Παρουσίαση βιβλίου: «Ισαάκ Μιζάν, αριθμός βραχίονα 182641» στα Τρίκαλα.

Share:

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Ισαάκ Μιζάν, αριθμός βραχίονα 182641» παρουσιάζεται στο Μουσείο Τσιτσάνη, την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019 στις 18:30. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Τρικάλων και την Ισραηλιτική Κοινότητα Τρικάλων, υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων.

Το βιβλίο αφηγείται την τραγική ιστορία του Αρτινού Εβραίου Ισαάκ Μιζάν στα στρατόπεδα ομήρων Άουσβιτς – Μπιρκενάου, Μπέργκεν – Μπέλζεν, όπου μεταφέρθηκε μαζί με άλλους 351 αδελφούς του. Εκεί βίωσε όλη τη φρίκη της ναζιστικής κτηνωδίας και κουβάλησε, επιστρέφοντας ως επιζών στην πατρίδα του Άρτα, όλη την ανείπωτη τραγωδία που περίμενε τα εκατομμύρια Εβραίων στα κρεματόρια. Ο Ισαάκ Μιζάν γεννήθηκε το 1927 στην Άρτα, όπου και έζησε ως το έτος 1961, για να πάρει κι αυτός, όπως και η πλειονότητα των υπόλοιπων επιζώντων Εβραίων, το δρόμο για την Αθήνα. Σήμερα ζει στη Γλυφάδα.

Την ίδια τύχη με τους 352 της Άρτας, είχαν οι 250 της Πρέβεζας, οι 1725 των Ιωαννίνων κλπ. 5.200 Εβραίοι της Ηπείρου, του Αγρινίου, των Τρικάλων, της Λάρισας, της Καρδίτσας, του Βόλου και της Αθήνας, που στοιβάχτηκαν στην αμαξοστοιχία της ντροπής και του θανάτου, για να φτάσουν τη 10η Απριλίου στο στρατόπεδο του Άουσβιτς – Μπιρκενάου. Εκεί θα βρουν αμέσως τραγικό θάνατο οδηγούμενοι στα κρεματόρια τα παιδιά με τις μητέρες τους, οι ηλικιωμένοι και οι αδύναμοι προς εργασία.

Για το βιβλίο μιλούν η Ξένια Ελευθερίου, Υποψήφια Διδάκτωρ Διδακτικής της Ιστορίας, Υπότροφος Αριστείας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, «Αλμπέρτος Ναρ», και ο Σωτήρης Αδάμος, φιλόλογος. Την εκδήλωση προλογίζει και συντονίζει η Σοφία Αλεστά, αντιδήμαρχος Τρικκαίων. Παρεμβαίνει ο Κώστας Μιχαλάκης, φιλόλογος. Την εκδήλωση χαιρετίζουν ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων, ο Ιακώβ Βενουζίου, Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων, και η Νίκη Χύτα, Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Τρικάλων.

Θα προβληθεί ολιγόλεπτο βίντεο με αφήγηση του ήρωα του βιβλίου Ισαάκ Μιζάν, ο οποίος θα στείλει και χαιρετισμό για την εκδήλωση.

Source: Arta News

Previous Article

Γ.Α.Σ. Αναγέννηση Άρτας: ετήσια εγγραφή μελών στο σύλλογο

Next Article

 Ξεκίνησε το Έργο “OLIVE CULTURE”.

Σχετικά άρθρα