Επίσημη έναρξη του Έργου INNO.TRITION

Share:

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της εναρκτήριας συνάντησης (Kickoffmeeting) του έργου INNO.TRITION, που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Άρτας την Δευτέρα και Τρίτη 13 & 14 Μαΐου 2019, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Επιμελητήριου.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας 2014-2020 και στοχεύει στη καινοτόμο χρήση προϊόντων ελαιοτριβείων, οινοποιείων και τυροκομείων για την παραγωγή βιοενεργών ζωοτροφών- “Innovativeuseofolive, wineryandcheesewastebyproductsinanimalnutritionfortheproductionoffunctionalfoodsfromanimals”.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εταίρων του έργου και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Γιάννης Γκολομάζος, ο οικονομικός επόπτης Δημήτριος Τρομπούκης, η ειδική σύμβουλος Χριστίνα Μανιφάβα και συνεργάτες, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων-Τμήματος Γεωπονίας Ιωάννης Σκούφος, Αθηνά Τζώρα και Ελευθέριος Μπόνος, και το μέλος ΕΔΙΠ Γεώργιος Μαγκλάρας, από το Πανεπιστήμιο AldoMoro του Bari η καθηγήτρια AngelaGabriellaD’ Allesandro και από το Εθνικό Ερευνητικό Συμβούλιο της Ιταλίας-NationalResearchCouncil-InstituteofSciencesofFoodProduction (ISPA) η  ερευνήτρια AngelaCardinalli, που αποτελούν τους εταίρους του έργου.

Οι εμπλεκόμενοι συζήτησαν αναλυτικά τις δράσεις και τα παραδοτέα του έργου, καθώς και  τη μεθοδολογία, που πρέπει να ακολουθηθεί από όλους, ώστε να υλοποιηθεί ομαλά και εντός των συγκεκριμένων χρονοδιαγράμματων και στόχων το έργο.

Τους συμμετέχοντες χαιρέτισε και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην υλοποίηση του έργου η υπουργός Προστασίας του Πολίτη κα Όλγα Γεροβασίλη, η οποία παραβρισκόταν  σε παράλληλη εκδήλωση  στο συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου.

Την 2η ημέρα στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης, ο Συντονιστής της Κοινής Γραμματείας Interreg Ελλάδα – Ιταλία καθ. GianfrancoGadaleta και ο Διαχειριστής ΕΥΔ του έργου INNO.TRITIONκαθ.GiuseppeGargano, οι οποίοι υποσχέθηκαν πως θα σταθούν στο πλευρό όλων των εταίρων και κυρίως του επικεφαλής (Επιμελητήριο Άρτας), ώστε να λύνονται έγκαιρα όποια ζητήματα ανακύπτουν στην εξέλιξη του έργου.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Ιωάννης Γκολομάζος καλωσόρισε τους Ιταλούς συνεργάτες στην Άρτα και τους κάλεσε, με την πρώτη ευκαιρία  να επισκεφθούν τα αρχαία και βυζαντινά μνημεία της περιοχής και να δοκιμάσουν τα Αρτινά προϊόντα. Μάλιστα, το Επιμελητήριο  τους προσέφερε κι ένα καλάθι με Αρτινά προϊόντα.

Ο κ. Γκολομάζος, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι η περιοχή έχει ανάγκη από έργα, όπως το INNO.TRITION, επισημαίνοντας πως η υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών τόσο στον πρωτογενή τομέα της περιοχής όσο και στη μεταποίηση, θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς.

«Ως Διοίκηση του Επιμελητηρίου πιστεύουμε στην  αξιοποίηση της γνώσης, που έχει αποκτηθεί από την ερευνητική κοινότητα και την ενσωμάτωση των  αποτελεσμάτων της έρευνας στην αγροτική παραγωγή, καθώς και την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών στους τρόπους επεξεργασίας, διάθεσης και προβολής των προϊόντων και θα υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Γκολομάζοςκαι εξέφρασε την ικανοποίησή του από το γεγονός ότι στο έργο συμμετέχουν Πανεπιστημιακά Ιδρύματα με πλούσια εμπειρία σε αντίστοιχα έργα.

Το ΈργοINNOTRITION αντιμετωπίζει την κοινή πρόκληση των δύο χωρών (Ελλάδας-Ιταλίας) να χρησιμοποιηθούν τα απόβλητα μαζικά βιομηχανοποιημένων παραγόμενων προϊόντων (ελιά, κρασί, τυροκομικά προϊόντα) στη διατροφή των ζώων για την παραγωγή βιοενεργών συστατικών ζωοτροφών και λειτουργικών τροφίμων με βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Βασικός στόχος του έργου είναι να παράγει υψηλότερης ποιότητας ζωοτροφές χρησιμοποιώντας συστατικά χαμηλού κόστους (από τα απόβλητα) με καινοτόμο τρόπο, καθιστώντας αφενός την τοπική αγροτοβιομηχανία πιο ανταγωνιστική και αφετέρου αναβαθμίζοντας το περιβάλλον μέσα από τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος (μείωση και αξιοποίηση των αποβλήτων) των εμπλεκόμενων βιομηχανιών.

Οι εταίροι είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν Αρτινές γεύσεις στο δείπνο, που παραχώρησε το Επιμελητήριο Άρτας, ενώ τη δεύτερη μέρα επισκέφθηκαν το μικρό θέατρο της Αρχαίας Αμβρακίας και τους βυζαντινούς ναούς της Παναγίας της Παρηγορήτισσας και της Αγίας Θεοδώρας.

Source: Arta News

Previous Article

Ένα ποτάμι, μια ιστορία, ένα μέλλον;

Next Article

Ανακοίνωση από τον Γ.Α.Σ. Αναγέννηση Άρτας

Σχετικά άρθρα