Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και η Ιερά Μητρόπολη Άρτης, στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών με τίτλο Βραδιές Τετάρτης… , διοργανώνουν ομιλία με τίτλο: Το Χρονικό των Ιωαννίνων. Μια σημαντική πηγή για την ιστορία του βορειοδυτικού ελλαδικού χώρου (β΄ μισό 14ου αιώνα) και ομιλητή τον Δρ Δημήτρη Γεωργακόπουλο, λέκτορα βυζαντινής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την Τετάρτη 2 Μαΐου 2018 και ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Άρτας «Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος».
Ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1973. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεσαιωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από όπου έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Βυζαντινή Φιλολογία. Το 2009 εγκρίθηκε από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η διδακτορική διατριβή του με θέμα το βίο και το έργο του λογίου Μιχαήλ Αποστόλη στη βενετοκρατούμενη Κρήτη μετά την Άλωση (1453), η οποία βρίσκεται σε στάδιο δημοσίευσης. Την περίοδο 2009-2012 δίδαξε βυζαντινή φιλολογία στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου και Πατρών. Το 2014 διορίστηκε λέκτορας της βυζαντινής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή επιστημονικά Συνέδρια και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά επιστημονικών Συνεδρίων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη των κειμένων της δημώδους βυζαντινής λογοτεχνίας, της παιδείας και της λογοτεχνίας του λατινοκρατούμενου ελληνισμού.
Τα τελευταία χρόνια έχει ασχοληθεί με τη χειρόγραφη παράδοση του υστερομεσαιωνικού Χρονικού των Ιωαννίνων, ετοιμάζοντας την κριτική και ερμηνευτική έκδοσή του. Με την ανεύρεση χειρογράφων που δεν είχαν αξιοποιηθεί από τους παλαιότερους εκδότες, το κείμενο του Χρονικού είναι δυνατό να μελετηθεί στην αυθεντική μορφή του και να διαφωτιστούν ποικίλα ζητήματα, που είχαν απασχολήσει την παλαιότερη φιλολογική και ιστορική έρευνα. Στην ομιλία θα παρουσιαστούν τα πορίσματα της πρόσφατης έρευνάς του για το ηπειρωτικό Χρονικό, που αποτελεί μια σημαντική πηγή για την ιστορία του βορειοδυτικού ελλαδικού χώρου κατά το β΄ μισό του 14ου αι.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Source: Arta News