Το ΤΕΙ Ηπείρου και το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων επισκέφτηκε η Διευθύντρια Έρευνας για τη διατροφή και υγεία των ζώων της DSM Δρ. Aurelia Seon μαζί με τη συνάδελφό της κα. Anne-Lise Mary, στέλεχος του τεχνικού τμήματος των Ευβιοτικών της DSM.
H επίσκεψη ήταν σημαντική για την πορεία της συνεργασίας της εταιρίας και του Εργαστηρίου Υγείας των Ζώων και Υγιεινής Τροφίμων, καθώς ξεναγήθηκαν στο εργαστήριο, αναπτύχθηκαν από τους καθηγητές του εργαστηρίου τα έργα που έχουν υλοποιηθεί και υλοποιούνται, παρουσιάστηκαν αποτελέσματα πειραματισμών και αναλύθηκε η πορεία του πειραματισμού που έχει η εταιρία με το ΤΕΙ Ηπείρου.
Κατόπιν, έγινε επίσκεψη στην πειραματική πτηνοτροφική μονάδα του κ. Κωνσταντίνου Μίχα στους Κωστακιούς Άρτας, όπου και επέβλεψαν τις πειραματικές ομάδες, συζητήθηκαν τα έως σήμερα αποτελέσματα και αναφέρθηκαν στις τέλειες συνθήκες των πειραματισμών και στον εξαιρετικό πειραματικό σχεδιασμό, επισημαίνοντας ότι πανευρωπαϊκά μόνο σε άλλη μία μονάδα στη Γαλλία είχαν τόσο άριστες συνθήκες πειραματισμών. Συζητήθηκε η επέκταση της συνεργασίας και αναφέρθηκαν μορφές κοινών ερευνητικών πρωτοκόλλων που έγιναν κατ? αρχήν αποδεκτές για την παραγωγή ενός νέου τύπου κοτόπουλου με τη συνεργασία της εταιρίας με ειδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Όλα τα πειραματικά πραγματοποιούνται με τη συνεργασία του εργαστηρίου διατροφής του Κτηνιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ και το κομμάτι της διατροφής το ελέγχουν οι καθηγήτριες κ. Παναγιώτα Φλώρου Πανέρη και κ. Ευτέρπη Χρηστάκη μαζί με τον λέκτορα κ. Ηλία Γιάννενα, ενώ το κομμάτι της μικροβιολογίας το ελέγχει η καθηγήτρια κ. Αθηνά Τζώρα και της ζωοτεχνίας ο καθηγητής κ. Γιάννης Σκούφος και ο επιστημονικός συνεργάτης κ. Λευτέρης Μπόνος. Στο εργαστηριακό μέρος των πειραματισμών συμμετέχουν 8 άριστοι φοιτητές του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων ως επιβράβευση της προσπάθειας που κάνουν στο Τμήμα, ένα μέλος ΕΔΙΠ και ένας εξωτερικός συνεργάτης.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ μετά την επίσκεψη στην πειραματική μονάδα, αναπτύχθηκαν ορισμένες ιδέες για αντίστοιχους πειραματισμούς στους χοίρους με στόχο την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και συναντήθηκαν με παραγωγούς της περιοχής που ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν στην προσπάθεια διαφοροποίησης του χοιρινού κρέατος προς εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Η Δρ.Seon και η κα. Μary επισκέφθηκαν για πρώτη φορά την Άρτα και έμειναν ενθουσιασμένες αφενός για την τεχνολογική αρτιότητα του εργαστηρίου Υγείας των Ζώων, αφετέρου από την πτηνοτροφική μονάδα του κ. Μίχα και την πειραματική εκτροφή, και χαρακτήρισαν τη συνεργασία με το ΤΕΙ Ηπείρου και την Κτηνιατρική Σχολή ως ιδιαίτερα δυναμικές και πρόσφορες για το αμοιβαίο καλό της πιο σημαντικής εταιρίας στον κόσμο στην έρευνα και παραγωγή βιταμινών-ιχνοστοιχείων και προβιοτικών και του επιστημονικού δυναμικού της Ελλάδας στη δυνατότητα ανάπτυξης διατροφικών προϊόντων και φυσικών πρόσθετων ζωοτροφών με σημαντικά αποτελέσματα στην υγεία των ζώων και του τελικού τροφίμου.
Η επόμενη συνάντηση κανονίστηκε να γίνει στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Πτηνοτροφίας στην Κροατία, τον επόμενο Σεπτέμβριο, όπου και θα συζητηθούν οι τελικές αποφάσεις της εταιρίας για ανάπτυξη νέων πειραματισμών στην Άρτα με βάση τους κοινούς σχεδιασμούς για κοτόπουλα ειδικής ποιότητας και ασφάλειας, καθώς εκεί θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των πειραματισμών.
Source: Arta News