Δέκα Χρόνια Μουσικό Σχολείο Άρτας

Share:

Συμπληρώνονται φέτος 10 χρόνια από την ίδρυση του Μουσικού Σχολείου Άρτας και, με την ευκαιρία αυτή, νομίζω ότι  δεν θα ήταν άσκοπο να δούμε την πορεία του σχολείου αυτού στο χρόνο αλλά και να εκτιμήσουμε την προσφορά του στη μικρή μας κοινωνία. Όσοι ασχολούμαστε με την εκπαίδευση κάνουμε λόγο για την ανάγκη να εδραιωθεί κάποτε και στη χώρα μας η «ανθρωπιστική Παιδεία». Λίγοι έχουν αναρωτηθεί ποιο είναι το βαθύτερο νόημα αυτής της λέξης. Σημαίνει,  επί της ουσίας, τη διαρκή προσπάθεια να μη σκεφτόμαστε τον ιδιοτελή στόχο και τα υλικά αγαθά, αλλά τη χαρά που θα μας δώσει η επαφή μας με το συνάνθρωπό μας, η ενασχόληση με κάτι όμορφο και καλαίσθητο, ακόμη και χωρίς κάποιο όφελος απτό. Μήπως είναι μικρό πράγμα να περάσεις κάποιες όμορφες στιγμές με ανθρώπους που θα τις χαίρονται μαζί σου;

Παλαιότερα τέτοιες στιγμές ήταν εύκολο να βρεθούν, όταν όλη η γειτονιά μαζί ή όλο το χωριό βρισκόταν σε κοινωνικές εκδηλώσεις (ονομαστικές γιορτές, γάμους, αρραβώνες, βαπτίσεις κ. λπ.) ή σε αγροτικές εργασίες. Για αρκετά χρόνια, όσον αφορά τον ανδρικό πληθυσμό, τέτοιες στιγμές μπορούσες να βρεις και με τους φίλους στο καφενείο. Σήμερα, δυστυχώς, ακόμα κι αυτά έχουν λίγο-πολύ χαθεί. Τα καφενεία έγιναν καφετέριες όπου οι περισσότεροι αυτοθαυμαζόμαστε στα κινητά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτά τα τελευταία έγιναν το μέσο με το οποίο τέθηκαν στο περιθώριο οι γιορτές και οι λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις. Τι μας απέμεινε λοιπόν; Κάποιοι φάροι πολιτισμού οι οποίοι μπορούν και συνδυάζουν το πολιτισμικό πνεύμα με την εκπαιδευτική και την παιδαγωγική διαδικασία, ώστε να ενσταλάξουν στις ψυχές των παιδιών μας την αγάπη για το διπλανό τους, έστω κι αν αυτός είναι διαφορετικός. Είναι ευτύχημα για την Άρτα που διαθέτει τέτοιους φάρους και ειδικότερα έναν που φροντίζει να λάμπει τακτικά στο θαμπό ουρανό της «στεγνής» καθημερινότητάς μας.

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας έχει δώσει δείγματα γραφής υψηλού επιπέδου από μουσικής και αισθητικής άποψης κατά καιρούς. Στην περίπτωσή του συνδυάζονται εξαιρετικές συγκυρίες. Το Μουσικό Σχολείο είναι ένα σχολείο ξεχωριστό που μπορεί να εντάξει ποικίλες εκδηλώσεις στο πρόγραμμά του (μουσικές και άλλες) καθώς έχει το δυναμικό για να μπορέσει να τις πραγματοποιήσει. Όσοι παραβρέθηκαν στις συναυλίες που έδωσε το Μουσικό Σχολείο στη «Διώνη», στο ΚΠΕ Αράχθου, στην Παρηγορήτισσα, στην Αγία Θεοδώρα, στην αίθουσα του «ΣΚΟΥΦΑ», στο ιστορικό γεφύρι και στο κάστρο θα συμφωνήσουν πως οι μελωδίες που ξεχύνονταν, τα μηνύματα που αναδείχτηκαν και τα συναισθήματα που κατέκλυζαν όλους τους παρόντες ήταν πραγματικά μοναδικά. Έχει αναπτύξει πλειάδα προγραμμάτων (κυρίως Erasmus+), με αποτέλεσμα την προβολή της περιοχής μας στο εξωτερικό, και έχει συνδράμει ουκ  ολίγες φορές τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης μας με μουσικά σχήματα. Συνδυάζει την αισθητική καλλιέργεια με τη γνώση, όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματα των μαθητών και μαθητριών του στις πανελλαδικές εξετάσεις. Όλα αυτά χάρη στην άοκνη δουλειά και πολλές φορές την εθελοντική προσφορά των εκπαιδευτικών (μονίμων και αναπληρωτών) που υπηρετούν εκεί. Ευτυχώς για την πόλη μας, το Μουσικό Σχολείο έχει φροντίσει για την καλύτερη μουσική παιδεία των παιδιών μας και είναι ευτυχής συγκυρία το γεγονός ότι μπορεί να διοργανώνει εκδηλώσεις που αναβαθμίζουν το μουσικό αισθητήριο των αρτινών.

Δεν είναι μικρή υπόθεση (το αντίθετο μάλιστα!) να υπάρχει μια σχολική μονάδα όπου τα παιδιά χαίρονται να πηγαίνουν και δεν αντιμετωπίζουν την καθημερινή σχολική τους υποχρέωση ως αγγαρεία. Η εμπειρία μου ως γονέας μαθητή του σχολείου αυτού, ο οποίος βίωσε και τις δύσκολες συνθήκες στέγασης του σχολείου στη Γραμμενίτσα και τις πιο υποφερτές (αλλά ακόμα ακατάλληλες για υψηλού επιπέδου μουσική μόρφωση) συνθήκες στη Φιλοθέη, είναι διδακτική, ειδικά όταν ως δάσκαλος έχω βρεθεί μπροστά σε κατσουφιασμένα βλέμματα μαθητών που αντιμετωπίζουν το πρωινό ξύπνημα και την υποχρέωση να έρθουν στο σχολείο, περίπου ως καταναγκαστικά έργα! Αξίζουν συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς, τόσο τους μουσικούς, όσο και της γενικής παιδείας που αποδίδουν τόσο καλό έργο σε αντίξοες συνθήκες. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει η αμέριστη συμπαράσταση της Πολιτείας για την οριστική στέγαση του σχολείου, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, σε κτήριο που θα πληροί τις προϋποθέσεις για υψηλού επιπέδου μουσική εκπαίδευση. Θα πρέπει επίσης να υπάρξει μέριμνα, από την πλευρά της διεύθυνσης του σχολείου και των συναδέλφων εκπαιδευτικών για τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου αισθητικής και μουσικής καλλιέργειας που έχει επιτευχθεί με το πέρασμα των χρόνων.

Δεν είναι εύκολο, στις μέρες μας να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα, όμως τα παιδιά του Μουσικού αποδεικνύουν πως όταν υπάρχει η θέληση και το μεράκι πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν αληθινά. Έτσι το σχολείο αυτό, που λειτουργεί σε ένα χώρο που δεν προοριζόταν για μουσικό σχολείο, στο οποίο πολλά παιδιά πηγαίνουν αφού ταξιδέψουν μισή με μία ώρα από τα σπίτια τους και όπου μένουν μέχρι το απόγευμα, παρόλες τις δυσκολίες, με ελλείψεις σε όργανα και αίθουσες, μπορεί και συναγωνίζεται σε απόδοση και παρουσία πολλά ωδεία ή ιδιωτικές χορωδίες των Αθηνών, όπως τουλάχιστον τις ακούμε στην τηλεόραση. Μπράβο λοιπόν στους καθηγητές και τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου  για το μάθημα ζωής που δίνουν με την παρουσία τους!

Source: Arta News

Previous Article

Εθελοντική Αιμοδοσία: Όχι άλλο αίμα στην άσφαλτο

Next Article

26η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα κατά των Εξαρτήσεων

Σχετικά άρθρα