Δίκτυο Επιχειρήσεων της Πολιτιστικής Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου

Share:

Το «Δίκτυο Επιχειρήσεων της Πολιτιστικής Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου» παρουσίασαν τη Δευτέρα το απόγευμα στην Άρτα τα στελέχη της «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ», μετά από πρόσκληση της διοίκησης του Επιμελητηρίου Άρτας.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου &του Συμβουλίου Φορέων Πολιτιστικής Διαδρομής Αρχαίων Θεάτρων Ηπείρου, που έχει συσταθεί και στο οποίο συμμετέχουν 21 φορείς της Περιφέρειας Ηπείρου (Περιφέρεια, Δήμοι, Επιμελητήρια, Πανεπιστήμιο, Υπουργεία Πολιτισμού & Τουρισμού κ.ά).

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Άρτας. Ο κ. Γιάννης Γκολομάζος χαρακτήρισε σημαντικό αυτό το εγχείρημα, καθώς προβάλει και δίνει δημοσιότητα στις τοπικές επιχειρήσεις τουρισμού και αγροδιατροφής, ενώ αποτελεί σημαντικό λόγο επιλογής της πολιτιστικής διαδρομής, από δυνητικούς επισκέπτες που ενδιαφέρονται για πολιτιστικό τουρισμό και όχι μόνο.

Όπως είπε «με τη συνεργασία όλων μπορούμε να αξιοποιήσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά τον πολιτισμό. Και δεν είναι καιροί για να αφήνουμε ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες και διαθέσιμα Προγράμματα. Η συνεργασία είναι δύσκολη, αλλά απαραίτητη και αξίζει τον κόπο για να προβάλλουμε τον τόπο μας και να προωθήσουμε το τουριστικό και πολιτιστικό μας προϊόν. Στόχος είναι να  αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρουκαι της Άρτας ειδικότερα και να επιτύχουμε τη διασύνδεση του πολιτισμού με το τουριστικό μας προϊόν& τον αγροδιατροφικό τομέα και φυσικά έτσι να κατακτήσουμε τον τελικό στόχο, που η προσέλκυση περισσότερων τουριστών στην περιοχή μας.Οι επισκέπτες που θα έρθουν, θα γευτούν και θα αγοράσουν ποιοτικά τοπικά προϊόντα θα γίνουν και οι καλύτεροι πρεσβευτές του τόπου μας. Και φυσικά, η διαφήμιση θα φέρει και αύξηση του εισοδήματος».

Τα στελέχη της «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ»Βασίλης Κιτσάκης,  Αριστοτέλης Σταγκίκας και Γεωργία Κιτσάκηπαρουσίασαν αναλυτικά τους στόχους σύστασης του Δικτύου Επιχειρήσεων, τον τρόπο και τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτό.

Όπωςυποστήριξαν πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης με επίκεντρο τα μνημεία με τελικό στόχο να προσελκύσει επισκέπτες στον συγκεκριμένο προορισμό, να δημιουργήσει ευκαιρίες στις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να αυξήσουν τα έσοδά τους (Στήριξη της επιχειρηματικότητας μέσω συνεργατικών σχηματισμών – Προώθηση των προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής (και μεταποίησης αυτών) – Σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με το τουριστικό κύκλωμα), να προσελκύσει νέες επενδύσεις και να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο.

Εξέφρασαν μάλιστα την πεποίθηση ότι συγκεκριμένο Πρόγραμμα θα έχει επιτυχία και θααποτελέσει κινητήρια δύναμη για την τόνωση της τουριστικής δραστηριότητας στην Περιφέρεια.

Η πολιτιστική διαδρομή περιβάλλει τις σημαντικές αρχαίες πόλεις και περιοχές, που άκμασαν και άφησαν τα σημάδια τους στον Ηπειρωτικό χώρο (Νικόπολη, Κασσώπη, Γίτανα, Δωδώνη, Αμβρακία κ.α.) ,  αλλά δεν αφορά μόνο αυτές. Περιλαμβάνει όλες τις ζώνες που ορίζονται ως παράκτιοι τουριστικοί πόλοι, καθώς και μέρος των ζωνών που προσδιορίζονται ως ζώνες για οικοτουρισμό και φυσιολατρικό τουρισμό, όπως ο Αμβρακικός, η κοιλάδα του Αχέροντα, η Σαγιάδα, και άλλες.Μελλοντικά εκτιμάται ότι θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης επάλληλων και εμπλεκόμενων θεματικών τουριστικών διαδρομών, στους σπάνιους οικότοπους, τα πέτρινα γεφύρια και τις ιαματικές πηγές που συνδιαμορφώνουν ένα συμπληρωματικό τουριστικό προϊόν.

ΤοΔΙκτυο ΕπιχεΙρησεωναπευθύνεται σεεπαγγελματίες, επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς ιδιωτικού, κοινωφελούς και δημόσιου χαρακτήρα,οι οποίοι σχετίζονται με τη «Διαδρομή» και συναποφασίζουν να συνεργαστούν σε εθελοντική βάση, με αυτοδέσμευση, προκειμένου να προωθήσουν τη Διαδρομή και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου ως προορισμό, με κοινό όραμα τη βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων.

Προτεινόμενες κατηγορίες επιχειρήσεων είναι τα Καταλύματα (Φιλοξενία), επιχειρήσεις Εστίασης -Διατροφής ( Γαστρονομία), παραγωγής τροφίμων, παραγωγής αντικειμένων (χειροτεχνία), μετακινήσεων (τουριστικά γραφεία-RentaCar) –Συνοδοί/Ξεναγοί.

Σκοποί του Δικτύου είναι:

  • ησύνδεση της Διαδρομής με την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα, ηανάδειξη της ευρύτερης περιοχήςτης Διαδρομής, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ως επώνυμου τουριστικού προϊόντος, στο οποίο αποτυπώνονται τουριστικές υπηρεσίες αναβαθμισμένης ποιότητας και ταυτότητας της περιοχής.
  • Η δημιουργία εστίας ποιότητας στην «καρδιά» της Διαδρομής, ως σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες και οδηγό για τους φορείς, τις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής.
  • Επιδιώκεται η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή, έτσι ώστε να συγκροτηθεί μια ισχυρή ομάδα, τα μέλη της οποίας, αποδεχόμενα τους κανόνες του Συμφώνου, τόσο μεμονωμένα, όσο και -κυρίως- μέσω συνεργειών,
  • αποδέχονται την τοπική στρατηγική ανάπτυξης,
  • ενσωματώνουν στην πολιτική και τη λειτουργία τους στοιχεία της τοπικής ταυτότητας,
  • συντελούν στη δημιουργία του καλού ονόματος του νέου τουριστικού προϊόντος (του brandnameτης Διαδρομής),
  • συνδράμουν σε αυτό και το διαφυλάσσουν ως μια «συλλογική περιουσία», λειτουργώντας ως πρεσβευτές των άλλων μελών, της ομάδας ως οντότητας και της περιοχής.
  • Καθιερώνονται ως ελάχιστα, κριτήρια συμμετοχής που δεν αποθαρρύνουν τις μικρότερες επιχειρήσεις απ’ το να προσέλθουν στο Σύμφωνο.

Επιπλέον, στους συμμετέχοντες στο Σύμφωνο, θα δοθεί το Σήμα της Διαδρομής, ως ένδειξη/αποτύπωση της ποιότητας των υπηρεσιών και προϊόντων που προσφέρουν.

Τα κριτήρια συμμετοχής στο υπό σύσταση Δίκτυο επιχειρήσεων  είναι:

  • Προφίλ & Ενεργή Παρουσία στο Portal της Διαδρομής σε Ελληνικά & Αγγλικά
  • Διαχείριση Παρατηρήσεων & Παραπόνων
  • Χρήση & Προβολή Τουλάχιστον 3 Τοπικών Προϊόντων
  • Εγκατάσταση & Λειτουργία Συσκευής «Point of Sale» («POS»)
  • Εφαρμογή Κατ’ Ελάχιστον Μίας Πρακτικής Εξοικονόμησης Ενέργειας και ενός τουλάχιστον ρεύματος ανακύκλωσης
  • Συμμετοχή σε τουλάχιστον 10 Ώρες Προγραμμάτων Επιμόρφωσης
  • Ενεργή Επιδίωξη Συνεργειών

Σε δεύτερη φάση, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαθέτουν σήμα πιστοποίησης (ISO, HASP), πρόσβαση σε ΑμΕΑ, σύστημα διαχείρισης αποβλήτων και προθήκη προβολής τοπικών προϊόντων.

Όσοι θα συμμετέχουν στο Τοπικό Σύμφωνο θα εκπροσωπούνται από τη Γενική Συνέλευση (όπου θα μετέχουν όλες οι επιχειρήσεις) και τις Επιτροπές Παρακολούθησης και  Δεοντολογίας.

Το συντονισμό και την ευθύνη υλοποίησης του Συμφώνου θα έχει ο Φορέας λειτουργίας της Διαδρομής που είναι η Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας Ηπείρου «Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ», που συμμετέχει στη διοίκηση του Δικτύου επιχειρήσεων.

Η «Ήπειρος ΑΕ» έχει αναλάβει να διαμορφώσει το Σήμα της Διαδρομής και το σύστημα ελέγχου των προϋποθέσεων για την απόκτησή του σήματος, έχει την ευθύνη για τον περιοδικό έλεγχο τήρησης των προδιαγραφών που τίθενται (σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα του Συμφώνου), για την επαγγελματική ενημέρωση και επιμόρφωση των μελών του Συμφώνου, διατηρεί το διαδικτυακό ιστότοπο της Διαδρομής και του Συμφώνουwww.ancienttheaters.com, αναπτύσσει, σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα του Συμφώνου, προγράμματα marketing και προβολής, συνεργάζεται με ειδικούς σε θέματα τουρισμού για τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην περιοχή και με άλλους φορείς που επιδιώκουν την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού και αναλαμβάνει κοινές δραστηριότητες σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο ΔΙΚΤΥΟ μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους συμπληρώνοντας τη δήλωση συμμετοχής& το έντυπο αυτοαξιολόγησης.Τα έγγραφα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Άρτας www.eartas.grκαι μπορείτε να τα υποβάλλετε ηλεκτρονικάτο αργότερο μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2018στο email:info@eartas.gr.Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2681028728.

Η συμμετοχή σας κρίνεται απαραίτητη στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας ανάληψης πρωτοβουλιών για την τουριστική προβολή της Ηπείρου.

Source: Arta News

Previous Article

Εκδήλωση για την ένταξη του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Next Article

Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων: Bιώσιμος τουριστικός προορισμός

Σχετικά άρθρα