Ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Share:

Στα πλαίσια της όσο γίνεται πιο πλατιάς ενημέρωσης για το θέμα των ερευνών και εξορύξεων υδρογονανθράκων στον τόπο μας αυτές τις μέρες βρεθήκαμε στα πιο κάτω μέρη:

  • Την Τετάρτη 25 Ιουλίου 2019, είχαμε ενημερωτική παρέμβαση με ανακοινώσεις και πανό, στην είσοδο του εκθεσιακού κέντρου «Κώστας Βάγιας» του Δήμου Αρταίων, στην συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα. Τόσο η υποδοχή από τον κόσμο που ήρθε για την συναυλία, όσο και η αναφορά του Σωκράτη Μάλαμα από τη σκηνή στο θέμα των εξορύξεων μας δίνει δύναμη και ελπίδα. Ο Σωκράτης Μάλαμας κάλεσε τους Ηπειρώτες να αντισταθούν και να προστατέψουν τον τόπο τους. «Να μην γίνει σαν την δική μου πατρίδα την Χαλκιδική» είπε συγκεκριμένα. Τον ευχαριστούμε με όλη μας την καρδιά.
  • Την Κυριακή 29 Ιουλίου 2019, το απόγευμα επισκεφθήκαμε την Μεγάρχη και τις γύρω περιοχές. Έγινε ενημέρωση με βίντεο και έντυπο υλικό και ακλούθησε συζήτηση όπου κάποιοι κάτοικοι δήλωσαν ότι είχαν παραχωρήσει τα κτήματα τους για εγκατάσταση μηχανημάτων της εταιρείας. Υπήρχε πλήρης άγνοια για το θέμα και η μόνη πληροφορία που είχαν είναι ότι «η εταιρία θα έκανε εγκατάσταση για δυο ώρες και θα αποχωρούσε» και αυτό θεώρησαν ότι είχαν υπογράψει. Ζητήσαμε να δούμε αντίγραφο της παραχώρησης που υπέγραψαν και δεν υπήρχε κανένα καθώς μας είπαν ότι πέρασε κάποιος και πήρε όλες τις δηλώσεις μαζί χωρίς να αφήσει αντίγραφα. Υπήρξε έντονος προβληματισμός και σε συνεννόηση μαζί τους αποφασίστηκε να είμαστε σε επαφή για την παρακολούθηση των έργων της εταιρείας.
  • Την Κυριακή 29 Ιουλίου 2019 το μεσημέρι συμμετείχαμε στην συζήτηση που διοργανώθηκε στο Camping YRE (Youth against Racism in Europe) στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας μαζί με αντιπροσωπείες από την Πρωτοβουλία Θεσπρωτίας ενάντια στις εξορύξεις Υδρογονανθράκων και την Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, για το θέμα των εξορύξεων. Η συζήτηση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και μεγάλη. Η ανταλλαγή απόψεων και η επικοινωνία με ανθρώπους από ολόκληρη την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρώπη όχι απλά βοηθά στο να αναπτυχθούν οι αντιστάσεις αλλά μας δίνει την δυνατότητα της μεγαλύτερης και αντικειμενικότερης δημοσιότητας. Μια δυνατότητα που οι αρχές του τόπου και οι κυβερνήσεις διαχρονικά ΔΕΝ την έχουν δώσει ποτέ μέχρι σήμερα ώστε να μπορούν να πάρουν θέση για το ζήτημα αυτό οι τοπικές κοινωνίες. Ευχαριστούμε πολύ τους διοργανωτές και ελπίζουμε σε ένα γενικότερο πανελλαδικό συντονισμό.

Για τις μέρες που έρχονται έχουμε προγραμματίσει τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

  • Την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019, να είμαστε, στην εκδήλωση της Πανηπειρωτικής στον Άνω Παρακάλαμο, η οποία είναι αφιερωμένη στους σύγχρονους κι εξαιρετικά επίκαιρους αγώνες προστασίας του περιβάλλοντος στην Ήπειρο (υδρογονάνθρακες, αιολικά πάρκα/ ανεμογεννήτριες, ποτάμια). Το θέμα θα παρουσιάσει ο περιβαλλοντολόγος και μέλος του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. Νίκος Γιαννούλης. Θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία με την συμμετοχή του Γιάννη Χαλδούπη και των MUCLIOMOS και άλλων.
  • Την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019 θα συμμετέχουμε στην αντίστοιχη συζήτηση για τις εξορύξεις μαζί με συναγωνιστές και συναγωνίστριες από τις Πρωτοβουλίες της Ηπείρου που θα γίνει στο camping Reclaim.Revolt (camping ΠΑΝΟΡΑΜΑ, Μονολίθι Πρέβεζας) στις 7 το απόγευμα.
  • Την Κυριακή 4 Αυγούστου 2019 θα βρεθούμε στο Κομπότι, στο καφενείο του Οικονόμου στις 9 το βράδυ για ενημερωτική συζήτηση και προβολή υλικού για το θέμα των εξορύξεων με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Κομποτίου.

Όπως έχουμε πει ξανά δημόσια με ανακοινώσεις μας, η πολιτική απόφαση για έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στον τόπο μας, η οποία έγινε και προχωρά χωρίς καμιά διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, η παραχώρηση στην πετρελαιοβιομηχανία για τα επόμενα 35 χρόνια του τόπου και των ζωών μας, είναι μια απόφαση καταστροφής!

Γιατί οι έρευνες, αλλά και οι εξορύξεις εν συνεχεία, με τις μεθόδους που θα ακολουθηθούν, τις σεισμικές εκρήξεις και τις γεωτρήσεις που θα γίνουν σε έδαφος και υπέδαφος, τις εγκαταστάσεις εξόρυξης – παραγωγής και διανομής, θα προκαλέσουν τεράστια βλάβη στα ύδατα, υπόγεια και μη, στην χλωρίδα και πανίδα, αλλά και στο μικροκλίμα της περιοχής μας, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την κτηνοτροφία, την γεωργική παραγωγή, την αλιεία, τον τουρισμό, την ποιότητα της ζωής μας και εν τέλει την ίδια την υγεία μας. Θα βλάψουν επίσης άμεσα την τοπική οικονομία και θα ακυρώσουν οποιαδήποτε μορφή ήπιας ανάπτυξης για τον τόπο.

Η εξορυκτική διαδικασία υδρογονανθράκων και πετρελαίου είναι μια μονοδρομικού τύπου διαδικασία που δεν μπορεί να συνυπάρξει με την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία, τον τουρισμό. Είναι μια διαδικασία που το μόνο που εξασφαλίζει είναι τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών και τίποτα άλλο. Χιλιάδες τα παραδείγματα από την δράση των ενεργειακών κολοσσών σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και δίπλα μας όπως στο Fier στην Αλβανία και στην Basilicata στην Ιταλία.

Καλούμε τους κατοίκους του νομού Άρτας να αναλάβουν δράση, να μην συναινέσουν, να μην παραδώσουν τα χωράφια τους στους πετρελαιάδες, να προστατέψουμε τον τόπο μας, τις δουλειές μας και τις ζωές μας! Εμείς θα σταθούμε στο πλάι τους και θα είμαστε μαζί τους στον αγώνα για να ακυρωθεί και να σταματήσει η διαδικασία έρευνας και εξόρυξης μέσα στο σπίτι μας!

Σας περιμένουμε να δράσουμε μαζί!

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ είναι πάνω από τα ΚΕΡΔΗ των πετρελαϊκών εταιριών

ΟΧΙ στα ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και στις ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ  ΕΡΕΥΝΕΣ και ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ

ΟΧΙ στην καταστροφή!

ΝΑΙ στη ζωή!

Άρτα,  30 Ιουλίου 2019

Πρωτοβουλία Άρτας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

protovartas@gmail.com, protovartas.blogspot.com
fb: Πρωτοβουλία Άρτας ενάντια στις εξορύξεις

Source: Arta News

Previous Article

Ακαδημία Ποδοσφαίρου από την Αναγέννηση

Next Article

Νέος αστυνομικός διευθυντής Ηπείρου

Σχετικά άρθρα