31η Συνάντηση Ορειβατικών Συλλόγων Ηπείρου

Share:

Ένα πολύ όμορφο Σαββατοκύριακο περίμενε όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου μας για την 31η συνάντηση ορειβατικών συλλόγων δυτικής Ελλάδος και Ηπείρου στο καταπράσινο χωριό της Μεσούντας.

Σάββατο βράδυ και η πλατεία του χωριού γεμίζει από ορειβάτες και ντόπιους για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση που διοργανώθηκε. Μετά τους χαιρετισμούς από το δήμαρχο κ. Χασιάκο, τους προέδρους και τους αντιπροσώπους των συλλόγων ακολούθησε ομιλία από την κ. Ελένη Τζαχρήστα με θέμα τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στη Ήπειρο και από μέλος της πρωτοβουλίας για τη σωτηρία των Αγράφων με θέμα τις ανεμογεννήτριες. Στη συνέχεια ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ του κ. Βασίλη Γκανιάτσα «Αράχνες» και «Γέφυρα της Πλάκας».

Την Κυριακή περίπου 150 ορειβάτες κατακλύζουν τον Κοκκινόλακο απολαμβάνοντας την άγρια ομορφιά του και τα δροσερά νερά του Αχελώου. Έγιναν τρεις διαδρομές κλιμακούμενης δυσκολίας ώστε όλοι να απολαύσουν το βουνό με τον τρόπο που επιθυμούν.

Η πρώτη διαδρομή κινήθηκε από τη Μεσούντα και κατέληγε στο φαράγγι του Φάγγου. Μία εύκολη πεζοπορική διαδρομή στην οποία όμως υπάρχει και μια δόση περιπέτειας. Το μονοπάτι Κινείται παράλληλα με τον Αχελώο και καταλήγει στο φαράγγι του Φάγγου εκεί που υπάρχει το μνημείο του Άρη Βελουχιώτη. Στην επιστροφή πολλοί ήταν αυτοί που βούτηξαν στα νερά του Αχελώου σε μία από τις παραλίες που σχηματίζονται.

Η δεύτερη διαδρομή πραγματοποιεί μια κυκλική διαδρομή από τη Μεσούντα στην κορυφή Τσούμα και από εκεί πάλι στη Μεσούντα. Το μονοπάτι μας κινείται μέσα στο φαράγγι του Φάγγου και από εκεί αρχίζει να ανεβαίνει στα υποαλπικά λιβάδια του Κοκκινόλακου. Από εκεί ανεβαίνουμε στην κορυφή Τσούμα και από τον χωματόδρομο γυρίζουμε στη Μεσούντα.

Η τρίτη πορεία κινείται μαζί με τη δεύτερη όμως αντί για την επιστροφή από την κορυφή Τσούμα συνεχίζει προς την κορυφή Κόκκινα Λιθάρια και από εκεί  κατεβαίνει προς το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής για να καταλήξει στη Μεσούντα.

Τα μονοπάτια στα οποία θα κινηθήκαμε έχουν ανοιχτεί, καθαριστεί και συντηρηθεί από το Ορειβατικό Τμήμα της ΕΥΔΑΠ.

Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς μας, τον κ. Βασίλη Γκανιάτσα για τα ντοκιμαντέρ, τον πολιτιστικό σύλλογο της Μεσούντας «ο Έλατος», τον πρόεδρο της κοινότητας κ. Αποστόλη Τζουμανίκα, το δήμαρχο Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Χασιάκο  για τη βοήθεια στη διοργάνωση της εκδήλωσης καθώς και όλους τους συλλόγους που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Η 32η ΣΟΣΔΕΗ θα διεξαχθεί στην Κέρκυρα.

Source: Arta News

Previous Article

Περιφερειακό Επιμελητηριακό  Συμβούλιο Ηπείρου

Next Article

«Η Ήπειρος και η Άρτα στο Κέντρο της Ευρώπης»

Σχετικά άρθρα