31η Συνάντηση Ορειβατικών Συλλόγων Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος

Share:

Φέτος ο ΕΟΣ Άρτας φιλοξενεί την ετήσια συνάντηση των ορειβατικών συλλόγων της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας.

Θέλοντας όλοι οι ορειβάτες να γνωρίσουν τον ορεινό όγκο του νομού μας, ο οποίος έχει καλά κρυμμένα μυστικά, αποφασίσαμε η ΣΟΣΔΕΗ να διεξαχθεί στον Κοκκινόλακο ή Φρούσια Όρη, έχοντας ως βάση το χωριό Μεσούντα.

Ο Κοκκινόλακος είναι ένα σχετικά χαμηλό βουνό, μόλις στα 1750μ η ψηλότερη κορυφή του, όμως προσφέρει ανεπανάληπτη θέα στα Τζουμέρκα, τα Άγραφα, το Χατζή, τη Μαρόσα και την κοιλάδα του Αχελώου. Στη βάση του κυλάει ο Αχελώος ποταμός ενώ τον διασχίζουν ρέματα με πιο γνωστό αυτό του Φάγγου. Οι πρόποδές του καλύπτονται από πυκνά δάση φυλλοβόλων ενώ ψηλότερα υπάρχουν κωνοφόρα. Τέλος λίγο χαμηλότερα από τις κορυφές κυριαρχούν υποαλπικά λιβάδια.

Η επιλογή όμως του Κοκκινόλακου δεν έγινε μόνο για αυτό το λόγο. Ο Κοκκινόλακος, τα Φρούσια όρη των αρχαίων, όπως και τόσα άλλα βουνά της πατρίδας μας απειλείται. Μία απειλή που γίνεται στο όνομα της ανάπτυξης και της πράσινης ενέργειας. Ο Κοκκινόλακος είναι στις περιοχές, που σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, θα εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες. Όλοι έχουμε δει τι καταστροφή στο ορεινό τοπίο φέρνει η εγκατάστασή τους, κορυφές που έχουν ισοπεδωθεί, έργα και δρόμοι χαράζουν ανεπανόρθωτα το πρόσωπο του βουνού ενώ οι επιπτώσεις στη πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής ανεπανόρθωτες.

Ας μαζευτούμε λοιπόν όλοι εμείς που αγαπάμε το παρθένο τοπίο και θέλουμε να το παραδώσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας έτσι όπως το βρήκαμε αν όχι και καλύτερο. Ας στηρίξουμε τους κατοίκους της περιοχής, που και αυτοί αντιδρούν στην εγκατάσταση αυτών των τεράτων και να τους δώσουμε ένα μήνυμα πως δεν είναι μόνοι τους.

Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης θα έχουμε την ευκαιρία να περπατήσουμε σε τρεις διαδρομές ανάλογα με την όρεξη και τις δυνατότητες του καθενός ώστε να γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα τον Κοκκινόλακο.

 

Πρόγραμμα εκδήλωσης

 

Σάββατο 14/09

17:00 Άφιξη – Δήλωση σωματείων στη γραμματεία – Τακτοποίηση στους χώρους κατασκήνωσης

19:30 Χαιρετισμοί

20:00 Ομιλία από τον Αγγ. Χριστοδουλάκη με θέμα τις ανεμογεννήτριες

20:30 Προβολή ντοκιμαντέρ

21:30 Συνάντηση προέδρων των συλλόγων

* Στο χώρο κατασκήνωσης υπάρχουν τουαλέτες καθώς και τρεχούμενο νερό.
Θα υπάρχει δυνατότητα διανυκτέρευσης περιορισμένου αριθμού ατόμων μέσα σε κτίριο (15).
Για όποιον ενδιαφέρεται να μείνει σε  ξενώνα υπάρχουν στο Αθαμάνιο και το Βουργαρέλι.

Κυριακή 15/09

Πεζοπορία – Ορειβασία

Διαδρομές:

1. Μεσούντα – Φαράγγι Φάγγου

Μία εύκολη πεζοπορική διαδρομή στην οποία όμως υπάρχει και μια δόση περιπέτειας. Κινούμαστε παράλληλα με τον Αχελώο σε πολύ καλό μονοπάτι και καταλήγουμε στο φαράγγι του Φάγγου εκεί που υπάρχει το μνημείο του Άρη Βελουχιώτη.
Στην επιστροφή όποιος θέλει μπορεί να βουτήξει στα νερά του Αχελώου σε μία από τις παραλίες που σχηματίζονται.

Βαθμός δυσκολίας 1
Ώρες πορείας 5
Αναχώρηση 7:30

2. Μεσούντα – Τσούμα – Μεσούντα

Κυκλική διαδρομή η οποία θα μας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουμε εκτός από τους δασωμένους πρόποδες του Κοκκινόλακου και τα υποαλπικά λιβάδια του. Από το μνημείο του Άρη Βελουχιώτη αρχίζουμε και ανηφορίζουμε σε απότομο μονοπάτι το οποίο θα μας βγάλει στα υποαλπικά λιβάδια όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε το Κάστρο, το Χατζή, τα Τζουμέρκα και άλλα βουνά της περιοχής. Από εκεί ανεβαίνουμε στην κορυφή Τσούμα και από τον χωματόδρομο γυρίζουμε στη Μεσούντα.

Βαθμός δυσκολίας 2
Ώρες πορείας 8
Αναχώρηση 7:00

3. Μεσούντα – Κόκκινα Λιθάρια – Αγ. Παρασκευή – Μεσούντα

Μία κυκλική πορεία που θα επιτρέψει σε όσους την ακολουθήσουν να θαυμάσουν το μεγαλείο και τις κρυμμένες ομορφιές του Κοκκινόλακου. Η διαδρομή κινείται μαζί με τη δεύτερη ομάδα και φτάνοντας στην κορυφογραμμή κινείται προς τα Κόκκινα Λιθάρια και στη συνέχεια κατεβαίνει προς το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής για να καταλήξει στη Μεσούντα.

Βαθμός δυσκολίας 3
Ώρες πορείας 10
Αναχώρηση 7:00

Τα μονοπάτια στα οποία θα κινηθούμε έχουν ανοιχτεί από το Ορειβατικό Τμήμα της ΕΥΔΑΠ.

18:00 Άφιξη τελευταίων ορειβατών –  Λήξη εκδήλωσης

Πληροφορίες Ασλανίδη Κωνσταντίνα 6986594814

Source: Arta News

Previous Article

Το μέλι CHARISMA και πάλι, κέρδισε τους πιο απαιτητικούς κριτές,

Next Article

Στη Δήμαρχο Νικολάου Σκουφά, ο νέος Διευθυντής Αστυνομίας Άρτας.  

Σχετικά άρθρα