Εκδήλωση για την ημέρα της γυναίκας

Share:

Ο Σύλλογος Γυναικών Άρτας (μέλος της ΟΓΕ) και το Σωματείο Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών με τη στήριξη του Εργατικού κέντρου Άρτας τιμούν τη μεγαλειώδη απεργία και εξέγερση χιλιάδων εργατριών στα εργοστάσια ενδυμάτων και κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, στις 8 Μάρτη 1857, που ζητούσαν ανθρώπινη ζωή με μείωση των ωρών εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς, δουλειά με δικαιώματα, δίνοντας ζωντανά το μήνυμα που εξακολουθεί να εκπέμπει 161 χρόνια μετά για εξασφάλιση των σύγχρονων αναγκών των εργαζόμενων γυναικών και όλων των γυναικών που μοχθούν καθημερινά και σε καλούν στην εκδήλωση:

Tο Σάββατο 10/3 στις 7:00 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Άρτας με θέμα «Επιπτώσεις της εργασίας στο γυναικείο οργανισμό – Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας».

Ομιλήτρια: Κατερίνα Μιχαλιού ( Νοσηλεύτρια Επαγγελματικής Υγείας)

Είναι χαρακτηριστικό ότι εργαζόμενες έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες με σοβαρές ελλείψεις μέτρων υγιεινής και ασφάλειας γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους, αλλά και την ίδια τους τη ζωή. Οι κίνδυνοι αυτοί μεγαλώνουν με τη συνεχή εντατικοποίηση της εργασίας, τη γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης, τη μη ειδική κατάρτιση σε μηχανήματα επικίνδυνα στη χρήση τους.

Οι παράγοντες αυτοί αυξάνουν την πιθανότητα εργατικών ατυχημάτων, ιδιαίτερα σε κλάδους και δραστηριότητες όπου υπάρχει πίεση για γρήγορη εκτέλεση των εργασιών π.χ. σε βιομηχανικούς κλάδους. Η πίεση χρόνου προκειμένου να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί παραγωγής σε συνδυασμό με την εργασιακή ανασφάλεια της απόλυσης, πέρα των ψυχοκοινωνικών κινδύνων (άγχος, διαταραχές ύπνου, κρίσεις πανικού κ.ά.) οδηγούν σε ανασφαλείς πρακτικές εργασίας.

Πρόσφατα μάλιστα στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, στις 22/2, απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κρίνει αποδεκτό το γεγονός να απολύονται γυναίκες που εγκυμονούν, δείχνοντας το πραγματικό πρόσωπο της ΕΕ, που εμφανίζεται ως «δήθεν προστάτης» και των πιο ευάλωτων ομάδων.

Όσον αφορά τις επαγγελματικές ασθένειες το πρόβλημα είναι τεράστιο, καθώς σύμφωνα με μελέτες υπολογίζεται ότι χιλιάδες είναι στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι που η έκθεση τους σε βλαπτικούς παράγοντες στην εργασία τους, μακροπρόθεσμα προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας (π.χ. μυοσκελετικά, αναπνευστικά προβλήματα, κ.λπ.). Ειδικά σε γυναίκες οι οποίες υφίστανται προβλήματα αναπαραγωγής λόγω του σηκώματος μεγάλου όγκου φορτίου ή τις συνεχείς εναλλαγές σε θερμοκρασίες.

Παλεύουμε μαζί για δημιουργική ζωή με δικαιώματα στην εργασία και τη μητρότητα! Η ημέρα της γυναίκας είναι ημέρα τιμής και υπενθύμισης της συνέχισης του αγώνα για μια καλύτερη ζωή σε μια εποχή που οι ανάγκες μας θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους! Καμία γυναίκα μόνη της! Ο συμβιβασμός δεν είναι η λύση, ένα μήνυμα που πρέπει να κρατήσουμε τόσα χρόνια μετά

Source: Arta News

Previous Article

Εκπαιδευτικές δράσεις για την Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική

Next Article

Παραστάσεις αφήγησης παραμυθιών με την Αγνή Στρουμπούλη στα Ιωάννινα

Σχετικά άρθρα