Βάψιμο των αυγών σήμερα Μεγάλη Πέμπτη

Share:

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο αυγών την Μεγάλη Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχων Τροφίμων (ΕΦΕΤ), αυτά είναι όσα πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές στο βάψιμο των αυγών:
Προσοχή κατά την προμήθεια νωπών αυγών

* Τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως η ημερομηνία ωοτοκίας, η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης, η ημερομηνία λήξης.

* Για την καλή συντήρηση διατηρήστε τα αυγά σε δροσερό χώρο.
Τι ισχύει για τις βαφές των αυγών:

* Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες.

* Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό.

* Να ακολουθούνται οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες.
Η παράδοση

Τα αυγά βάφονται την Μεγάλη Πέμπτη, που είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά της αμαρτίας.

Η χριστιανική παράδοση θέλει τα αυγά, σύμβολο της γονιμότητας και της έναρξης ενός νέου κύκλου ζωής, να βάφονται κόκκινα, γιατί συμβολίζουν το Αίμα του Χριστού.

Σύμφωνα με μία εκδοχή η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να μην τον βασανίσουν. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, τότε αυτά βάφηκαν κόκκινα.

Λένε ακόμα πως το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός, όπως το περίβλημα του αυγού, αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε.

Μία άλλη προσέγγιση συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, θεώρησε τόσο απίθανο το γεγονός, «όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα». Η Μαρία Μαγδαληνή τότε, χρωμάτισε μερικά αυγά κόκκινα και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.

Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, η Μαρία η Μαγδαληνή πήγε στον Τιβέριο Καίσαρα και του ανακοίνωσε ότι αναστήθηκε ο Χριστός. Εκείνη την ώρα κάποιος κρατούσε δίπλα από τον Αυτοκράτορα ένα καλάθι αυγά. Ο Τιβέριος Καίσαρας, είπε στην Μαρία Μαγδαληνή ότι, εάν αυτό που λέει, είναι αλήθεια, τότε τα αυγά, από άσπρα που είναι, να γίνουν κόκκινα. Όπερ και εγένετο.

Source: Ellada

Previous Article

Ενημερωτική εκδήλωση απο το Επιμελιτήριο Άρτας και την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων

Next Article

Η Μεγάλη Πέμπτη

Σχετικά άρθρα