Εκπαιδευτική επίσκεψη στο πλαίσιο του Έργου E-Parks

Share:

Σε εκπαιδευτική επίσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία στις 28 και 29 Μαίου 2019, για το έργο E-Parks, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας 2014-2020 συμμετείχαν οι συνεργάτεςτου Επιμελητηρίου Άρτας.

Η συγκεκριμένη δράση έλαβε χώρα στο Εθνικό ΠάρκοDoñana που βρίσκεται στη νότια Ισπανία, την περιοχή της Ανδαλουσίας, σε προστατευμένη έκταση συνολικής επιφάνειας 543 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το εν λόγω πάρκο επιλέχθηκε από τους εταίρους για Επίσκεψη Εργασίας και λειτούργησε ως μελέτη περίπτωσης για καλές πρακτικές που εφαρμόστηκαν επί τόπου για την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρίες.

Την πρώτη ημέρα της επίσκεψης οι εταίροι συμμετείχαν σε Συνάντηση με το Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, όπου το προσωπικό παρουσίασε υλικές και άυλες Καλές Πρακτικές, που καθιστούν το πάρκο προσβάσιμο σε ΑμεΑ, ενώ οι εταίροι έθεσαν ερωτήματα. Οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Άρτας εστίασαν στα τεχνικά χαρακτηριστικά των υποδομών σε σχέση με τις φυσικές καιρικές συνθήκες και τα χαρακτηριστικά τουριστών, δεδομένου ότι στο πλαίσιο του έργου θα τοποθετηθούν σε φυσικά προστατευμένες περιοχές της Άρτας υποδομές ενημέρωσης τουριστών, οι οποίες θα στοχεύουν πρωτίστως στην εξυπηρέτηση των ΆμεΑ. Το απόγευμα, οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να επικαιροποιήσουν τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του έργου Ε-parks.

Κατά τη δεύτερη ημέρα, οι εταίροι πραγματοποίησαν πεντάωρη επίσκεψη εργασίας με ειδικό όχημα εντός ορίων του πάρκου, οπού αναλύθηκαν εις βάθος οι διαφορετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Φορέας Διαχείρισης για την επίτευξη της βέλτιστης προσβασιμότητας ΑμεΑ. Κατά την επίσκεψη παρουσιάστηκαν από εξειδικευμένο οδηγό φύσης, το δίκτυο μονοπατιών και σημείων παρατήρησης, ποδηλατικές διαδρομές και χώροι για κατασκηνώσεις στη φύση για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ενώ συζητήθηκαν οι  μεθοδολογίες σχεδιασμού της σήμανσης και των ειδικών ξεναγήσεων για επισκέπτες με προβλήματα όρασης, ακοής καθώς και κινητικά προβλήματα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν από το Πανεπιστήμιο της Φότζια  ο Giulio Cappelletti και o Michele Milone, από το Gargano National Park η Carmela Strizzi, από το Gargano Reclamation Land Authority ο Giovanni Russo, ο καθηγητής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Σπυρίδων Συρμακέσης καθώς και η Χριστίνα Νικολακοπούλου και Ιωάννης Αγγέλης από το Επιμελητήριο Άρτας.

Source: Arta News

Previous Article

Εκδηλώσεις Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων

Next Article

Βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις του Κέντρου Πρόληψης Άρτας

Σχετικά άρθρα