Αφιέρωμα στον Κώστα Κρυστάλλη από τον «Μακρυγιάννη»

Share:

Σ’ ένα τιμητικό αφιέρωμα στον Συρρακιώτη ποιητή και πεζογράφο Κώστα Κρυστάλλη καλεί τους πολίτες της περιοχής ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άρτας «Ο Μακρυγιάννης». Η εκδήλωση, την οποία συνδιοργανώνουν ο εν λόγω Σύλλογος και η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, πραγματοποιείται το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου και ώρα 7.00 μ. μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου. Σημειώνεται πως το 2018 έχει κηρυχτεί έτος Κώστα Κρυστάλλη, καθώς συμπληρώθηκαν 150 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή στο Συρράκο το 1868.

Ο Κώστας Κρυστάλλης, γιος του εύπορου εμπόρου Δημητρίου Κρυστάλλη και της Γιαννούλας, το γένος Ψαλίδα. έζησε μέχρι τα δώδεκα χρόνια του στο Συρράκο, όπου και έμαθετα τα πρώτα του γράμματα. Το 1880 γράφεται στη Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων, ενώ την ίδια χρονιά πεθαίνει η μητέρα του, γεγονός που στοίχισε ακριβά στον ευαίσθητο τότε έφηβο.

Το 1887, σε ηλικία μόλις 19 χρονών, εκδίδει στα Γιάννενα το φλογερό πατριωτικό ποίημα «Αι σκιαί του Άδου», στο οποίο εξυμνεί με πάθος τους εθνικούς αγώνες και τους ήρωες του 1821. Δυο χρόνια μετά εγκαταλείπει την Ήπειρο, που βρισκόταν  τότε υπό τον Οθωμανικό ζυγό, και φεύγει για την Αθήνα, για να γλιτώσει τη  σύλληψη, καθώς το τουρκικό στρατοδικείο τον καταδίκασε ερήμην του σε εικοσιπεντάχρονη εξορία, λόγω του πατριωτικού ύφους που διαπερνά το ποίημα.

Στην Αθήνα εργάζεται σκληρά για να επιβιώσει ως στοιχειοθέτης στο τυπογραφείο των εκδόσεων Φέξη, συντάκτης του περιοδικού «Εβδομάς», λημματογράφος στην εγκυκλοπαίδεια «Μπαρτ και Μπεκ» και υπάλληλος, τέλος, στα εκδοτήρια των Σιδηροδρόμων Πελοποννήσου. Χωρίς επαρκείς πόρους ζει μέσα σε ανήλιαγα υπόγεια, που του φθείρουν την υγεία. Προσβάλλεται  από φυματίωση, αρρώστια αγιάτρευτη στην εποχή του.

Το 1894 η υγεία του στην Αθήνα επιδεινώνεται. Αναγκάζεται έτσι να φύγει και να αναζητήσει συνθήκες που θα επιδρούσαν θετικά στην κλονισμένη του υγεία. Μετακομίζει για ένα μικρό χρονικό διάστημα στην Κέρκυρα και εν συνεχεία φτάνει στην Άρτα, όπου ζούσε η αδερφή του. Πεθαίνει στην Άρτα στις 22 Απριλίου. Ήταν πρωί της Μεγάλης Πέμπτης.

Για τον ποιητή και το έργο του θα μιλήσουν ο Μανώλης Στεργιούλης, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ), και η Κατερίνα Σχισμένου, Φιλόλογος, Μεταφράστρια, υποψήφια Διδάκτωρ Αισθητικής Αγωγής. Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει ο Δημήτρης Βλαχοπάνος. Χαιρετισμό θα απευθύνουν η Μιμίκα Αξιώτη, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άρτας «Ο Μακρυγιάννης», ο Βασίλης Ψαθάς, Αντιπεριφερειάχης Άρτας, και ο Χρήστος Τσιρογιάννης, Δήμαρχος Αρταίων.

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ του «Μ»

Source: Arta News

Previous Article

Ζώντας με τη νόσο Πάρκινσον: Τί περιμένω και πως μιλάω στον γιατρό μου;

Next Article

Το Αθαμανικό Κέντρο Τέχνης διοργανώνει έκθεση στη Δημ. Πινακοθήκη Άρτας

Σχετικά άρθρα