Ευτυχής συγκυρία θέλησε να συμπέσουν, το Σάββατο που μας πέρασε, όχι μία, όχι δύο αλλά τέσσερις (ναι!! 4!!) σημαντικές εκδηλώσεις στην πόλη μας, ακριβώς την παραμονή του εορτασμού των 137 χρόνων από την απελευθέρωσή της. Αν η ταύτιση αυτή αποτελεί τελική κατάληξη συντονισμένων προσπαθειών των φορέων του δήμου μας με τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης μας, αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθεια, παρόλο που πολλοί δυσανασχέτησαν όταν αντιλήφθηκαν πως δε θα μπορούσαν να τις παρακολουθήσουν όλες. Αν η ταύτιση αυτή ήταν συμπτωματική, τότε θα πρέπει να δεχτούμε ότι υπάρχει Θεός που μάλιστα αγαπάει την Άρτα περισσότερο απ’ όσο την αγαπούν οι ίδιοι οι Αρτινοί!
Η πρώτη εκδήλωση ήταν το «2ο Arta’s Night Run 1881».Στα πλαίσια του εορτασμού της επετείου απελευθέρωσης της πόλης της Άρτας την 24η Ιουνίου 1881, ο Σύλλογος Δρομέων Άρτας η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και ο Δήµος Αρταίων, διοργάνωσαν τον 2ο Νυχτερινό Αγώνα Δρόμου- Δυναμικού βαδίσματος. Πρόκειται για αγώνα δρόμου 10 και 5 χιλιομέτρων και δυναμικό βάδισμα 5 χιλιομέτρων με αφετηρία τη πλατεία Σκουφά (Παρηγορήτισα) και τερματισμό την κεντρική πλατεία της πόλης μας, μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Η πληθώρα των ανθρώπων που συμμετείχαν, αλλά και το κέφι με το οποίο όλοι οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν αλλά και τελείωσαν τον αγώνα, αποδεικνύει ότι επρόκειτο για μια επιτυχή εκδήλωση, με στόχο πρωτίστως την άσκηση του σώματος. Η δεύτερη εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μουσική, καθώς την ίδια ώρα που εκτυλισσόταν ο νυχτερινός αγώνας δρόμου, στην κεντρική πλατεία η μπάντα του πολεμικού μας ναυτικού γοήτευε την αίσθηση της ακοής με μαγευτικές μελωδίες. Η μουσική αποτελεί μία από τις κατεξοχήν καλές τέχνες, επί της ουσίας επιτελεί ένα άγγιγμα ψυχής και από μόνη της χαρακτηρίζεται από κάτι το μυστηριακό, δεδομένου ότι δε μπορεί κανείς να την ορίσει απολύτως και νομοτελειακά, όπως δε μπορεί να ορίσει κανείς με τον ίδιο τρόπο την ποίηση, το Θεό και την ίδια τη δημιουργία του σύμπαντος κόσμου. Η τρίτη εκδήλωση, μπροστά στο ναό της Αγίας Θεοδώρας, αναβίωνε (με πρωτοβουλία του δραστήριου συλλόγου φίλων Βυζαντινού Ναού Αγίας Θεοδώρας, το έθιμο του Αη Γιάννη Ριγανά, μια κατεξοχήν παραδοσιακή τελετουργία με μεταφυσικές προεκτάσεις.
Στην εκδήλωση η οποία κατά κάποιον τρόπο συμπύκνωνε όλα τα παραπάνω, συμμετείχε επίσης πλήθος κόσμου. Πρόκειται για τη διάλεξη που διοργάνωσαν από κοινού ο Σύλλογος Αστρονομίας και Διαστήματος Αστρολάβος μαζί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας στο χώρο του προαυλίου του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης μας, με ομιλητή τον διαπρεπή καθηγητή αστροφυσικής, συγγραφέα και ευρωβουλευτή, Γιώργο Γραμματικάκη. Το θέμα της διάλεξης αφορούσε την αναζήτηση εξωγήινης ζωής και στόχευε να αναδείξει μύθους και πραγματικότητες αυτής της αναζήτησης. Πρόκειται, επομένως, για ένα θέμα που αφορά μια από τις κατεξοχήν θετικές επιστήμες (τη Φυσική), σε χώρο ο οποίος άπτεται τόσο της μεταφυσικής, όσο και της φαντασίας, δηλαδή της μαγείας με την οποία συνδέεται άμεσα η μουσική! Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι οι Πυθαγόρειοι στην αρχαιότητα πίστευαν ότι το σύμπαν διέπεται από μια μουσική αρμονία την οποία καθορίζουν σχεδόν στην ολότητά της οι αριθμοί και η αρμονία τους!
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Άρτης κ. κ. Καλλίνικος (σε μια έμπρακτη ανάδειξη του γεγονότος ότι στην εποχή μας η εκκλησία μπορεί να συμπλέει με την επιστήμη, αρκεί να θυμηθούμε ότι στο πνευματικό κέντρο της Μητρόπολης διεξήχθη ομιλία σχετικά με το άστρο των Χριστουγέννων σε συνδιοργάνωση Αστρολάβου και Μητροπόλεως Άρτης), ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας, κ. Ψαθάς και ένας πολύ μεγάλος αριθμός αρτινών που θα μπορούσε άνετα να γεμίσει την αίθουσα του ΣΚΟΥΦΑ ή και μεγαλύτερη. Όσοι παραβρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να νιώσουν τη μέθεξη στη σύμπλευση του φυσικού με το μεταφυσικό, δεδομένου ότι η αναζήτηση εξωγήινων μορφών ζωής τόσο στο πλανητικό μας σύστημα όσο και στο έξω διάστημα, διαπνέεται από κάποιου τύπου μεταφυσική ανησυχία ως προς τα κίνητρά της. Ο άνθρωπος αναρωτιέται αν είναι μόνος στο σύμπαν, όπως τόνισε ο κ. Γραμματικάκης, κι αυτό τον ωθεί στην προσπάθεια να ανακαλύψει αν ισχύει κάτι τέτοιο ή όχι.
Ο παγκοσμίου φήμης καθηγητής τόνισε ότι οι πιθανότητες να υπάρχει ζωή κάπου στο σύμπαν υπάρχουν και είναι αρκετές, ωστόσο οι αποστάσεις στον αστρικό χώρο είναι τέτοιες που καθίσταται φυσικώς και εκ των πραγμάτων αδύνατον για τον άνθρωπο, με την υπάρχουσα τεχνογνωσία και τεχνολογία) να μπορέσει να επικοινωνήσει (ακόμα και σε βάθος ενός ή δύο αιώνων) με την όποια τέτοια ύπαρξη. Επομένως θα πρέπει να στοχεύσει όχι στην επαφή του με τους «έξω», αλλά στη διατήρηση του «μέσα», στην επαφή του με το συνάνθρωπο, στη διατήρηση υψηλού επιπέδου ζωής και πολιτισμού και στη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στο κλείσιμο της ομιλίας του, «με τη ζωή στο Σύμπαν είναι αδύνατο να επικοινωνήσουμε. Είναι λοιπόν καιρός να κατανοήσει ο άνθρωπος ότι η ζωή αλλού ίσως υπάρχει, αλλά η προσδοκία να την συναντήσει δεν θα πραγματωθεί εύκολα. Η ζωή όμως στη Γη ανθίζει ακόμα και τον περιμένει. Αν όσο είναι ακόμα καιρός τείνει το χέρι του προς τη ζωή αυτή, το φυτικό και ζωικό της θαύμα, τον Άλλο και τους άλλους, ίσως αισθανθεί λίγο πιο άξιος έποικος της Γης. Έτσι είναι σοφότερο να εξαντλήσουμε τις προσπάθειες για καλύτερη επικοινωνία, εδώ στη Γη. Το περίεργο ωστόσο είναι ότι, όσο η επικοινωνία αυτή πυκνώνει με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα, τόσο η μοναξιά μας, η ανθρώπινη, μεγαλώνει και η αποξένωση κυριαρχεί. Φαίνεται ότι αυτό που απαιτείται είναι κάτι περισσότερο από την τεχνολογική έκρηξη της εποχής: απαιτείται βαθύτερη παιδεία και ουσιαστικότερες αξίες του πολιτισμού».
Αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στον Αστρολάβο που καλεί και καταφέρνει να επισκέπτονται την πόλη μας προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας και τεράστιου διαμετρήματος, όσο και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων που ανοίγεται στην τοπική κοινωνία και αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εκπληκτικής αισθητικής και οργάνωσης Αρχαιολογικό μας Μουσείο!!
Source: Arta News