Προβολή της ταινίας «ΑΤΙΘΑΣΕΣ» (2015)

Share:

Το καλοκαίρι έχει μόλις αρχίσει. Σ’ ένα απομονωμένο χωριό της Τουρκίας πέντε ορφανές αδελφές γυρνώντας από το σχολείο, σταματούν για να παίξουν στη θάλασσα με τους συμμαθητές τους. Τα αθώα παιχνίδια τους κρίνονται ανάρμοστα και σκανδαλώδη από τους ενήλικους και οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες.

Το σπίτι της οικογένειας, όπου μένουν με τη γιαγιά και τον θείο τους, μετατρέπεται σταδιακά σε φυλακή, οι δουλειές του σπιτιού και τα μαθήματα μαγειρικής αντικαθιστούν το σχολείο και οι γάμοι των κοριτσιών κανονίζονται ο ένας μετά τον άλλο.

Οι πέντε αδερφές αντιδρούν, η καθεμία με τον δικό της τρόπο, ενάντια στα όρια που τους επιβάλλονται…

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Πέντε έφηβα κορίτσια ζουν στο πατρικό τους σπίτι στην παραλιακή τους κωμόπολη στη Μαύρη Θάλασσα. Χιλιάδες μίλια μακριά από την Κωνσταντινούπολη και θαρρείς, χιλιάδες χρόνια από την οποιαδήποτε γυναικεία χειραφέτηση. Δεν γνωρίζεις σε ποια εποχή βρίσκεσαι, μέχρι που κάποια αυτοκίνητα, ή ρούχα, ή ποπ αναφορές το προδίδουν. Όχι, δεν είσαι 50 χρόνια πίσω. Είσαι απλά κολλημένος στο χρόνο, στα ταμπού και σε μία εγκλωβιστική πατριαρχική κοινωνία. Τα πρωτοεμφανιζόμενα κορίτσια που κρατούν τους βασικούς ρόλους, χειρίζονται την σύνθετη φύση της γυναικείας εφηβείας και την πολυπλοκότητα των μηνυμάτων με χάρη και αβίαστη φυσικότητα.

Στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο, που πρωτοπροβλήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών, η γαλλοτραφής Τουρκάλα, Ντενίζ Γκάμζε Εργκιουβέν μας δίνει μια γαλλική παραγωγή που μιλάει εξ ολοκλήρου τουρκικά και καταδεικνύει την οπισθοδρομική θέση της γυναίκας στο σύγχρονο Ισλάμ. Η ματιά της Εργκιουβέν είναι δυτική και το τέμπο της ταινίας δεν μοιάζει καθόλου με τον ανατολίτικο χειρισμό ακόμη και αιχμηρών θεμάτων για την κοινωνική πραγματικότητα. Μαζί με την συνεργάτιδά της στο σενάριο Αλις Βινοκούρ, ενδιαφέρονται για τη γυναικεία αντίσταση. Παρ’ όλες τις κάποιες ευκολίες στην (σαν παλιό σινεμά) κωμωδία, την αισθητική καλλιγραφίας και το λυρισμό της, επιτυγχάνει να παρασύρει το κοινό σ’ έναν σύγχρονο, απαραίτητο, φεμινιστικό διάλογο.

Οι Ατίθασες δεν είναι μια ταινία που τα βάζει με τη θρησκεία ή ένα θεσμικό σύστημα καταπίεσης. Ανταλλάσσει το χαλινάρι της εύκολης και στοχοποιημένης καταγγελίας με την παρόρμηση της νεότητας, το ένστικτο για επιβίωση και την άδολη αδελφική αγάπη με όλη την εκνευριστική υπερβολή και την αφοπλιστική τρυφερότητα που χαρακτηρίζει τα άγουρα, άγρια χρόνια της αφύπνισης.

Αυτή την Κυριακή στον Κινηματογράφο «ΠΑΛΛΑΣ» στις 5 το απόγευμα και με ελεύθερη είσοδο.

Γράφει, η Δήμητρα Πανή

ΟΙ ΑΤΙΘΑΣΕΣ (MUSTANG, 2015)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντενίζ Γκάμζε Εργκιουβέν

ΣΕΝΑΡΙΟ: Ντενίζ Γκάμζε Εργκιουβέν, Αλίς Βινοκούρ

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Γκιουνές Σενσόι, Ελίτ Ισκάν, Ντογκά Ζεϊνέπ Ντογκουσλού, Τουγκμπά Σουνγκούρογλου,  Ιλάιντα Ακντογκάν, Νιχάλ Κολντάς, Έρολ Αφσίν

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 97 λεπτά

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΑΣ

ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ: 17:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Source: Arta News

Previous Article

Ενημερωτική επίσκεψη στις Βρυξέλλες

Next Article

«ΕπιΣτήθιοι Φίλοι»

Σχετικά άρθρα