονής, απίστευτη ταλαιπωρία ανθρώπων «λαβωμένων» από την ασθένεια για εξεύρεση φαρμάκων, έλλειψη ξενώνων για τη φιλοξενία ασθενών με καρκίνο, αδιαφορία του κράτους απέναντι στον ασθενή, αλλά και έλλειψη πολιτικής για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση που σώζει ζωές σε πολλούς από τους πιο συχνούς καρκίνους, συνθέτουν την πραγματικότητα που ζει στην Ελλάδα ο καρκινοπαθής ασθενής, τη στιγμή που στη χώρα μας διαγιγνώσκονται ετησίως περίπου 40.000 νέα περιστατικά καρκίνων και 28.000 θάνατοι, ενώ ήδη υπάρχουν καταγγελίες ότι ασθενείς αδυνατούν να βρουν τα αναγκαία φάρμακα!

Κλείνοντας, παραθέτω μια τελευταία επισήμανση από πρόσφατο άρθρο το Αντώνη Καρπετόπουλου στο karpetshow.gr: «Κάποια μέρα ίσως πραγματικά προκύψει ένας θανατηφόρος ιός που θα ναι δύσκολο να αντιμετωπισθεί. Δεν αποκλείεται επίσης μετά από κάποιες δεκάδες χρόνια οι επιστήμονες ερευνητές γιατροί να καταφέρουν να λύσουν το μυστήριο της γήρανσης και να την φρενάρουν. Δεν είναι απίθανο να πρέπει κάποτε να μπουν σε καραντίνα χώρες ολόκληρες, αλλά δεν αποκλείεται και να βρεθεί η θεραπεία κάθε αρρώστιας. Όμως όλα αυτά θα αργήσουν πολύ να γίνουν και είναι μάλλον απίθανο να τα προλάβουμε: το πιθανότερο είναι και η δική μας ζωή να κυλήσει χωρίς η ανθρωπότητα να απειληθεί με αφανισμό, αλλά και χωρίς να βρεθεί το μαγικό φάρμακο που θα την παρατείνει. Κι όμως, ενώ αυτό κατά βάθος το γνωρίζουμε, «τσιμπάμε» – θέλουμε να ανησυχούμε για τον κοροναϊό, αλλά και να πιστεύουμε πως κάποιο φάρμακο αύριο κιόλας θα μας κάνει άτρωτους. Λέγανε τις προηγούμενες δεκαετίες ότι η επιστήμη και η θρησκεία είναι τα δυο άκρα αντίθετα: οι ιατρικές ειδήσεις που καταναλώνουμε αποδεικνύουν ότι δεν είναι έτσι ακριβώς καθώς χάρη σε αυτές η επιστήμη και η θρησκεία έχουν ακριβώς την ίδια επίδραση πάνω μας – μας κάνουν να ανησυχούμε και να πιστεύουμε.»

Source: Arta News

Previous Article

Εύκολο 3-0 κόντρα στον Εργοτέλη ο Καραϊσκάκης!

Next Article

Πρόσκληση για νέα συνεργατικά σχήματα από το Επιμελητήριο Άρτας

Σχετικά άρθρα