… και οι ήμερες μέλισσες τσιμπανε

Share:

Οι εύθραυστες ισορροπίες στη διαχείριση του μεταναστευτικού και « η σταθερή αστάθεια» στις σχέσεις με την Τουρκία , από τη διαχρονική επιθετική πολιτική των γειτόνων με οδήγησαν πάλι στη διατύπωση κάποιων σκέψεων.

Δύο σημερινοί καυτοί  παράμετροι – τα Ελληνοτουρκικά και το Μεταναστευτικό –  σχεδόν άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους αφού προέρχονται από την ίδια χώρα, που η ανεπιτυχής αντιμετώπιση τους θα ακυρώσει κάθε προσπάθεια στο δρόμο για την καλλιτέρευση  των συνθηκών της διαβίωσής  μας και τα οποία στέκονται  απειλητικά σαν τη Σκύλα και τη Χάρυβδη στο δρόμο για την ανάκαμψη.

Στα Ελληνοτουρκικά το άσχημο για μας είναι ότι είμαστε πάντοτε πίσω από τα γεγονότα . Δεν έχουμε προβλέψει καμία ενέργεια του σουλτάνου στα πάνω από δεκαπέντε χρόνια που κυβερνάει και δεν τον προλάβαμε σε καμία. Το άλλο μεγάλο λάθος μας είναι ότι και στα Ελληνοτουρκικά αλλά και στο Μεταναστευτικό έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης  και του ΝΑΤΟ  και από τη συμπεριφορά και τα λεγόμενά τους μέχρι σήμερα είναι σαν να μας τρολάρουν  με το  «αυτό το πλευρό να κοιμάστε ». Αν εξαιρέσεις τον Γάλλο πρωθυπουργό Μακρόν που έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ μας – η δήλωσή του «ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό» έπεσε σαν κεραυνός ένα αιθρία – όλοι οι άλλοι με πρώτη τη Γερμανία «ποιούν την νήσσαν » κοινώς κάνουν την πάπια, ενώ η Αμερική του Τράμπ, εν αντιθέσει με την Αμερική του Στέητ Ντιπάρτμεντ , «χαϊδεύει » συνέχεια τα αυτιά του Ερντογάν.

Κι ενώ ο σουλτάνος χρόνια τώρα μιλάει για «γαλάζιες πατρίδες» και Αποκλειστικές  Οικονομικές Ζώνες στη θάλασσα που του ανήκουν , προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη της Τουρκίας ότι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν γι αυτά , βάζοντάς τους μάλιστα να χαιρετάνε παντού στρατιωτικά κι ειδικά έξω από την Τουρκία , εμείς ασχολούμαστε με τους καταληψίες , τους μπαχαλάκηδες και τις βόμβες μολότωφ που κουβαλάνε αν είναι ποινικό αδίκημα.

«Στον καιρό μας , αλίμονο ,η κοινή  γνώμη χαρακτηρίζεται από μία σαδιστική ελαφρότητα ». Πόσο απίστευτα ιλαροί γίνονται όλοι αυτοί που έχουν επάγγελμα «το πολιτικό νταραβέρι » όταν στο βωμό των προσωπικών τους φιλοδοξιών υπερασπίζονται ανεδαφικά πράγματα με ψεύτικες υποσχέσεις!!!

Μέσα σε όλα και η κ. Δανάη Στράτου σε συνέντευξή της σε εφημερίδα λέει ότι θέλει να δει κάποια μέρα τον άνδρα της (Γ.Βαρουφάκη) πρωθυπουργό ! Τώρα τι να πεις  έτσι κι αλλιώς τα έχουμε δει όλα σε αυτή τη χώρα .

Αλλά δεν είναι ώρα για τέτοια .

Για μια ακόμη φορά εκφράζω την άποψη ότι επιβάλλεται οι πολιτικοί μας άρχοντες με σοβαρή σκέψη να υιοθετήσουν την αμυντική φιλοσοφία του κράτους του Ισραήλ για να αντιμετωπίσουμε διαχρονικά την επιθετικότητα του κακού γείτονα  και να μάθουμε να ζούμε με αυτό γιατί τους γείτονες … και τους συγγενείς δεν μπορείς να τους αλλάξεις.

«Αν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο »,ανέκαθεν ισχύει αυτό, όταν οι γείτονες μόνο με υπαιτιότητά τους  (; ) καλλιεργούν αενάως ένα σκηνικό « που αγαπάμε να μισούμε».

Κι αν στην Τουρκία δεν έχει την ανάλογη βαρύτητα η απώλεια ανθρώπινων ζωών με αυτή που έχει στη χώρα μας στην περίπτωση μιας πολεμικής εμπλοκής  και βέβαια  πάνω σε αυτό χτίζει την επιθετική πολιτική του ο σουλτάνος με τη λογική ότι οι Έλληνες φοβούνται «μην χαλάσουν τη ζαχαρένια τους » και δεν θα πολεμήσουν , πρέπει επιτέλους να αντιδράσουμε ψύχραιμα και  αποφασιστικά σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο .

Και επιτέλους Κυβέρνηση και κόμματα ας έχουν μια κοινή γραμμή μπροστά στον Εθνικό Κίνδυνο κι ας αφήσουν τα πισώπλατα μαχαιρώματα για μικροκομματικό όφελος , γιατί ο σεβασμός και η εκτίμηση δεν απαιτούνται αλλά κερδίζονται με τις θέσεις και τα έργα μας.  Δεν παραδειγματίζονται από τους γείτονές μας , που τη συμφωνία με τη Λιβύη την ψήφισαν στο Κοινοβούλιο όλοι , μα όλοι, πλην 11 βουλευτών Κουρδικής καταγωγής. Ακύρωση της συμφωνίας  από το Λιβυκό κοινοβούλιο δεν μας λέει τίποτε, πέρα από την προσωρινή αναβολή των αξιώσεων της γείτονος , όταν ο χαρακτηρισμός «απρόβλεπτος » για τον σουλτάνο ανταποκρίνεται απόλυτα στην συμπεριφορά του.

Αυτή «η διπλωματία της αδράνειας» των προηγουμένων ετών ας αποτελέσει παρελθόν  , γιατί τώρα η Τουρκία «με το έτσι θέλω» πάει να ανατρέψει τα δεδομένα του Διεθνούς Δικαίου στη θάλασσα. Η δήλωση του Υπουργού Άμυνας ότι «εφόσον υπάρχουν απειλές που περικυκλώνουν τη χώρα μας αναβάθμιση του πολεμικού υλικού τώρα κι όχι αύριο» κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Προ πάντων η πολιτική εξουσία να προετοιμάσει την Ελληνική Κοινή Γνώμη ότι είναι σοβαρό το ενδεχόμενο οποιαδήποτε στιγμή να οδηγηθούμε στα άκρα με τον Τούρκο …που μας έχει κάνει Τούρκους με τη συμπεριφορά του.

… γιατί και οι ήμερες μέλισσες τσιμπάνε , όταν κινδυνεύει η κυψέλη τους.

 

Αρτα 05.12.2019                                 Πάρις   Κονιτσιώτης

Source: Arta News

Previous Article

60 χρόνια Αναγέννηση Άρτας

Next Article

Το Επιμελητήριο συμμετείχε σε Ημερίδα στα πλαίσια του έργου Ε-Parks

Σχετικά άρθρα