Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή στην Άρτα

Share:

Τη βραδιά του περασμένου Σαββάτου, 25 Ιανουαρίου, θα τη θυμούνται οι Αρτινοί. Γιατί , σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, μυθιστορηματική βιογραφία». Μια παρουσίαση που έγινε για να γνωρίσουν οι κάτοικοι της πόλης την προσωπικότητα του διάσημου μαθηματικού. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Φροντιστήριο Μ.Ε “Αστρολάβος”, τον Σύλλογο “Σκουφάς” και τις εκδόσεις “Μένανδρος”.

Για το βιβλίο  μίλησαν ο συγγραφέας Ελπιδοφορος Ιντζέμπελης, ο Χρήστος Καραβασίλης – Μαθηματικός και Γιώργος Κατσικογιώργος – Φυσικός.
Ωραία εντύπωση έκανε η ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου από μαθητές του Φροντιστηρίου “Αστρολάβος”. Το επιτελείο του Αστρολάβου διοργάνωσε μια καλοδουλεμένη εκδήλωση που σκοπός της ήταν να μάθουν οι Αρτινοί , άγνωστα πράγματα ,για τον Καραθεοδωρή. Σε αυτό βοήθησαν οι ομιλητές ο καθένας από τη δική του σκοπιά.

Ο Χρήστος Καραβασίλης ανέπτυξε το μαθηματικό έργο και ο Γιώργος Κατσικογιώργος το φυσικό έργο ώστε να καταλάβουν οι ακροατές πόσο μεγάλη προσωπικότητα ήταν ο Καραθεοδωρή.

Ανάφεραν τις συνεργασίες του Καραθεοδωρή με τον Πλανκ, Αινστάιν, Κλάιν, Χίλμπερτ , Φουκς, Σβαρτς και Φρομπένιους.

Ο συγγραφέας αναφέρθηκε στη στενή σχέση και φιλία ανάμεσα στον Αινστάιν και τον Καραθεοδωρή.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανεο ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης στην συνεισφορά του διάσημου μαθηματικού στην πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Παιδεία. Την πρώτη φορά, ήρθε να βοηθήσει , για την ίδρυση του Πανεπιστημίου της Σμύρνης και την δεύτερη για την διοργάνωση των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα σε βίντεο που παίχτηκε κατά την παρουσίαση οι ακροατές είδαν και άκουσαν την κόρη του Καραθεοδωρή Δέσποινα που μίλησε για τον πατέρα της.

Η εικόνα οι επιστολές που διάβασαν οι μαθητές οι παρουσιάσεις των ομιλητών έκαναν την εκληλωση γοητευτική. Τόσο που να ακολουθήσουν ερωτήσεις για τον Έλληνα μεγάλο μαθηματικό.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ευχαρίστηση των παρευρισκομένων από τη γνωριμία με τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή.

Μια υπέροχη εκδήλωση σε μια χειμωνιάτικη βραδιά

Source: Arta News

Previous Article

Μεταγραφική «βόμβα» με επιστροφή Κ. Καζναφέρη στην Αναγέννηση!

Next Article

Επιμελητήριο Άρτας για το Υποθηκοφυλακείο Φιλιππιάδας

Σχετικά άρθρα