Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννάν οι κότες

Share:

Υπό κανονικές συνθήκες, αυτή την εβδομάδα θα έπρεπε να μας απασχολούν θέματα που μπορεί να αποτελέσουν όχι μόνο το κέντρο της παγκόσμιας ειδησεογραφίας, αλλά και τα οποία είναι πιθανόν να αλλάξουν την ίδια μας τη ζωή, εφόσον εξελιχθούν αρνητικά. Αναφέρω ορισμένα παραδείγματα, για να κατανοήσουμε για ποιο ακριβώς πράγμα μιλάω. Καταρχάς υπάρχει η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο στρατιωτικών μας στην Τουρκία, η οποία έχει πυροδοτήσει όχι μόνο ένταση, αλλά πρωτίστως τα αντανακλαστικά των πολιτών που βλέπουν το πράγμα να σέρνεται χωρίς ουσιαστική προοπτική επίλυσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στην Ορεστιάδα συλλαλητήριο συμπαράστασης στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, με αίτημα να επιστρέψουν στην Ελλάδα ο ανθυπολοχαγός Μητρετώδης και ο λοχίας Κούκλατζης. Υπενθυμίζεται ότι τα ταξιδιωτικά γραφεία της Ορεστιάδας έχουν διακόψει όλες τις εκδρομές προς την Αδριανούπολη, ενώ έχουν σχεδόν μηδενιστεί τις τελευταίες μέρες και οι διελεύσεις Ελλήνων με αυτοκίνητα από το τελωνείο των Καστανεών.
Αν δεν μας κινητοποιούσε η ιστορία αυτή, θα μπορούσε να μας ανησυχήσει η απαίτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, για περαιτέρω περικοπή των συντάξεων το 2019. Οι περικοπές στις συντάξεις, από 1/1/2019, είναι μέρος της συμφωνίας, με βάση την οποία εκταμιεύθηκαν προηγούμενες δόσεις, σημειώνει ο Ρέγκλινγκ, ο οποίος εμφανίζεται αρνητικός στο ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν. Ο επικεφαλής του ESM, σε συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα», άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για τον κατώτατο μισθό, με την προϋπόθεση οι αποφάσεις που θα ληφθούν να μην θέτουν σε κίνδυνο τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Σε ό,τι αφορά το χρέος τόνισε ότι τυχόν μεσοπρόθεσμα μέτρα, αν κριθούν αναγκαία, θα συνοδεύονται από «κάποιου είδους στενότερη επιτήρηση», ενώ αφήνει ανοιχτά τα ενδεχόμενα της σύγκλισης με το ΔΝΤ και της εξαγοράς των δανείων του προς την Ελλάδα από τον ESM.
Ακόμα κι αν και σε αυτό δεν βρίσκαμε κάτι να μας συγκινήσει, θα μπορούσαμε να ασχοληθούμε με το ενδεχόμενο ενός ανοιχτού εμπορικού πολέμου μεταξύ των Η.Π.Α. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος φαίνεται να μη μπορεί να αποφευχθεί, καθώς το αίτημα της ΕΕ να εξαιρεθεί από το μέτρο της επιβολής από την Ουάσιγκτον δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου δεν ικανοποιήθηκε. Η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό απεσταλμένο στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι δεν δόθηκαν άμεσες σαφείς απαντήσεις σχετικά με τη διαδικασία προκειμένου να εξαιρεθεί η Ε.Ε., και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα. Εξηγήσεις ζητήθηκαν, εξάλλου, από τον αντιπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ που μετέβη στις Βρυξέλλες για μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό με την Μάλμστρομ και τον υπουργό Οικονομίας της Ιαπωνίας, η οποία, όπως η ΕΕ, αξιώνει να εξαιρεθεί από την επιβολή των τελωνειακών δασμών των ΗΠΑ.
Σημαντικός παράγοντας ανησυχίας θα μπορούσαν να είναι και τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ιταλία, όπου το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με ποσοστό της τάξης του 31% και 235 έδρες στην κάτω Βουλή, ωστόσο ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη χώρα είναι η συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς με περίπου 37% των ψήφων. Στις τάξεις της συμμαχίας της δεξιάς, η Λέγκα του Βορρά(συγκεντρώνει περίπου 19% των ψήφων) υπό τον Ματέο Σαλβίνι αναμένεται να καταλάβει 117 έδρες, το Φόρτσα Ιτάλια ( περίπου 13,5%) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, 102 έδρες και τα Αδέλφια της Ιταλίας ( περίπου 4%) 28 έδρες, κατά τα στοιχεία της εφημερίδας Κοριέρε ντέλα Σέρα. Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) βλέπει το ποσοστό του να υποχωρεί στο 24% και θα καταλάβει 107 έδρες στην επόμενη ιταλική κάτω Βουλή, ενώ το αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ίσοι περιορίζεται στο 3,5% των ψήφων και 15 έδρες στο σώμα. Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών, των υπέρμαχων ευχάριστων αλλά καθόλου εύκολων λύσεων και των ακροδεξιών θα έπρεπε κανονικά να μας απασχολεί και να διαμορφώνει κλίμα συζητήσεων σχετικά με το ποιο θα πρέπει να είναι πραγματικά το μέλλον της Ευρώπης, αν αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι όπως έχει καταντήσει είναι αυτό που ονειρεύονταν οι ευρωπαίοι όταν τη συγκροτούσαν, πώς θα μπορούσε να περιοριστεί ο πολιτικός κατήφορος της Ευρώπης.
Αντ’ αυτών, όμως, αναλωνόμαστε σε συζητήσεις και αναλύσεις και κόντρα αναλύσεις σχετικά με τα όσα συνέβησαν την Κυριακή στο γήπεδο της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη και στον αγώνα του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ. Υπενθυμίζω εν τάχει τα γεγονότα: ο αγώνας αυτός έγινε κανονικά με κόσμο που πλήρωσε εισιτήριο για να τον δει, από την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία δεν θα έπρεπε να διατίθενται εισιτήρια, εφόσον δεν είχε τελεσιδικήσει η απόφαση της αθλητικής δικαιοσύνης. Έγινε αφού πρώτα ο ΠΑΟΚ έχασε στα χαρτιά των αγώνα που δεν ξεκίνησε ποτέ με τον Ολυμπιακό, αλλά δεν υπέστη τιμωρίες από τη διακοπή αυτή, όπως προβλέπει ο κανονισμός. Ο αγώνας διακόπηκε στο 90ο λεπτό, αφού ο διαιτητής αρχικά ακύρωσε γκολ του ΠΑΟΚ ως οφσάιτ, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να εισβάλουν στον αγωνιστικό χώρο παράγοντες του ΠΑΟΚ με επικεφαλής τον πρόεδρό του (οπλοφορούντα) και να διαμαρτύρονται σκαιότατα στο διαιτητή του αγώνα. Τέτοιες συμπεριφορές, δυστυχώς, ενισχύουν την άποψη των πολιτών ότι δικαιοσύνη και κανόνες δεν τηρούνται σχεδόν καθόλου στη χώρα μας σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικότερη απαξίωση των θεσμών και των κομμάτων. Μια τέτοια απαξίωση, χωρίς εμφανή πρόταση για εναλλακτική διαδρομή, θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάδειξη αυταρχικών και ολοκληρωτικών καθεστώτων στην Ευρώπη, με άμεσο κίνδυνο και για τη χώρα μας.
Θα περίμενε κανείς από την Πολιτεία να επαγρυπνεί, όμως αντ’ αυτού αγρόν αγοράζει, δεδομένου ότι ο αρμόδιος υφυπουργός, επιδίδεται κι αυτός σε γενικόλογες ανακοινώσεις προσπαθώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες που λογικά δημιουργούνται. Θα τα καταφέρει να δώσει διέξοδο; Είναι ζήτημα που αφορά και τους πολίτες!!!

Source: Arta News

Previous Article

Εκλογές στον ΠΑΣΥΣΕΚ

Next Article

Προμήθεια λεωφορείων για την μετακίνηση ΑμεΑ

Σχετικά άρθρα