Με επιτυχία η εκδήλωση με την Αστροφυσικό Φιόρι-Αναστασία Μεταλληνού, στο Αράχθειο Θέατρο

Share:

Από τον Σύλλογο Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας «Αστρολάβος».
Η Αστροφυσικός του Αστεροσκοπείου Αθηνών Φιόρι-Αναστασία Μεταλληνού, μάγεψε με τον περίπατο της στα αστέρια το κοινό, που αθρόα προσήλθε από πολλές περιοχές των Τζουμέρκων και όχι μόνο, το βράδυ της Κυριακής 12 Αυγούστου στο Αράχθειο Θέατρο στην Σκούπα Άρτας.

Την βραδιά συνδιοργάνωσε ο Σύλλογος Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας, Αστρολάβος, με τον κύριο και την κύρια Νάστου, στα πλαίσια του 12ου φεστιβάλ Αράχθειου Θεάτρου.
Σε ένα κατάμεστο υπαίθριο θέατρο, κάτω από τον έναστρο ουρανό των μαγευτικών Τζουμέρκων, η διακεκριμένη Αστροφυσικός, φίλη πλέον του Συλλόγου Αστρονομίας, με τον εξαιρετικό και κατανοητό της λόγο, ξεδίπλωσε τους αστερισμούς, τους πλανήτες και τα αστέρια.
Η μεγάλη Άρκτος, ο αστερισμός του Κύκνου, ο Βέγας, ο Αντάρης, ο Άρης, ο Κρόνος, ο γίγαντας Δίας, η μαγευτική Αφροδίτη, παρουσιάστηκαν εξαιρετικά από την κ. Μεταλληνού και ώθησε το κοινό να στρέψει το βλέμμα στον έναστρο ουρανό.
Η ομιλήτρια αναφέρθηκε και στην πρόσφατη εκτόξευση του διαστημοπλοίου της ΝΑΣΑ προς τον Ήλιο, την πρώτη σε άστρο, όπου υπεύθυνο για την αποστολή ήταν το εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins της Βαλτιμόρης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με υπεύθυνο μέχρι πρόσφατα τον διάσημο καθηγητή αστροφυσικής κ. Σταμάτη Κριμιζή, που πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην ιδιαίτερα επιτυχημένη ομιλία του στην Αρτα.
Παρεμπιπτόντως η βραδιά ήταν εκπληκτική και από πλευράς αστροπαρατήρησης, διότι είχαμε χαμηλά ποσοστά υγρασίας, χαμηλή φωτορύπανση, σκοτεινό ουρανό γιατί δεν υπήρχε φεγγάρι και με τον φωτισμό μόνο του βιντεοπροβολέα σε συνθήκες σχεδόν απόλυτου σκότους, η Αστροφυσικός μας καθήλωσε το πολυπληθές κοινό.
Ευτυχής συγκυρία το βράδυ της διάλεξης, ήταν η πτώση των Περσείδων που την 12η Αυγούστου είχαν την κορύφωσή τους και η κ. Φιόρι-Αναστασία Μεταλληνού ανέλυσε εκτενώς το φαινόμενο , ενώ το κοινό στον σκοτεινό ουρανό είχε την τύχη να παρατηρήσει αρκετά πεφταστέρια.
Ο Σύλλογος Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας, Αστρολάβος, είχε τοποθετήσει τηλεσκόπια και μετά το πέρας της ομιλίας μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν πλανήτες, αστερισμούς και νεφελώματα.
Στην αστροβραδιά εκτός από το πολυπληθές κοινό τίμησαν με την παρουσία τους η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής Άρτας Βασίλης Τσίρκας, ο περιφερειακός σύμβουλος Ντίνος Παπαδημητρίου, ο πρώην βουλευτής Άρτας Χρήστος Γκόκας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κεντρικών Τζουμέρκων Αντώνης Κοντός.
Ο Σύλλογος Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας, Αστρολάβος, θέλει να ευχαριστήσει το κοινό, που πιστά ακολουθεί σε όλες τις δράσεις του συλλόγου, τον κύριο και την κύρια Νάστου για το κάλεσμα και την εξαιρετική φιλοξενία και την κύρια Φιόρι-Αναστασία Μεταλληνού που πλέον αποτελεί για εμάς ένα σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι του συλλόγου μας.
Πηγή: www.epirusblog.gr

Source: Ellada

Previous Article

Αφιερωμένοι στη μνήμη του Ιωάννη Γέρου οι 6οι «εν Νικοπόλει Άκτια» αγώνες δρόμου

Next Article

Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου

Σχετικά άρθρα