Ειδικά ΟΣΚΑΡ (που θα έπρεπε να απονεμηθούν) στις γυναίκες

Share:

Πολύς λόγος έχει γίνει και φαντάζομαι ότι θα γίνεται όλη αυτή τη βδομάδα σχετικά με την απονομή των βραβείων Όσκαρ κινηματογράφου, τα οποία απονέμει κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια μιας φαντασμαγορικής τελετής η αμερικανική ακαδημία κινηματογράφου. Πρόκειται για τα δημοφιλέστερα και ίσως πιο αναγνωρίσιμα βραβεία στον κόσμο, αν και δεν είναι τα μόνα και ίσως ούτε τα πιο αντικειμενικά ούτε και τα πιο δίκαια παγκοσμίως. Οπωσδήποτε, όμως, είναι σπουδαίο πράγμα να έχει κανείς βραβευθεί με Όσκαρ, γι’ αυτό και βλέπουμε να διαφημίζονται ιδιαίτερα ως προς το γεγονός αυτό οι ταινίες που έχουν κερδίσει κάποιο, ανεξάρτητα από το λόγο για τον οποίο το κέρδισαν. Κοιτάζοντας, λοιπόν, τις διάφορες πληροφορίες του διαδικτύου μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει ότι από τα 55 άτομα που έχουν βραβευθεί με το βραβείο Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας, μόνο μία είναι γυναίκα. Πρόκειται για την αμερικανίδα σκηνοθέτιδα Κάθριν Μπίγκελοου η οποία πήρε το επίχρυσο αγαλματίδιο το 2010 για την σκηνοθεσία της στην ταινία «Δε χερτ λόκερ» («The hurt locker»: «το ερμάριο των τραυματισμών», παρατσούκλι για τις αυτοσχέδιες νάρκες που έβρισκαν οι αμερικανοί στον πόλεμο του Ιράκ). Επιπλέον αξίζει να αναφερθεί ότι και μεταξύ των πολλών δεκάδων που έχουν προταθεί για το συγκεκριμένο βραβείο, ελάχιστες γυναίκες υπάρχουν. Η Γκρέτα Γκέργουικ ήταν φέτος η πρώτη γυναίκα υποψήφια για Όσκαρ Σκηνοθεσίας (με την ταινία “Lady bird») μετά από οκτώ συνεχόμενα έτη απουσίας γυναικών δημιουργών από τις υποψηφιότητες. Είναι η πέμπτη γυναίκα που διακρίνεται σε αυτήν την κατηγορία. Οι άλλες, εκτός της Μπίγκελοου, είναι η Λίνα Βερτμίλερ (η πρώτη γυναίκα υποψήφια το 1976 με το «Seven Beauties»), η Τζέιν Κάμπιον ( δεκαεφτά ολόκληρα χρόνια μετά, το 1993 με την ταινία «The Piano» για την οποία πήρε Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου), και η Σόφια Κόπολα (έντεκα χρόνια αργότερα, το 2004, με την ταινία «Lost in Translation»-Χαμένοι στη Μετάφραση για την οποία πήρε κι αυτή Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου).
Άποψή μου είναι ότι η αναλογία 54 προς 1 στους νικητές και περίπου 450 προς 5 στους υποψήφιους (ή ακόμα και 150 προς 5, αν δεχτούμε ότι μέχρι τη δεκαετία του 70 οι γυναίκες δεν είχαν ισότιμη πρόσβαση στη σκηνοθεσία) δεν αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα των ικανοτήτων (οργανωτικών, ηγετικών, καλλιτεχνικών και άλλων) που θα πρέπει να διέπουν έναν ή μία σκηνοθέτη. Εκτιμώ ότι οι γυναίκες διαθέτουν πολύπλευρα χαρίσματα, έχουν σαφώς οργανωτικές ικανότητες, μπορούν να διαχειριστούν πολλά πράγματα ταυτόχρονα (κάτι που δεν είναι εύκολο για μας τους άνδρες), επομένως θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερες τόσο στις υποψηφιότητες, όσο και στις νίκες. Επιπλέον οι γυναίκες, παρόλο που περνούν περιοδικά μια αρκετά επίπονη και εξαντλητική δοκιμασία του σώματός τους, παραμένουν ακμαίες και ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, παρά τον πόνο ή την κόπωση, κάτι που οι περισσότεροι από εμάς τους άντρες δεν θα κάναμε το ίδιο αγόγγυστα. Μεγαλώνοντας, λοιπόν, σε ένα περιβάλλον όπου η γυναίκα θεωρούνταν τουλάχιστον ισότιμη με τον άντρα (σε οικογένεια με μητέρα εργαζόμενη στην ίδια δουλειά με τον πατέρα, με δύο αδερφές και αρκετές θείες, ξαδέλφες κ. τ. λ. να διαπρέπουν στον επαγγελματικό και επιστημονικό στίβο) μου φαίνεται άδικο να μην υπάρχουν περισσότερες γυναικείες παρουσίες στον κατάλογο των υποψηφίων αλλά και των νικητών στη σκηνοθεσία.
Για το λόγο αυτό θα ήθελα να απονείμω από αυτήν εδώ τη θέση, κάποια ειδικά, τιμητικά βραβεία (ας μου επιτραπεί να τα ονομάσω ειδικά Όσκαρ), με την ελπίδα ότι με τον τρόπο αυτό θα αποδοθεί η τιμή και η αναγνώριση που ταιριάζει στην παρουσία της Γυναίκας στον κόσμο μας.
Πρώτα-πρώτα Όσκαρ καλύτερης παραγωγής και σκηνοθεσίας απονέμεται στη γυναίκα-μάνα. Πρόκειται για τον άνθρωπο που μας φέρνει στη ζωή, μας προετοιμάζει για να τη ζήσουμε, μας παρακολουθεί (συνήθως όχι διακριτικά) και μας καθοδηγεί (γιατί αυτή είναι μάνα και ξέρει καλύτερα), τουλάχιστον μέχρι να βρούμε το έτερόν μας ήμισυ (σε κάποιες περιπτώσεις και αφού το βρούμε). Η γυναίκα-μάνα δεν θα διστάσει να τα βάλει με οποιονδήποτε για να προστατέψει το παιδί ή τα παιδιά της, όπως και ο σωστός παραγωγός και ο ακόμα πιο σωστός σκηνοθέτης δεν θα διστάσουν να κάνουν την όποια απαιτούμενη θυσία προκειμένου να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ταινία τους. Και ακόμα και στην περίπτωση που τα αποτέλεσμα της προσπάθειάς της δεν εκτιμηθεί από τους τρίτους, η γυναίκα- μάνα θα εξακολουθεί να το θεωρεί ως το καλύτερο του κόσμου.
Στη συνέχεια το Όσκαρ καλύτερου σεναρίου απονέμεται στη γυναίκα-αγαπημένη (ερωμένη, σύζυγο, σύντροφο ζωής). Είναι ίσως ο άνθρωπος που έχει εμπνεύσει περισσότερο από κάθε άλλον σχεδόν όλους μας να πούμε, να γράψουμε, να τραγουδήσουμε ή απλώς να κάνουμε πράγματα που ως τότε δεν είχαμε φανταστεί ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε. Είναι η ύπαρξη που μας ολοκληρώνει εκείνη χωρίς την οποία δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε τη ζωή μας. Είναι ο άνθρωπος που μας επηρεάζει ίσως περισσότερο από όποιον άλλο και με τον οποίο μπορούμε να μοιραστούμε τις σκέψεις μας χωρίς δισταγμό (ή τουλάχιστον έτσι θα πρέπει να είναι). Είναι, εν τέλει, ο άνθρωπος με τον οποίο θα γράψουμε από κοινού τις σελίδες της ζωής μας που θα ακολουθήσουν.
Το Όσκαρ οπτικών εφέ απονέμεται στη γυναίκα-νοικοκυρά που καταφέρνει σε χρόνο τουλάχιστον δέκα φορές μικρότερο από όσο θα χρειαζόταν ένας άνδρας να αλλάξει τη μορφή ενός δωματίου, μιας κουζίνας, ενός παιδιού (μικρού, μεγάλου ή ενήλικου). Στη γυναίκα που μπορεί να κάνει ένα μικρό καλυβάκι να φαντάζει παλάτι ολόκληρο και ένα φτωχικό γεύμα καλύτερο και από δημιουργία του μεγαλύτερου σεφ. Στη γυναίκα που καταφέρνει να βγάζει άκρη ακόμα και στις δυσκολότερες καταστάσεις.
Τέλος Ειδικό Όσκαρ συνολικής προσφοράς θα πρέπει να απονεμηθεί στις απανταχού γυναίκες που μέσα από την πολλαπλότητα και την πολυπλοκότητα των ρόλων που αναλαμβάνουν στην κοινωνία (αγαπημένη, σύντροφος, σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη, νοικοκυρά, φίλη, συνάδελφος, συνδικαλίστρια κ. λπ.)καταφέρνουν και βρίσκουν χρόνο για όλους όσους αγαπούν. Αυτές αξίζουν όχι μόνο ένα αλλά όλα τα χρυσά αγαλματίδια του κόσμου!!

Source: Arta News

Previous Article

Επιμελητήριο Άρτας: Επιστολή στον Περιφερειάρχη Ηπείρου

Next Article

Έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις,στους Δήμους Άρτας και Ηγουμενίτσας

Σχετικά άρθρα