Δελτίο Τύπου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Share:

Τελετή αναγόρευσης του κυρίου  laurent pernot καθηγητή αρχαίας ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας του πανεπιστημίου του Στρασβούργου της Γαλλίας και διευθυντή του κέντρου ανάλυσης θρησκευτικών ρητορικών κειμένων της αρχαιότητας (carra) σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Η τελετή αναγόρευσης του Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου της Γαλλίας και Διευθυντή του Κέντρου Ανάλυσης Θρησκευτικών Ρητορικών Κειμένων της Αρχαιότητας (CARRA), κυρίου Laurent Pernot σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019 και ώρα 12.30 στην Αίθουσα Τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα της τελετής έχει ως εξής:

  • Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή κ. Τριαντάφυλλο Α.Δ. Αλμπάνη
  • Έπαινος του Τιμωμένου από την Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας κυρία Ελένη Χουλιαρά-Ράιου
  • Ανάγνωση του Ψηφίσματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από την Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας κυρία Ελένη Χουλιαρά-Ράιου
  • Περιένδυση του Τιμωμένου με την Τήβεννο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγητή κ. Ιωάννη Α. Πρελορέντζο
  • Επίδοση των τίτλων από τον Πρύτανη, Καθηγητή κ. Τριαντάφυλλο Α.Δ. Αλμπάνη

Ομιλία του Τιμωμένου με θέμα: «Lhistoire de la rhetorique greque antique: actualite de la recherché et nouvelles perspectives– Η ιστορία της αρχαίας ελληνικής ρητορικής: ερευνητική επικαιρότητα και νέες προοπτικές»

  • Μουσικό Πρόγραμμα από μέλη της Καμεράτα, Ορχήστρας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό. Προσέλευση έως τις 12.15’.

 

Ακολουθεί βιογραφικό σημείωμα του Τιμωμένου:

ΣΠΟΥΔΕΣ ― ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Γεννημένος το 1955 στην πόλη Saumur της ΒΔ Γαλλίας, ο Laurent Pernot σπούδασε στην École Normale Supérieure (ENS) και κατέχει τους τίτλους: Agrégé des lettres, Docteur de 3ème cycle και Docteur d’État. Υπηρέτησε ως Maître de conférences στο Πανεπιστήμιο Lyon III και αργότερα στην ENS· το 1994 εκλέχτηκε Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Παν/μιο του Στρασβούργου και μετά Διευθυντής του εκεί Ινστιτούτου Ελληνικών Σπουδών.

Ίδρυσε και διευθύνει το Κέντρο Ανάλυσης Θρησκευτικής Ρητορικής της Αρχαιότητας (C.A.R.R.A.). Έχει επίσης διευθύνει (1996-1999) τη Διδακτορική Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Στρασβούργου. Xρημάτισε Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας για την Ιστορία της Ρητορικής. Είναι υπεύθυνος της συνεργασίας των Παν/μίων Στρασβούργου και Νεαπόλεως Federico II· International Researcher του International Rhetoric Studies Center (Πεκίνο)· προσκεκλημένος Καθηγητής στη Scuola Superiore di Catania και στη Rhetoric Society of America· επίτιμο μέλος της Διεθνούς Εταιρείας για τη Μελέτη της Βιβλικής και Σημιτικής Ρητορικής (Ρώμη) και Πρόεδρος ή μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών και επιτροπών.

Το 2006 εκλέχτηκε αντεπιστέλλον μέλος και το 2012 τακτικό μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Το 2014 ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας (Ordre national du Mérite). Τέλος από το 2015 είναι Membre senior de l᾽Institut universitaire de France (IUF), όπου γίνονται δεκτοί κορυφαίοι Καθηγητές με ειδικά προνόμια.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ- ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δημοσιεύματά του καλύπτουν ποικίλα θέματα: από τον ομηρικό Οδυσσέα, τον Ησίοδο, τον Πλάτωνα, τον Μ. Αλέξανδρο, τους αρχαίους θεωρητικούς της Ρητορικής και της Λογοτεχνίας ως τους συγγραφείς των ρωμαϊκών χρόνων, του μεσαίωνα και της Αναγέννησης φτάνοντας ως τις μέρες μας. Φιλοσοφία, πολιτική, εγκωμιαστική και θρησκευτική (ελληνική, ιουδαϊκή και χριστιανική) Ρητορική, Παλαιογραφία, Εκδοτική και Κριτική, μετάφραση και σχολιασμός Αρχαίων Ελληνικών κειμένων βρίσκουν τη θέση τους στο πλούσιο έργο του. Το τελευταίο ενδύεται πολλές γλώσσες: γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά και κορεατικά, ενώ έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, ελληνικά, ιταλικά, ισπανικά και βουλγαρικά.

Συγκεκριμένα έχει δημοσιεύσει 9 αυτοδύναμες μονογραφίες και βιβλία: Οι Σικελικοί Λόγοι του Αίλιου Αριστείδη· Εγκωμιαστική ελληνορρωμαϊκή Ρητορική· Ελληνορρωμαϊκά εγκώμια Ρώμης· Η Ρητορική στην Αρχαιότητα (και σε αγγλική, ιταλική, ισπανική και ελληνική μετάφραση)· Πρόσληψη του έργου του Δημοσθένη· Το σχολείο στην Αρχαιότητα· Οι κίνδυνοι της εξουσίας με παράδειγμα τον Μ. Αλέξανδρο· Επιδεικτική Ρητορική· Η Τέχνη του υπονοούμενου.

Έχει διευθύνει την έκδοση άλλων 4 βιβλίων και συνεργάστηκε στη συγγραφή 6 ακόμη τόμων: Ρητορική της συζήτησης από την Αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή· Επικαιρότητα της Ρητορικής· Νέα κεφάλαια στην ιστορία της Ρητορικής· Ρητορική των τεχνών· Επινόηση της αυτοβιογραφίας από τον Ησίοδο ως τον Αυγουστίνο· Συνεξέταση αρχαίας Φιλοσοφίας και Ρητορικής· Ονομαστικό των θεών· Από τον Έλληνα Ήρωα στον Χριστιανό Μάρτυρα· Ρητορική στην Ιστορία: γοητεία και πειθώ· Αναλυτική βιβλιογραφία για την ελληνική και ρωμαϊκή προσευχή.

Έχει επίσης συγγράψει περίπου 120 άρθρα σε έγκυρα περιοδικά, βιογραφικά λεξικά, εγκυκλοπαίδειες και συλλογικούς τόμους· και 120 βιβλιοκρισίες.

Ο ακαδημαϊκός Laurent Pernot έχει προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στην Αρχαία Ελληνική Φιλολογία και Γλώσσα με δημοσιεύσεις, διαλέξεις, σεμινάρια και μαθήματα, διοργάνωση ή συμμετοχή σε Ημερίδες, Συμπόσια, Συνέδρια, Στρογγυλές Τράπεζες σε Ευρώπη, Η. Π. Α. και Ασία, με παραγωγή νέων επιστημόνων (μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και Έλληνες που στελεχώνουν πανεπιστήμια της ημεδαπής ή της αλλοδαπής): οι δεκάδες Maitrises, DEA και Μεταπτυχιακές διατριβές (πάνω από 80) και οι 25 διδακτορικές διατριβές, οι 3 μεταδιδακτορικές εργασίες, οι 6 Ηabilitations à diriger des recherches που διηύθυνε ή διευθύνει είναι αψευδείς μάρτυρες. Έχει επίσης συμμετάσχει ως Πρόεδρος ή μέλος σε περισσότερες από 50 εξεταστικές επιτροπές διδακτορικών διατριβών στη Γαλλία και σε άλλες χώρες.

 

 

Ιωάννινα, 20 Μαΐου 2019

Από την Διεύθυνση Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων

Source: Arta News

Previous Article

Τελετή αναγόρευσης του Ομότιμου Καθηγητή Ευάγγελου Κ. Χρυσού

Next Article

O Ι.Σ. Πρέβεζας  στηρίζει τις κινητοποιήσεις του ιδ. διαγνωστικού τομέα

Σχετικά άρθρα