Την Κυριακή που μας πέρασε έγινε η τακτική εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου «ΕπιΣτήθιοι Φίλοι». Συνέβη να την παρακολουθήσω και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτή την εμπειρία. Όλα ξεκίνησαν το 2015, όταν «μια ομάδα γυναικών, που όσο πάει και μεγαλώνει, οι επιΣτήθιες Φίλες, αποφάσισαν να ενώσουν τις προσπάθειες τους για να αντιμετωπίσουν, δίπλα- δίπλα, τις όποιες δυσκολίες της ζωής τους. Όλες μαζί, χωρίς μιζέρια, καρκινοπαθείς και μη, προχωρούν στη ζωή, για τη ζωή. Μέσα από ένα αισιόδοξο, φωτεινό μονοπάτι, με όμορφες δραστηριότητες που στόχο έχουν να τις γυμνάσουν, να τις χαλαρώσουν, να τις βοηθήσουν να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με τη ζωή σε μια νέα, πιο φωτεινή βάση». Όσα βρίσκονται σε εισαγωγικά αποτελούν μήνυμα των μελών του συλλόγου στην σελίδα του στο φέησμπουκ και, μπορώ να πω, τώρα που έχω την εμπειρία του συλλόγου από κοντά, ότι ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα.
Για όσους και όσες τυχόν δε γνωρίζουν, ο Σύλλογός Εθελοντών κατά του Καρκίνου του Μαστού «ΕπιΣτήθιοι Φίλοι» είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο, αναγνωρισμένο από το Ειρηνοδικείο Άρτας. Μέλος του μπορεί να γίνει ο καθένας, άνδρας και γυναίκα, είτε έχει νοσήσει από καρκίνο του μαστού είτε όχι. Σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Συλλόγου (http://www.breastfriends.gr/index.php), στόχοι του συλλόγου είναι: Η συμβολή στην πρόληψη του καρκίνου γενικά και του καρκίνου του μαστού ειδικότερα, με την προαγωγή του υγιεινού τρόπου ζωής, η σωστή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των γυναικών σε θέματα έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, η πολύπλευρη στήριξη ατόμων με εμπειρία καρκίνου του μαστού καθώς και των οικογενειών τους, η συμβολή στην απομυθοποίηση του καρκίνου του μαστού, η εκρίζωση των στιγμάτων που σχετίζονται με την ασθένεια, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η νόσος ως μια βιολογική πάθηση που θεραπεύεται και όχι ως μια κοινωνική κατάσταση. Όπως ενδεικτικά τονίζεται, «η πολύπλευρη στήριξη γυναικών με εμπειρία καρκίνου μαστού, η σωστή ενημέρωση και ενεργοποίηση όλων των γυναικών σε θέματα έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, η απομυθοποίηση του αλλά και η συμβολή μας στην πρόληψη του καρκίνου με την προαγωγή του υγιεινού τρόπου ζωής αποτελούν για όλους και όλες εμάς τον πρωταρχικό μας στόχο».
Είναι αξιοσημείωτα όσα κατάφεραν τα μέλη του συλλόγου στα μόλις τρία χρόνια λειτουργίας του! Δράσεις ενημέρωσης, ψυχολογική υποστήριξη σε ασθενείς και τις οικογένειές τους, δραστηριότητες εκγύμνασης, υγιεινής διατροφής και ζωής, δραστηριότητες αποβολής του άγχους, συμμετοχή σε κοινωνικές δράσεις (αιμοδοσία, ημιμαραθώνιος κ.λπ.), οργανωτική συγκρότηση, εξεύρεση χώρου. Όλα αυτά με την εθελοντική προσφορά μελών και φίλων, αλλά και τη στήριξη του Δήμου Αρταίων και χορηγών. Το πιο σημαντικό, όμως, έτσι όπως το εξέλαβα μέσα από τη συνέλευση της Κυριακής που μας πέρασε, είναι το κλίμα αλληλοϋποστήριξης, συνεργασίας, ομόνοιας αλλά και αγάπης που επικρατεί μεταξύ των ΕπιΣτήθιων Φίλων. Να είναι οι δυσκολίες της ζωής που οδηγούν στη συνεργασία για να ξεπεραστούν; Να είναι η αισιοδοξία με την οποία αντιμετωπίζεις τον αγώνα για τη ζωή, όταν βρεθείς αντιμέτωπος με την προοπτική της ασθένειας; Είμαι σε θέση να γνωρίζω πως όταν βρεθεί κανείς μπροστά στις συμπληγάδες των ασθενειών δεν καταφέρνει εύκολα να βρει τρόπους ώστε να αποδεχτεί την πραγματικότητα, χωρίς βοήθεια από τους γύρω του. Η συγκρότηση κλίματος αμοιβαίας αποδοχής και στήριξης είναι το πρώτο βήμα για το ατσάλωμα του χαρακτήρα και την προετοιμασία για τη μάχη που πρόκειται να ακολουθήσει. Οι ΕπιΣτήθιες Φίλες κατόρθωσαν να το κάνουν αυτό στάση ζωής κι έτσι μπορούν πιο εύκολα (όσο γίνεται δηλαδή) να στηρίξουν τα μέλη τους αλλά και τις οικογένειές τους, σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστεί.
Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες του Δυτικού Κόσμου ο καρκίνος του Μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου που προσβάλλει τις γυναίκες. Η επίπτωση ποικίλλει ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες. Είναι μεγαλύτερη στη Σουηδία με ένα ρυθμό 113 περιπτώσεις σε 100.000 γυναίκες (1995) και μικρότερη στην Ελλάδα με λιγότερο από 50 περιπτώσεις σε 100.000 γυναίκες (1991).
Η συχνότητα εμφάνισης αυξάνει με την ηλικία. Είναι σπάνιος κάτω των 25 ετών, ενώ εμφανίζει συνεχή αύξηση μετά τα 30 χρόνια. Τα τρία τέταρτα των καρκίνων του μαστού εμφανίζονται μετά την ηλικία των 50 ετών. Ο Καρκίνος του Μαστού, που αντιμετωπίζεται θεραπευτικά με την εγχείρηση, την ακτινοθεραπεία, τη χημειοθεραπεία και την ορμονοθεραπεία, είναι συχνά ιάσιμος όταν ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο. Ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που θεραπεύεται σε σημαντικό βαθμό. Αρκεί να διαγνωστεί εγκαίρως.
Μια από τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουμε όλοι μας (ακόμα και οι άνδρες, καθώς οι περισσότεροι από εμάς είμαστε γιοι, σύζυγοι, αδελφοί ή γονείς γυναικών και κοριτσιών) είναι η ενημέρωση και στον τομέα αυτό οι ΕπιΣτήθιοι Φίλοι έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες. Αξίζουν λοιπόν όχι μόνο τα συγχαρητήριά μας αλλά όλη μας τη συμπαράσταση!
Source: Arta News