«Συναντήσεις με θέμα… τον εαυτό μου…»

Share:

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Άρτας  μετά από αίτημα του σχολείου υλοποίησε τρίχρονο πρόγραμμα στους μαθητές του Γυμνασίου Κωστακιών από Α΄-Γ΄ Γυμνασίου παράλληλα & στα 2 τμήματα.

Στόχος του προγράμματος και των συναντήσεων είναι η ψυχική πνευματική και κοινωνική κινητοποίηση των εφήβων μέσα από διαδρομές και ασκήσεις της σκέψης, της γλώσσας και του συναισθήματος .

Η εφηβεία  είναι  η περίοδος του «ανοίγματος» των αλλαγών της ανακάλυψης και της κατάκτησης. Είναι και η εποχή της αμφιβολίας της ανίας, της ανυπόμονης προσμονής, της ματαίωσης αλλά και της ελπίδας… είναι  η περίοδος των συγκινήσεων, των συναισθημάτων, της ανακάλυψης του «εαυτού» και του «άλλου».

Το πρόγραμμα μέσα από την επεξεργασία προτεινόμενων ενοτήτων έδωσε την δυνατότητα στους μαθητές να εξετάσει την εικόνα που έχει σχηματίσει για τον εαυτό του, να νοηματοδοτήσει τις εμπειρίες του, να αναρωτηθεί για την συμπεριφορά του και να σκεφτεί την εικόνα που θα ήθελε να έχει μελλοντικά.

Το υλικό έλαβε υπόψη τα χαρακτηριστικά και τις συναισθηματικές δυσκολίες των εφήβων 14-16 ετών. Μέσα στα 3 αυτά χρόνια η θεματολογία που  χρησιμοποιήθηκε  ήταν:

«ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΟΜΑΔΑ-ΕΓΩ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ»

«ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ»

«ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ-ΤΥΠΟΙ-ΕΙΔΗ   ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ- ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ»

«ΑΙΤΙΑ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ – ΠΡΟΛΗΨΗ»

«ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ»

«ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ»

Για την επεξεργασία της θεματολογίας χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές ενεργητικής μάθησης (ελεύθερος συνειρμός, δραματοποίηση, παίξιμο ρόλων, εργασία σε μικρές ομάδες, ανάγνωση ιστοριών, συζήτηση ανοιχτά στην ολομέλεια).

Υπεύθυνες για το 3χρονο πρόγραμμα και την εφαρμογή του  ήταν οι κοινωνικοί λειτουργοί κα Μπακέλα Μαρία και Φλώρου Σπυριδούλα.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δ/ντή του  Γυμνασίου Κωστακιών  κ.Τσώλη Χρίστο το σύλλογο των εκπαιδευτικών  για την έμπρακτη στήριξή τους και τους μαθητές και των δύο τμημάτων για την άψογη συμμετοχή τους σε όλη την διάρκεια του 3χρονου προγράμματος.

 

 

Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ

Source: Arta News

Previous Article

Εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας στην Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας

Next Article

Το Politheatro παρουσιάζει NIKOLAI GOGOL «ΤΟ ΠΑΛΤΟ» στην Άρτα

Σχετικά άρθρα