Παρουσίαση βιβλίου «Πεδιάδα Άρτας»

Share:

Χαράλαμπου Σ. Ξυλογιάννη
«ΠΕΔΙΑΔΑ ΑΡΤΑΣ»
Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018, 8.30 μ. μ.
Εμπορικό Επιμελητήριο Άρτας

Το βιβλίο του Χαράλαμπου Σ. Ξυλογιάννη «ΠΕΔΙΑΔΑ ΑΡΤΑΣ, ΓΕΩΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΛΕΞΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΕΩΝ» παρουσιάζουν την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018 και 8.30 μ. μ. το Εμπορικό Επιμελητήριο Άρτας, το Λύκειο των Ελληνίδων, Παράρτημα Άρτας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άρτας «Ο Μακρυγιάννης» και ο Σύλλογος Γυναικών Ψαθοτοπίου. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου Άρτας (Πριοβόλου, δεύτερος όροφος).
Για το βιβλίο και τον συγγραφέα μιλούν η Ρένα Τριχιά, φιλόλογος, μέλος Δ. Σ. του Λυκείου των Ελληνίδων, και η Κατερίνα Σχισμένου, φιλόλογος – μεταφράστρια. Προλογίζει και συντονίζει ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, φιλόλογος – συγγραφέας.
Θα προβληθεί ολιγόλεπτο βίντεο με τοπία της πεδιάδας της Άρτας.
Το βιβλίο εκδίδεται με την ευγενική χορηγία του ομίλου TEDRA.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Αρταίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο, καρπός πολυετούς μελέτης και έρευνας του συγγραφέα, είναι πλημμυρισμένο από γεωφυσικά, ιστορικά, λαογραφικά και γλωσσικά στοιχεία της Άρτας. Ο Χαράλαμπος Ξυλογιάννης, λάτρης του τόπου του και ρομαντικός νοσταλγός της φυσικής ζωής των ανθρώπων άλλων εποχών, αποτυπώνει στις 570 σελίδες του νέου του βιβλίου την ηθογραφία μιας κοινωνίας η οποία φαντάζει για τις νεότερες γενιές κάπως σαν παραμύθι.
Ώσπου να καταλήξει στην ολοκλήρωση αυτής της μνημειώδους εργασίας του, περιπλανήθηκε βαδίζοντας στα μονοπάτια της λαϊκής παράδοσης και καταγράφοντας με το φακό της ψυχής του τον ανεκτίμητο πλούτο της ελληνικής υπαίθρου, πριν αλωθεί από την καταιγίδα της νέας τεχνολογίας και ερημωθεί από το κύμα της εσωτερικής, κυρίως, μετανάστευσης. Προηγήθηκαν τα βιβλία του «ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΙΔΙΩΜΑΤΑ – ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΑΡΤΑΣ», το2013, και «ΨΑΘΟΤΟΠΙ ΑΡΤΑΣ (ΑΛΗ ΜΠΕΗ)-ΜΕΤΑΞΥ ΜΥΘΟΥ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ-ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ», το 2014.

Source: Arta News

Previous Article

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Το ημέρωμα της πέτρας»

Next Article

Καινοτόμα ευρήματα των Homo sapiens

Σχετικά άρθρα