Εκπαιδευτικές δράσεις για την Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική

Share:

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το διήμερο εκδηλώσεων του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» με θέμα «Εκπαιδευτικές δράσεις για την Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική».
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν, ως συνδιοργανωτές, το Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου και ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτης «Ο Σκουφάς». Κεντρικός ομιλητής και πρωταγωνιστής των ειδικών σεμιναρίων ήταν ο καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, κ. Λάμπρος Λιάβας.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε:
α) Επίσκεψη στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του TEI Ηπείρου, του καθηγητή Λάμπρου Λιάβα και ομιλία στους φοιτητές με θέμα: «Ο ήχος του λαϊκού θεάτρου σκιών ως εκπαιδευτικό εργαλείο» (Κεντρική Βιβλιοθήκη ΤΕΙ Ηπείρου, Παρασκευή 2 Μαρτίου: 12:00 -14:00).
β) Ειδικό εκπαιδευτικό σεμινάριο του καθηγητή Λάμπρου Λιάβα για τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας και τους καθηγητές μουσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το σεμινάριο, με στόχο την εισαγωγή των μαθητών στην ελληνική μουσική παράδοση και τα λαϊκά όργανα (Αίθουσα εκδηλώσεων Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτης «Ο Σκουφάς», Παρασκευή 2 Μαρτίου: 14:30 -16:30).
γ) Συνάντηση του καθηγητή Λάμπρου Λιάβα και μελών του φορέα υποδοχής με τους κοινωνικούς λειτουργούς και μέλη των Κ.Α.Π.Η. της περιοχής. Συζήτηση για τις μνήμες τους από τα τραγούδια, τους χορούς και τα έθιμα της περιοχής. Συνεννόηση για την καταγραφή των προφορικών τους μαρτυριών και αναζήτηση τρόπων ενεργοποίησής τους σε μουσικές και χορευτικές δράσεις σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς (μουσικά σχολεία, σύλλογοι κ.λπ.).
Ακολούθησε βράβευση με ειδικό δίπλωμα από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» των παλαίμαχων τοπικών λαϊκών οργανοπαικτών και ερευνητών της λαογραφίας της περιοχής (Παρασκευή 2 Μαρτίου: 18:00 -20:00).
δ) Πραγματοποίηση δύο ειδικών επιμορφωτικών σεμιναρίων στην αίθουσα εκδηλώσεων Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτης «Ο Σκουφάς» με τον καθηγητή Λάμπρο Λιάβα, με θέμα: 1) «Εισαγωγή στην Ελληνική Δημοτική Μουσική» και 2) «Εισαγωγή στην Ελληνική Αστική Λαϊκή Μουσική».
Στους συμμετέχοντες δόθηκε σχετική βιβλιογραφία καθώς και βεβαιώσεις παρακολούθησης (Σάββατο 3 Μαρτίου: 10:00-12:00 και 12:30-14:30 αντίστοιχα.
Οι εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν με τη χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια.

Source: Arta News

Previous Article

1ο Πανηπειρωτικό Φόρουμ προώθησης τοπικών προϊόντων

Next Article

Εκδήλωση για την ημέρα της γυναίκας

Σχετικά άρθρα