ΚΛΑΡΤ: Προβολή της ταινίας «Το Δωμάτιο»

Share:

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Έμα Ντόναχιου που έγινε μπεστ σέλερ το 2010, η ταινία μας μεταφέρει σε ένα μικρό δωμάτιο όπου ζουν μία μητέρα με τον πεντάχρονο γιο της. Βασική ιδιαιτερότητα; Είναι φυλακισμένοι. Θύμα απαγωγής, η Μαμά έχει περάσει την τελευταία επταετία της ζωής της εγκλωβισμένη σ’ αυτά τα λίγα τετραγωνικά, ενώ ο γιος της δεν είχε την τύχη να γνωρίσει τον πραγματικό κόσμο, όντας καρπός βιασμού από τον απαγωγέα της μητέρας του. Η επιβίωσή τους εξαρτάται άμεσα από τον τελευταίο, μιας και αποτελεί το μοναδικό δίαυλο «επικοινωνίας» τους προς τα έξω. Όσο, όμως, ο μικρός μεγαλώνει και οι απορίες του γίνονται όλο και πιο έντονες, τόσο πιο αναγκαία γίνεται και η επιθυμία της Μαμάς να αποδράσουν, κάτι που, εν τέλει, καταφέρνουν με αγωνιώδη τρόπο. Η επανένταξή τους στα δεδομένα μιας τυπικής καθημερινότητας γεννάει πολλά και σημαντικά ερωτήματα, τα οποία καλούνται να απαντήσουν οι δυο τους ώστε να κάνουν μία νέα, υγιή αρχή στη ζωή τους.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Θα μπορούσαμε, κυνικά, να αναφέρουμε τις τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ ή τις τρεις για Χρυσές Σφαίρες, όπου η πρωταγωνίστρια, Μπρι Λάρσον, κέρδισε τα αντίστοιχα βραβεία και στους δύο θεσμούς για την καθηλωτική της ερμηνεία που εκτόξευσε, μετέπειτα, την καριέρα της (θα τη δούμε φέτος ως “Captain Marvel”). Θα μπορούσαμε να εκθειάσουμε την υπερβατική, για τα δεδομένα της ηλικίας του, ερμηνεία του μικρού Τζέικομπ Τρέμπλεϊ, που η δυναμική της μοιάζει ικανή να επισκιάσει τα πάντα στην ταινία. Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στην πανέξυπνη σκηνοθεσία και αφήγηση, που χτίζεται με βάση τον μικρό Τζακ, ξετυλίγοντας υποδειγματικά ένα σενάριο που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολο. Τίποτα το κυνικό, όμως, δεν έχει θέση μέσα στις ουσιώδεις ανθρώπινες σχέσεις. «Το Δωμάτιο» είναι μία ωδή στη σχέση μητέρας και γιου, ένας ύμνος στη θέληση για ζωή, μία βουτιά στη ψυχοσύνθεση χαρακτήρων που έρχονται αντιμέτωποι τόσο με ακραίες καταστάσεις, όσο και με πιο φυσιολογικές. Αποδεικνύει, περίτρανα, ότι ακόμη και μέσα σε λίγα τετραγωνικά μπορούν να γίνουν θαύματα, ό,τι ακριβώς βιώνουμε δηλαδή, μετά τη θέαση μιας εξαιρετικής ταινίας στη σκοτεινή αίθουσα.

Αυτή την Κυριακή 13 Ιανουαρίου στις 16:30, στο Σινέ Παλλάς, με είσοδο ελεύθερη. Μετά το πέρας της προβολής θα ακολουθήσει κοπή πίτας στη “Fogg’s Beerhouse” (Καραπάνου 11, λίγα μέτρα πιο κάτω από το Σινέ Παλλάς).

Γράφει ο Βασίλης Γκορόγιας

ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ (ROOM, 2015)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Λένι Άμπρααμσον

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Μπρι Λάρσον, Τζέικομπ Τρέμπλεϊ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 118’

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019
ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΑΣ
ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ: 16:30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Source: Arta News

Previous Article

Αστυνομικό Δελτίο Ειδήσεων

Next Article

Προβλήματα καθαριότητας στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες

Σχετικά άρθρα