Δημιουργικό εργαστήρι φωτογραφίας “Postcardsfromhome-NorthWest”

Share:

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ARTIFACTORYανακοινώνει την έναρξη της σειράς δημιουργικών εργαστηρίων φωτογραφίας “Postcardsfromhome-NorthWest”για την καταπολέμηση των διακρίσεων και των ανισοτήτων, που υλοποιείται με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με τις Φωτογραφικές ομάδες της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδος: Φωτογραφική Ομάδα Φιλιππιάδας ΚΑ.ΔΡΩ, Φωτογραφική Ομάδα Άρτας ΦΟΑ,Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής και Φωτογραφική Ομάδα Καβάλας. Ταυτόχρονα αποτελεί μία πρόσκληση προς τις ευπαθείς ομάδες των περιοχών αυτών με έμφαση στις εθνικές μειονότητες.Το πρώτο εργαστήρι πρόκειται να υλοποιηθεί στις 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2019 στο Πολυχώρο Πολιτισμού (Παλαιό Δημαρχείο) Φιλιππιάδας σε συνεργασία με τις ομάδες Φωτογραφική Ομάδα Άρτας ΦΟΑ και Φωτογραφική Ομάδα Φιλιππιάδας ΚΑ.ΔΡΩ και εισηγήτριες την Λία Ναλμπαντίδου και την Ελένη Μουζακίτη.

Στόχος του εργαστηρίου είναι η ευαισθητοποίηση και η άρση της ξενοφοβίας, η γνωριμία με τον Άλλον, η συμπερίληψη μελών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της διαδικασίας διερεύνησης της έννοιας του σπιτιού.Τα εργαστήρια εστιάζουν στο να δώσουν χώρο στους συμμετέχοντες να αναστοχαστούν πάνω στις εμπειρίες – ιστορίες τους αναφορικά με τις αντιλήψεις τους γύρω από την έννοια του σπιτιού και να τις μοιραστούν κατανοώντας τα σημεία που είναι κοινά και αυτά που είναι διαφορετικά. Σε αυτό το πλαίσιο θα ευαισθητοποιηθούν, θα εντοπίσουν και θα επεξεργαστούν ζητήματα ταυτότητας και ζητήματα προσωπικής – συλλογικής μνήμης.Το πρόγραμμα μέσω της χρήσης της τέχνης της φωτογραφίας και της ερμηνείας των εικόνων θα ευαισθητοποιήσει και θα δημιουργήσει ανεκτικότητααπέναντι στην ένταξη του οποιουδήποτε Άλλου σε μία κοινότητα, απέναντι σε όσους και όσες υφίστανται διακρίσεις και αποκλεισμούς.

ΤΙΕΙΝΑΙΤΟ Postcards from home

To“Postcardsfromhome” είναι μια διεθνής καλλιτεχνική κοινότητα που αναστοχάζεται και δημιουργεί με θέμα την έννοια του σπιτιού. Δημιουργήθηκε τον Οκτώβρη του 2016 από την Φωτεινή Παπαχατζή στο πλαίσιο της υποτροφίας της στο πρόγραμμα «START – CreateCulturalChange», ένα πρόγραμμα του RobertBoschStiftung, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Goethe-Institut Θεσσαλονίκης και τη Γερμανική Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, στο πλαίσιο της εργασίας της στο GesellschaftfürHumanistischeFotografia (Εταιρεία ανθρωπιστικής φωτογραφίας), στο Βερολίνο. Έκτοτε αναπτύσσεται σε δύο κατευθύνσεις: ως μια διαδικτυακή πλατφόρμα συνεργασίας και δημιουργίας, ανοιχτής προς όλους, όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν μέρος της, αλλά και ως εκπαιδευτική κοινότητα για την φωτογραφία με βάση την μη-τυπική εκπαίδευση. Η διαδικτυακή πλατφόρμα συνεργασίας είναι στο sitewww.postcardsfromhome.net από όπου οι ενδιαφερόμενοι αποστέλλουν τις συμμετοχές τους .

Στο πλαίσιο του “Postcardsfromhome” διοργανώνονται εργαστήρια φωτογραφίας με αντικείμενο την διερεύνηση της έννοιας του σπιτιού σε συνεργασία με ομάδες φωτογραφίας, φεστιβάλ, οργανισμούς και εισηγητές φωτογράφους αλλά και καλλιτέχνες από όλες τις τέχνες, κοινωνιολόγους, ανθρωπολόγους και ερευνητές.  Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εργαστήρια που έχουν γίνει από τις Φωτεινή Παπαχατζή και Λία Ναλμπαντίδουσε συνεργασία με το ASFA Photocourses στον καλλιτεχνικό Σταθμό της ΑΣΚΤ Αθηνών στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου Ιωαννίνων, στο φεστιβάλ Γιορτές Ρόκκαςστα χωριά Ρόκκα και Κερά στην Κίσσαμο Χανίων, στο Στέκι Καθηγητών Ρεθύμνου και από την Φωτεινή Παπαχατζήστο AntiparosInternationalPhotoFestival, σε δομές φιλοξενίας προσφύγων στο Βερολίνο και σε ομάδες θεάτρου ηλικιωμένων.

ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Το “Postcardsfromhome-NorthWest”  στην Άρτα και την Φιλιππιάδα υλοποιείται με συνδιοργανωτέςτηνΦωτογραφική Ομάδα ΦιλιππιάδαςΚΑΔΡΩ και  τη Φωτογραφική Ομάδα Άρτας ΦΟΑ. Οι διοργανωτές προσκαλούν άτομα από ευπαθείς ομάδες που επιθυμούν να συμμετέχουν να επικοινωνήσουν για να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους σταemailinfo@postcardsfromhomenet.comμέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2019.

Περισσότερα …

Για την ARTIFACTORYwww.artifactory.eu

ΓιατοPostcards from home www.postcardsfromhome.net

———————————————————————————————————————————————

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, πληροφορία παρακαλούμε επικοινωνείτε

Source: Politismos

Previous Article

Δελτίο Τύπου της Ιεράς Μητροπολης Άρτας

Next Article

Το νερό … νεράκι !!!

Σχετικά άρθρα