ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ: Tzoumerka ski and climb festival

Share:

Συνεχίζεται από τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων η ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την προβολή της περιοχής των Τζουμέρκων και την ανάδειξή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της στον τομέα του χειμερινού τουρισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, σε συνεργασία με το Κέντρο Άθλησης και Αναψυχής Tzoumerka Activities Center (T.A.C), διοργανώνουν το Tzoumerka Ski And Climb Festival 2018 στις κορυφές και πλαγιές των Αθαμανικών Ορέων, το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Μαρτίου. Ουσιαστικά η διοργάνωση θα ξεκινήσει από την Παρασκευή 2 Μαρτίου, με την υποδοχή και ενημέρωση των συμμετεχόντων.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γιάννη Σεντελέ, στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να καταστεί ένας θεσμός για την περιοχή τα επόμενα χρόνια, με στόχο μυημένοι και μη στα χειμερινά σπορ, να γνωρίσουν την περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρωτοβουλία για τη δημιουργία πίστας ορεινής ποδηλασίας (downhill), η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι.
«Αναλαμβάνουμε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση, οι οποίες θα κάνουν γνωστή την περιοχή μας και θα αναδείξουν τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα που έχει. Έτσι, μετά τον ποδηλατικό ορεινό αγώνα που κάναμε το καλοκαίρι, ερχόμαστε στην καρδιά του χειμώνα να διοργανώσουμε αυτή την εκδήλωση, που θα φέρει κόσμο στο άθλημα του ορειβατικού σκι στα βουνά μας. Δείχνουμε ότι και κατά την διάρκεια του χειμώνα μπορούν να γίνουν πολλές δραστηριότητες στα Τζουμέρκα και επομένως αυτοί οι αθλητές θα έχουν την ευκαιρία, εκτός από το να εξασκήσουν τη δραστηριότητά τους, να γνωρίσουν την περιοχή μας και την τζουμερκιώτικη φιλοξενία, με την ελπίδα ότι στη συνέχεια θα είναι καλοί πρεσβευτές για την περιοχή μας. Θέλουμε αυτή την εκδήλωση να την καθιερώσουμε κάθε χρόνο. Αυτή η χρονιά είναι κάπως αναγνωριστική, αλλά πιστεύουμε ότι θα έχει επιτυχία και τα επόμενα χρόνια θα γίνεται όλο και καλύτερη», σημείωσε.
Οι συμμετοχές στη συνάντηση ορειβατικού σκι TzoumerkaSkiAndClimbFestivalαναμένεται να φτάσουν τις 100, σύμφωνα με τον οδηγό βουνού, αθλητή ορειβατικού σκι και υπεύθυνο του Κέντρου Άθλησης και Αναψυχής Γιάννη Θεοχαρόπουλο. Φυσικά απευθύνεται σε γνώστες τους αθλήματος, οι οποίοι, σύμφωνα με την προηγούμενη εμπειρία, «μαγεύονται» από την περιοχή, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα Τζουμέρκα, εξάλλου, διαθέτουν άγρια ομορφιά και σπάνιες για τα ελληνικά βουνά, χειμερινές συνθήκες, που συνδυάζουν πολύ καλά μέρη για ορειβατικό σκι και χειμερινή αναρρίχηση και μεγάλη χρονική περίοδο χιονιού.
Πρόγραμμα
Παρασκευή 2 Μαρτίου: Ενημέρωση, προβολή διαφανειών με εικόνες από την τελευταία εβδομάδα για τις προτεινόμενες διαδρομές ορειβατικού σκι στην περιοχή στο Δημαρχείο Βορείων Τζουμέρκων (Πράμαντα), κέρασμα-μπουφές με τοπικές λιχουδιές, αναμνηστικό t-shirt και δώρα στους συμμετέχοντες.
Σάββατο 3 Μαρτίου: Ορειβατικό σκι στις πλαγιές των Τζουμέρκων σε επιλεγμένη διαδρομή, το βράδυ φαγητό σε παραδοσιακή ταβέρνα, προβολή διαφανειών με εικόνες της ημέρας.
Κυριακή 4 Μαρτίου: Ορειβατικό σκι στις πλαγιές των Τζουμέρκων σε επιλεγμένη διαδρομή.
Το πρόγραμμα ενδέχεται να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://tac.com.gr/tzoumerka-ski-festival-2018/ και στα τηλέφωνα 6947 634197, 6945 247715.

Με μελέτη και ορθολογισμό οι υποδομές
Τη βεβαιότητα ότι η περιοχή των Τζουμέρκων είναι απολύτως κατάλληλη για την δημιουργία ενός χιονοδρομικού κέντρου εξέφρασε ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σημειώνοντας όμως ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθούν όλοι οι οικονομοτεχνικοί παράγοντες.
«Το αίτημα για χιονοδρομικό κέντρο είναι παλιό και θα έλεγα ότι υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεί που συνηγορούν στο ότι η περιοχή των Τζουμέρκων και ιδιαίτερα η περιοχή Μπαλντινέσι και Σταυρός των Μελισσουργών είναι απολύτως κατάλληλη για τη δημιουργία ενός χιονοδρομικού κέντρου. Αυτό το λέμε γιατί υπάρχει μια πρώτη μελέτη από το ΑΠΘ. Είναι παλιά μελέτη και πιθανά να χρειάζεται επικαιροποίηση, όμως έχουμε ένα πρώτο στοιχείο ότι αυτή η περιοχή, λόγω της ποιότητας και της ποσότητας του χιονιού, αλλά και των κλίσεων που υπάρχουν, προσφέρεται για τη δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου.
Μένει αυτό να αποφασιστεί σε ανώτερο επίπεδο και εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε εφόσον δούμε το οικονομοτεχνικό κομμάτι, καθώς στην Ήπειρο ήδη λειτουργούν δύο Χιονοδρομικά Κέντρα και αφού δούμε και τον τρόπο που μπορεί να υλοποιηθεί ένα τέτοιο έργο, να το προχωρήσουμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα», σημείωσε.
Την ανάγκη προσεκτικών κινήσεων και στο κομμάτι της ανάπτυξης τουριστικών υποδομών γενικότερα, σημείωσε ο κ. Σεντελές, απαντώντας σε άλλη ερώτηση. Όπως ανέφερε στην περιοχή εντοπίζονται ελλείψεις σε επίπεδο καταλυμάτων τις περιόδους αιχμής, ωστόσο, η ανάπτυξη νέων υποδομών θα πρέπει να γίνει με ορθολογιστικό τρόπο, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα μελλοντικά.
«Η ανάπτυξη θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον. Αυτή είναι η προίκα μας. Όσες επενδύσεις γίνουν, θα πρέπει να γίνουν αφού προηγηθεί κάποια μελέτη για το τι χωράει στην περιοχή. Αφού προχωρήσουμε με αυτά τα βήματα και με την άρση της απομόνωσης μέσω των οδικών αξόνων, νομίζω ότι η περιοχή θα φτάσει ψηλά, γιατί έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα επιτρέψουν να γίνει αυτό», ανέφερε.

Προσβάσιμοι οι δρόμοι
Δε δημιούργησε μεγάλα προβλήματα η επέλαση του χιονιά στο μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, παρότι το ύψος του χιονιού ξεπέρασε σε πολλά σημεία τα 20 με 25 εκ.
Από τα ξημερώματα της Δευτέρας, τα μηχανήματα του δήμου και της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ξεκίνησαν τις εργασίες αποχιονισμού και καθαρισμού των δρόμων, με αποτέλεσμα η πρόσβαση προς όλα τα χωριά του Δήμου να είναι εφικτή.
Παρόλα αυτά, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων συνιστά στους οδηγούς που κινούνται ή πρόκειται να κινηθούν στην περιοχή να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες.
Τα σχολεία του Δήμου, πλην αυτού στο Ματσούκι, λειτούργησαν κανονικά.

Ολοκληρώθηκε το έργο InNovaMuseum
Στην τελική συνάντηση του προγράμματος InNovaMuseum του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» στη Λισαβώνα συμμετείχε ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, δια του Δημάρχου Γιάννη Σεντελέ και του γλύπτη Θ. Παπαγιάννη.
Το πρόγραμμα, που στοχεύει στην επιστροφή των μουσείων στην τοπική κοινωνία μέσω της τέχνης και της διατροφής, ολοκληρώθηκε μετά από σειρά δράσεων στο Μουσείο Παπαγιάννη στο Ελληνικό του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και σε Ρώμη, Στοκχόλμη, Λισαβώνα και Τίρανα.
Κατά το «κλείσιμο» του προγράμματος έγινε αναλυτική παρουσίαση όλων των δράσεων, αλλά και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, ενώ αποφασίστηκε η θεσμοθέτηση συγκεκριμένων δράσεων, σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να διατηρηθεί η συνοχή και επαφή μεταξύ των εταίρων, αλλά και με το κοινό. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η υλοποίηση της δράσης «Δείπνο στα λευκά», στον κήπο του Μουσείου Παπαγιάννη, κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, μαζί με παράλληλες εκδηλώσεις.
Από την συνάντηση δεν έλειψε ο προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα και το «αποτύπωμα» τέτοιων διακρατικών έργων, που αφορούν κυρίως σε άυλες δράσεις, θέμα για το οποίο ρωτήθηκε ο Δήμαρχος σε συνέντευξη τύπου.
«Το αν και πόσο θα αντέξει η σύνδεση των εταίρων μετά το τέλος του προγράμματος έχει ερωτηματικά και για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε στην τελική συνάντηση να καθιερώσουμε επιτυχημένες δράσεις, όπως το “Δείπνο στα Λευκά” καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Λειτουργεί παράλληλα και η ηλεκτρονική πλατφόρμα που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου, όπου οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται και να έρχονται σε επαφή με τα μουσεία που συμμετείχαν. Υπάρχει βέβαια πάντα ο προβληματισμός κατά πόσο οι άυλες προτάσεις μπορούν να αντέξουν στον χρόνο», σημείωσε ο κ. Σεντελές.

Source: Arta News

Previous Article

Έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις,στους Δήμους Άρτας και Ηγουμενίτσας

Next Article

ΟΑΕΔ: Δυνατότητα εγγραφής ανέργων χωρίς μόνιμη κατοικία

Σχετικά άρθρα