Τελετή αναγόρευσης του Ομότιμου Καθηγητή Ευάγγελου Κ. Χρυσού

Share:

Η τελετή αναγόρευσης του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρ. Καθηγητή Βυζαντινής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ευάγγελου Κ. Χρυσού, σε Επίτιμο Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019 και ώρα 19.30 στην Αίθουσα Τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα της τελετής έχει ως εξής:

  • Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή κ. Τριαντάφυλλο Α.Δ. Αλμπάνη
  • Έπαινος του Τιμωμένου από τον Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας κ. Παναγιώτη Γ. Αντωνόπουλο
  • Ανάγνωση του Ψηφίσματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας Καθηγητή κ. Ιωάννη Γ. Λώλο
  • Περιένδυση του Τιμωμένου με την Τήβεννο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγητή κ. Ιωάννη Α. Πρελορέντζο
  • Επίδοση του Ψηφίσματος από τον Πρύτανη, Καθηγητή κ. Τριαντάφυλλο Α.Δ. Αλμπάνη
  • Ομιλία του Τιμωμένου με θέμα: «Αναπολώντας τα χρόνια μου στα Γιάννενα»
  • Μουσικό Πρόγραμμα από μέλη της Καμεράτα, Ορχήστρας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 

Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό. Προσέλευση έως τις 19.15’.

 

Σημείωση: Στις 19:00 το λεωφορείο του Πανεπιστημίου με αφετηρία την Περιφέρεια, θα πραγματοποιήσει δρομολόγιο προς την Πανεπιστημιούπολη για διευκόλυνση όσων επιθυμούν να παραστούν στην τελετή.

 

Ακολουθεί βιογραφικό σημείωμα του Τιμωμένου:

ΣΠΟΥΔΕΣ ― ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Ο Ευάγγελος Κ. Χρυσός γεννήθηκε το 1938 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και  στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, όπου ειδικεύθηκε στη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Ιστορία. Το 1964 αναγορεύτηκε διδάκτωρ magnacum του Πανεπιστημίου της Βόννης.

Το 1974 εγκρίθηκε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η επί υφηγεσία διατριβή του (ήταν ο πρώτος υφηγητής του νεότευκτου Πανεπιστημίου) και ανέλαβεως EντεταλμένοςYφηγητής τη διδασκαλία της BυζαντινήςIστορίας, την οποία συνέχισε να θεραπεύει από το 1977 ως Έκτακτος Kαθηγητής και από το 1981 ως TακτικόςKαθηγητής της BυζαντινήςIστορίας.

Ύστερα από 23 χρόνια θητείας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το 1996 δέχθηκε πρόταση του Πανεπιστημίου Κύπρου να αναλάβει τη διδασκαλία του μαθήματος της Βυζαντινής Ιστορίας στο νέο τότε Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής. Στην Κύπρο παρέμεινε έως το 2000, οπότε μετακλήθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ως καθηγητής της Βυζαντινής Ιστορίας,

Είχε προηγηθεί από τον Ιανουάριο 2000 η εκλογή του ως Διευθυντού του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Από τις δύο αυτές ακαδημαϊκές θέσεις αποχώρησε με τη συνταξιοδότησή του το 2005.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ- ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Κατά τη διάρκεια των 40 χρόνων της διδακτικής δραστηριότητάς του, κλήθηκε και δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Balamand (Λίβανος) (1971, 1972, 2004), στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής στην WashingtonD.C. (1976), στα Πανεπιστήμια Βιέννης (ΧΕ 1985/86), Βαμβέργης (ΕΕ 1987), Μονάχου (ΧΕ 1988/89), Βοστώνης (1991/92), Παρισίων (EHESS) (ΧΕ 2000) και Ελεύθερου Πανεπιστημίου Άμστερνταμ (2016). Επιπλέον, κατά τα έτη 1963, 1973, 1978, 1980 και 1990 υπήρξε ερευνητής-υπότροφος του Ιδρύματος AlexandervonHumboldt και το 1976 εχρημάτισε εταίρος του DumbartonOaksCenterforByzantineStudies. Το 1985 οργάνωσε εκεί ως ‘συμποσιάρχης’ το ετήσιο εαρινό συμπόσιο.  Το 1987 ήταν επισκέπτης ερευνητής στο Institutfür ÖsterreichischeGeschichtsforschung της  Αυστριακής Ακαδημίας στη Βιέννη, στην οποία το 2005 εξελέγηαντεπιστέλλον μέλος.

Από το 2001 και για δύο πενταετείς θητείες (έως το 2011) υπήρξε Γενικός Γραμματεύς της Διεθνούς Ένωσης Βυζαντινών Σπουδών.

Ακόμη, το 2005 ανέλαβε τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, την οποία διατήρησε έως το 2012.

 

Ιωάννινα, 20 Μαΐου 2019

Από την Διεύθυνση Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων

Source: Arta News

Previous Article

Το 17ο Preveza Jazz Festival είναι εδώ !

Next Article

Δελτίο Τύπου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Σχετικά άρθρα