Παρόλο που πέρασαν τουλάχιστον δύο εβδομάδες από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δε βλάπτει να δούμε κάποια γενικά χαρακτηριστικά τους για την περιοχή μας, καταγράφοντας ορισμένες ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις, αν και σε γενικές γραμμές αυτό που προκύπτει αβίαστα από μια συγκριτική ματιά των αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών με εκείνα από τις ευρωεκλογές, είναι πως τόσο η μία όσο και η άλλη διέπονται από τελείως διαφορετική λογική, όσον αφορά τουλάχιστον το σκεπτικό του ψηφοφόρου μπροστά στην κάλπη.
Ας ξεκινήσουμε με μια υπενθύμιση. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν από τα ελάχιστα θετικά για το κυβερνών κόμμα στην περιοχή μας. Ο Συ.Ριζ.Α. ήρθε πρώτος με 34,78%, η Νέα Δημοκρατία δεύτερη με 33,23%, το Κινημ.Αλ. πήρε 8,15%, το Κ.Κ.Ε. έλαβε το 5,20% των ψήφων, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα φτάνουν μόνο στο 6,46%.
Θα περίμενε κανείς αυτό το κλίμα να αποτυπωθεί και στις περιφερειακές εκλογές, δεδομένου ότι αυτές αποτελούν την πιο κοντινή εκλογική διαδικασία ως προς τις λεγόμενες «κανονικές». Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη. Αντιθέτως στο νομό Άρτας, με το κυβερνών κόμμα στην πρώτη θέση, καταγράφεται αντιστροφή του ευρωπαϊκού πίνακα με τη Νέα Δημοκρατία πρώτη. Πιο συγκεκριμένα, οφείλουμε να πούμε ότι ο μέχρι τώρα περιφερειάρχης, Αλέκος Καχριμάνης, εξελέγη από την πρώτη Κυριακή, ενώ ήταν πρώτος ακόμα και στην Άρτα! Αναλυτικότερα, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: η παράταξη του κου Καχριμάνη (ο οποίος είχε τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας) έλαβε 55,24%, Η αντίστοιχη του κου Ζάψα, ο οποίος στηρίχτηκε από το Συ.Ριζ.Α, έλαβε 19,35%. Από αυτό προκύπτει ότι το 1,55% υπέρ του Συ.Ριζ.Α, από τις ευρωεκλογές, έγινε 35,89 υπέρ του Καχριμάνη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η παράταξη του κου Δημητρίου ( ο οποίος στηρίχτηκε από το Κινημ. Αλλ) έλαβε σχεδόν τις μισές ψήφους από τις ευρωεκλογές (μόλις το 4,81% έναντι του 8,15 %). Στην τρίτη θέση η παράταξη του κου Ριζόπουλου, με ποσοστό 9,15% με ακόλουθη αυτή του κου Πρέντζα (που στηρίχθηκε από το Κ.Κ.Ε) με 3 % περίπου). Από τα δεδομένα αυτά μπορούμε να συναγάγουμε το συμπέρασμα ότι οι εκλογείς δεν ψηφίζουν πλέον με αμιγώς κομματικά κριτήρια στις περιφερειακές εκλογές. Παίζει σημαντικό ρόλο ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου, τα άτομα που το αποτελούν, αλλά και η διάθεση που έχουν ως προς τη συλλογή ψήφων. Αρκετά μεγάλο υπήρξε και το ποσοστό της αποχής (περίπου 30,6%).
Παραπλήσια πράγματα συνέβησαν και στις δημοτικές εκλογές. Εδώ θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι όλοι οι νυν δήμαρχοι (ή αντιδήμαρχοι) που διεκδικούσαν την εκλογή τους εκ νέου ως υποψήφιοι και υποψήφια δήμαρχοι ήρθαν πρώτοι στον α΄ γύρο των δημοτικών εκλογών. Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Στο δήμο Αρταίων ο κ. Τσιρογιάννης πήρε 36,9% και η κα Ταπραντζή 19,74%, στο δήμο Γ. Καραϊσκάκη ο κ. Μίγδος έλαβε 69,25% και εξελέγη από την πρώτη Κυριακή και ο κ. Καρακώστας 26,12%, στο δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων ο κ. Γαρνέλης πήρε 35,97% και ο κ. Χασιάκος 32,82% και στο δήμο Νικολάου Σκουφα η κα Βαβέτση έλαβε 44,39% και ο κ. Παπασιώζος 31,31%. Πέρα από παραταξιακές συμπάθειες ή πολιτικές προτιμήσεις, αυτή η σειρά καταδεικνύει κάποιου τύπου επιβράβευση από την σχετική πλειοψηφία των πολιτών (στο δήμο Γ. Καραϊσκάκη από την απόλυτη πλειοψηφία) του έργου των απερχόμενων δημάρχων. Θα πρέπει να πούμε εξάλλου ότι από τους πρωτεύσαντες, δεν εξελέγη στο δεύτερο γύρο μόνο ο κ. Γαρνέλης ο οποίος, όμως, είχε και τη μικρότερη διαφορά από το δεύτερο. Στα αξιοσημείωτα, επίσης, των εκλογικών αποτελεσμάτων είναι ότι πλέον θα πρέπει οι παρατάξεις που κατέχουν τη δημαρχία να θυμηθούν ότι είναι πλέον αδύνατο για κάποιον να διοικήσει χωρίς συναινέσεις και συμβιβασμούς με τους αντιπάλους του. Στην Άρτα ο δήμαρχος έχει 12 συμβούλους με 21 αντιπάλους του, στα Τζουμέρκα ο δήμαρχος έχει 7 συμβούλους και 14 αντιμέτωπους, ενώ στο Κομπότι η δήμαρχος έχει 12 συμβούλους και 15 αντιπάλους. Αν μη τι άλλο, οι συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων προβλέπονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες!
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε κι εδώ την μεγάλη αποχή. Οι δήμαρχοι και δημοτικοί-δημοτικές σύμβουλοι των νέων δημοτικών συμβουλίων θα πρέπει να σκεφτούν πώς θα ξαναφέρουν τους ψηφοφόρους στις κάλπες, αλλιώς η κατάληξη δεν θα είναι ευνοϊκή για τη δημοκρατία μας. Τέλος, όποιος επιθυμεί να κερδίσει απερχόμενο δήμαρχο θα πρέπει να παρουσιάσει πολύ πιο ελκυστικό πρόγραμμα με σαφείς και ξεκάθαρες πρακτικές και δεσμεύσεις, δεδομένης της τάσης των εκλογέων να στρέφονται στο σίγουρο και δοκιμασμένο (ας μην ξεχνάμε ότι και ο κ. Χασιάκος έχει διατελέσει δήμαρχος στο δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων και όχι μόνο στο παρελθόν).
Ως κατακλείδα, μια παρατήρηση που έχει κατατεθεί σε ανάλογες εκλογές στο παρελθόν. Όσοι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα και ψήφισαν δικαιούνται να έχουν απαιτήσεις από τους νεοεκλεγμένους μας περιφερειακούς και δημοτικούς άρχοντες. Δεν έχει σημασία αν εξελέγησαν αυτοί τους οποίους ψήφισαν ή όχι. Η ουσία είναι ότι εξασκώντας το δικαίωμά τους στην εκλογική διαδικασία και στην ψηφοφορία, εκχώρησαν το δικαιώμά τους του «άρχειν», σε όποιον εκλεγεί. Οι νεοεκλεγμένοι λοιπόν περιφερειάρχες, δήμαρχοι και τα μέλη των αντίστοιχων δημοτικών συμβουλίων δεν αντιπροσωπεύουν μόνον αυτούς που τους ψήφισαν, αλλά το σύνολο του εκλογικού σώματος, για να μην πω το σύνολο των κατοίκων, ακόμα κι αυτών που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου (μετανάστες, τουρίστες, ανήλικοι κ.τ.λ.), ακόμα κι αυτών που δεν ήρθαν να ψηφίσουν. Ας πολιτευτούν έχοντας κι αυτό στο μυαλό τους.
Source: Arta News