«Ευχίδειος Άθλος 2018 Πλαταιές-Δελφοί». Ο δρόμος των ημίθεων…

Share:

Ο Ευχίδειος άθλος είναι αγώνας υπεραπόστασης, ιδιαίτερα δύσκολος και απαιτητικός ίσως ο δυσκολότερος στην Ελλάδα ορεινός αγώνας ασφάλτου που καλύπτει τη διαδρομή Πλαταιές- Δελφοί. Το όνομά του είναι παρμένο από τον Ευχίδα, που κατά το μύθο έτρεξε αυτή την απόσταση, το 479 π.Χ., μετά τη μάχη των Πλαταιών, θέλοντας να φέρει στις Πλαταιές νέο «ιερό πυρ» από τους Δελφούς, γιατί οι κάτοικοι θεωρούσαν ότι αυτό που είχαν μολύνθηκε από την παρουσία των Περσών.  Ένας αγώνας ο οποίος απαιτεί υψηλό επίπεδο προετοιμασίας των αθλητών.

Ο σύγχρονος Ευχίδειος Άθλος διοργανώθηκε πρώτη φορά το 2000. Η διαδρομή έχει μήκος 107,5 χιλιόμετρα, περιλαμβάνει υψομετρικές διαφορές περίπου 1.400 μέτρων και ολοκληρώνεται σε 15.15 ώρες.
Οι αθλητές καλούνται να ανέβουν και να κατέβουν δυο ιστορικά βουνά τον Ελικώνα και τον Παρνασσό.

Από τους 103 Έλληνες και ξένους αθλητές που επιλέχθηκαν να πάρουν μέρος μόνο 7 ήταν γυναίκες.

Είναι σημαντικό να βρίσκεσαι ανάμεσα στους 81 οι οποίοι τερμάτισαν εντός χρόνου παίρνοντας την δάδα του Ευχίδα στον τερματισμό. Όλα γίνονται αρκεί να το πιστέψεις,να ελπίζεις, να το παλέψεις, να μην εγκαταλείψεις, να τερματίζεις με το κεφάλι ψηλά, την ψυχή σου λυτρωμένη, το μυαλό σου καθαρό και να λάμπεις από το φως της δάδας του Ευχίδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια την εταιρεία «Πηγές Κωστηλάτας» και ιδιαίτερα τον Κο Νικόλα Παναγιώτου που πίστεψε σε αυτό το εγχείρημα για τη βοήθειά τους, καθώς επίσης τον προπονητή μου Δημήτρη Καραχάλια και την οικογένειά μου που με στήριξε σε όλη την πολύμηνη προετοιμασία μου.

Σείκινος
΄΄ όσο ζείς να λάμπεις
καθόλου να μην λυπάσαι
γιατί η ζωή είναι μικρή
και ο χρόνος στο τέλος απαιτεί…..,

Ελπίδα Γιώτη

Source: Athlitika

Previous Article

Έρχεται το Jazz Now! με συναυλίες και τις δύο βραδιές

Next Article

Ξεκινά την Τετάρτη το 1ο Εργασιακό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Άρτας

Σχετικά άρθρα